Konečně určena plomba

Určitě každý jednou kopne plombu vice nebo méně zničenou (čitelnou) ať už přímo špatně vyraženou nebo seknutou zemědělskou technikou atd.... No já plomby nevyhazují ani netavím. Schovám si jí a doufám že snad někdy ji určím nebo někdo určí ( někdy je to puzzle jako u téhle). Tuto plombu jsem našel opět na lokalitě kde se rad vracím když to jde. Tak samo jako i předchozí ( ono jich tam už par kousku padlo) ale vždy buď poničena nebo jen kousek čitelného nápisů. No čas a trpělivost přinesla výsledek a kousek po kousku se doplnila skládačka . Díky toho budu příště už vědět a třeba i někdo další tak zjistí o kterou jde. Já vím nevypadá nijak úžasně ale zatím jsem nikde neviděl stejnou a celou čitelnou. Jako poslední fotku jsem přihodil několik kousku různě nafocených aby bylo vidět z čeho jsem to zjišťoval. Taky pomohlo že jsem tam našel jinou starší plombu z Salzamt Artern .....a tak jsem u objasnění téhle plomby (tohoto druhu) Na přední straně je nápis : PR. SALZAMT * KG " což podle mně znamená : PR by mohla znamenat PREUSEN ( Prusko) ,SALZAMT- Salzamt :Solná kancelář , KG by mohlo znamenat zkratku KONIGLICHES / KONIGL KOENIGL. Na druhé straně je nápis: ARTERN taky tam jde někdy vyděď tečka ale jindy je tam jakoby ležící křížek. Jedna se tedy o solnou plombu z Pruska. Už jsem na stejné lokalitě našel starší plomby FWR tak bych řekl že tato je mladší , já bych odhadoval že je z let mezí 1872-1918. Snad se nepletu.
A něco pro zajímavost co jsem našel z historie Artern na internetu :
Prusko-saská smlouva o míru a přátelství z 18. května 1815, ratifikovaná na vídeňském kongresu, zavázala saského krále postoupit rozsáhlé oblasti Prusku. Začlenění saských území do pruského státu způsobilo, že ministr financí von Bülow zorganizoval řízení správy vévodské saské těžby, železáren a oceláren a solných děl. Dohled nad ředitelstvím Saline v Arternu zpočátku zůstal pod kontrolou nejvyššího těžebního úřadu v tajné finanční radě von Witzleben. Prostřednictvím nejvyššího kabinetního řádu ze dne 16. června 1816 byl Horní báňský úřad v Halle pojmenován „Horní báňský úřad pro dolnosasko-durynské provincie“, kterému jako podřízený orgán byl podřízen solný úřad v Arternu.

Tak snad jsem nikoho neurazil s touto plombou nebo jinak . Pokud chce někdo poupravit nebo dodat informace budu samozřejmě rad , jsem amatér a tak se mohu plést " vždyť chybovat je lidské". Děkují za komentáře palce atd...a přejí hezky den -plno nalezu a badání .

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Dichtungen (1 Meinung) Kapsa: Dichtungen

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Konečně určena plomba
Konečně určena plomba
Konečně určena plomba

Fundumstände

Lokalität:Moravskoslezský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:5 cm
Verwendeter Detektor:Vanquish 440
5 Stimmen
5 Stimmen
angezeigt:
529x,
Kommentare:
4,
Finder:
haidrich haidrich
Fotografiert:
der 18. Dezember 2020,
Eingefügt:
der 14. Oktober 2021

Kommentare

Pan Mlynář by měl z tebe radost👍 krásně zpracováno 👍😊

;-)

Tak zkus kontaktovat pana Mlynáře, měl přednášku ve Zbyšově, je to specialista na plomby, on by ti řekl z ceho a od koho jsou. Kontakt na něj má Odyseus...

Tady je taky jeden co určí i sbírá nic nevyhazuj : charlie1101
Plomby nevyhazuj ..teda jestli na nich něco je , pro tebe šrot pro jiného poklad ;-) Já je začal sbírat až když jsem začal chodit s detektorem a mam radost z každé čitelné a zvlášť když mužů dopátrat historií :-D

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben