Letecká puma?

Pátek, poslední den před odjezdem z kolejí, jeden z mála posledních klidných dní před zkouškovým a přípravou na něj a taky jedna z posledních možností si letos zahledat.
To jsem si nemohli nechat ujít a tak jsme s panem kolegou Brumlou vyrazili.
Po projití prvních dvou míst, nálezy z nich vám představí pan kolega, jsme se na závěr přesunuli ke starým úvozum. Starých nálezů moc nepadlo, zato jsme narazili na 3 železné trubky s hlavicemi, obalené zbytky betonu. Když jsme pak zavrhl první myšlenku, panzerfaust, zhodnotili jsem, že by to mohly být cvičné letecké betonové pumy.
A tak bych chtěl poprosit zdejší odborníky, zdali by se nenašlo nějaké bližší určení.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Luftmunition, Bomben (1 Meinung) Mikel.03: Luftmunition, Bomben

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Letecká puma?
Letecká puma?

Fundumstände

Fundtiefe:0 cm
Verwendeter Detektor:Oči
1 Stimme
1 Stimme
angezeigt:
3728x,
Kommentare:
10,
Finder:
ReviveHistory ReviveHistory
Fotografiert:
der 15. Dezember 2023,
Eingefügt:
der 16. Dezember 2023

Kommentare

Pane kolego, byla chyba je tam nechat. S určením jsme se dle mého také unáhlili. Dle polohy poblíž úvozů, se totiž pravděpodobně jedná o husitskou protivozovou hlavici, či tehdy oblíbenou kušovku zvanou "šlachovka".
Případně by to také mohl být univerzální klíč ke dveřím od kolejí, či finanční zásoba ve formě cenného kovu. Dle hmotnosti všech tří kousků, by odpovídala asi 150 korunám, což se v libovolný sobotní večer jistě hodí.

;-)

Zajisté, pane kolego, já ovšem stále trvám na teorii, že se jedná o střely odpalované z katapultů, jejíchž účelem bylo zpevnit úvozy vedoucí podmáčeným terénem.

Věru, na možnost, že hlavním cílem těchto střel byla doprava betonu, jsem zapomněl. Cesty tehdá opravdu zpevňovali ledasčím, například podkovami, velkými hřebíky, či neurčitými kusy železa. A dávali si opravdu záležet. Toto zpevnění se často nachází i v okolí samotných úvozů a ve velkých hloubkách.

ste to tam nechali?? vždyť z toho leze fosfor!!
- je to Klp41, za to oko se to přivázalo, zapálilo, roztočilo a odhodilo, používalo se to právě v úvozech, kam se nevyžduchala děla, ani kanóny

To je protiponorková tzv. úvozová střela. Ponorku nikdo nikde v úvoze neviděl, ale sicher je sicher.
Co kdyby, co kdyby?

Kolego, skvělá myšlenka. Nejsou to úvozy, ale brázdy po průletu torpéda. A protože je tam i dnes vlhko, není zde v minulosti zcela vyloučen výskyt ponorek.

:-Da ty se dost často vynořují z pod ledu,hlavně během ligových zápasů :-D :-D

Je to armatura z cvičné letecké pumy CCP-70-50

http://www.leteckemotory.cz/vyskov2009/dsc00979.jpg

https://www.valka.cz/attachments/1058/CVi_n__pumy_CCP.jpg

Remington44 moc děkuji za určení

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben