Koruna

Bylo parné červencové pozdní odpoledne roku 2021, právě začaly žně a v krajině jsou vidět oblaka prachu zvířená zemědělskou technikou. Já se tentokrát rozhodnul prozkoumat spodní část pahoru, protože nahoře po cestě chodilo na můj vkus až příliš mnoho courajících se dovolenkářů. Tady,ukryt za vzrostlými křovisky jsem se cítil bezpečněji.

Vybaluji si na místě své nádobíčko z batohu, zapínám detík, dávám si nákoleníky a rukavice, cvičmo ťuknu na spínač dohledávačky a ono…nic. Aha, asi baterka. No nic, mám v batohu náhradní. Založím novou baterku, opět nic. Aha, asi jsem ji tam dal obráceně. Vložím znovu…a zase nic. A jé, asi nějaký špatný kontakt či co. Párkrát s tím zatřepu…a pořád nic. Odkládám ten nyní nepotřebný krám do batohu a řeknu si, že pro dnešek to teda zkusím bez dohledávačky.

No to bylo něco. Nezbylo než hlínu z vykopaných jamek rozhrabávat do nizoučké vrstvy, rozlámávat ručně hroudy a dohledávat celou cívkou detektoru. Šlo to rozhodně pomaleji a lopotněji než s dohledávačkou a nejednoznačné signály s prozvuky železa jsem se proto rozhodnul pro dnešek ignorovat.

Tu mám najednou nádherný čistý signál k osmdesáti. No, to bude něco většího, to najdu jistě i bez dohledávačky, řeknu si. Zajedu lopatkou do země a už se po zemi kutálí světlejší, ale místy dost zčernalé větší kolečko. Hliníkový pětadvacetník - napadá mě v první chvíli, protože podle tloušťky hrany je to zjevně nějaká novodobější mince. Beru kolečko do ruky a rozpoznávám stříbrnou R-U korunu FJI. Mince sice poměrně mladá, ale zase je to kus poctivého stříbra o slušném průměru a váze, žádný pidižvýk vytrousený kdysi kýmsi při vytahování kapesníku z kapsy…

No ten den už jsem vcelku nic zajímavějšího nenašel, ale i tak mě hřál dobrý pocit pěkného nálezu.
A doma při vytahování dohledávačky z batohu na ni zkusmo ťuknu…a rozdrnčela se jako pominutá. Takže už zase dobrý.

Ať se daří:-)

Angaben über die Münze

Identifizierte Münze: František Josef I. (1848–1916) – 1 Krone (1 Koruna) (č. 430) František Josef I. (1848–1916) 1 Krone (1 Koruna)

Ansichten der Benutzer

Durchschnitt: 23,0 mm
Gewicht: 5,00 g
Gebiet der Prägung: Rakousko (1 Meinung)
Landesherr: František Josef I. (1848–1916) (1 Meinung)
Prägungsjahr: 1915 (1 Meinung)
Nominal: 1 Krone (1 Koruna) (1 Meinung)
Material: Stříbro (Ag) (1 Meinung)
Nr. der Münze: František Josef I. (1848–1916) – 1 Krone (1 Koruna) (č. 430) (1 Meinung) Zlatokop777: 430

Melden Sie sich an und helfen Sie, diese Münze zu bestimmen.

Fotografie

Koruna
Koruna
Koruna
Koruna
Koruna
Koruna
Koruna
Koruna
Koruna
Koruna
Koruna
Koruna
Koruna

Fundumstände

Bodenzustand:Trocken
Fundtiefe:10 cm
Verwendeter Detektor:GM One
17 Stimmen
17 Stimmen
angezeigt:
827x,
Kommentare:
18,
Finder:
Zlatokop777 Zlatokop777
Fotografiert:
der 24. Juli 2021,
Eingefügt:
der 25. Juli 2021

Kommentare

Luxusní korunka 8-). Tu patinu si ji vracel? :-)

No jo no, jsme už všichni rozmazlení s dohledávačkou, ale bývaly doby, kdy ještě neexistovaly a také jsme to zvládali ;-)

Výjimečně ji taky zapomenu, na poli je to v pohodě, ale v lese zmar, to jsem i zabalil.

Povedený kousek...... :-) jel jsem bez dohledávačky 3 měsíce :-)

Pánové díky :-) Janek67 ano, mince byla v dost zbědovaném stavu je to vidět na nálezových fotkách. Mořil jsem se s ní 2 dny v chelatonové lázni a byla pořád hodně černá. Pak jsem vzal Carbon Lab Spot Cleaner a z mince se stal svítící stříbrňák. Jenže na můj vkus až moc svítící. Tak jsem ji zase trochu ztmavil, přiznávám...

To není co přiznávat, udělal si to fakt parádně :-). Jód? Sirný játra? :-)

Mám doma 3 ženský a jednoduše jsem jim zprivatizoval jednu řasenku. Ženská když jde mezi lidi, tak se taky trochu našminkuje :-)

:-D

Gratulace super kop :-)

Co to jedohledávačka ? :-D :-D :-D :-D nikdy sem to nepoužil za deset let :-D

Celkově pěkné. 👍

Pánové díky všem :-)

Mince krásná, počtení parádní a fotky výtečné.... Jo, a dohledávačka mi leží v šuplíku, s takovou zbytečností se tahat nepotřebuju :-) Položíš detík, nabereš hrst a mávneš před cívkou ;-)

Pěkná kačka, Fanoušovi rtěnka sluší. :-D :-D

Ufo: řasenka:-) ale musel jsem se děvčat zeptat jak se ta věc správně jmenuje:-)

:-D :-D Hlavně že Fanouš prokoukl, ta rtěnka by mu asi slušela míň jak řasenka. Kam se hrabe fermež s diavou proti ženské kabelce, co? ;-)

Otázkou je, co ta chemie s tou mincí za pár let udělá. Nešpiní to, když máš minci v ruce?

Pánové po zaschnutí ta řasenka docela drží, dokonce ani nešpiní. Samozřejmě že odličovadlem by měla jít snadno dolů. No když je určena pro jemnou kůži na obličeji neměla by snad stříbru ublížit. Ale nemám to déledoběji vyzkoušeno, to je fakt.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben