Mayský náčelník

Ahoj
Před cca 3 roky jsem byl hledat na poli, v okolí se to dříve Kelty jen hemžilo krásný slunečný svah pro Kelty jak dělaný, ale na poli po nich už moc známek nezbylo.
Detektor GM 4pro WD hlásil vysoký ale chraplavý signál normálně bych to možná i přešel a ani nekopal, jelikož jsem byl na začátku své hledačky dal sem signálu šanci a...... Nemohl sem uvěřit svým očím!!!
Je to můj životní nález, trochu sem zpanikařil a nález pečlivě uložil doma.
No postupem času každý dozraje a já se rozhodl všechny mé nálezy zvěčnit a začít spolupracovat s archeology proto nález přidávám až dnes.

Předáno archeologům po vyjádření od nich vás budu hned informovat o podrobnostech.

Zároveň to je vzkaz pro všechny co váhají zda odevzdat či ne, pokud máte v okolí slušného archeologa tak jako já tak bych už neváhal ať je to nález jakékoliv hodnoty u vás v šuplíku bude tak jednu dvě generace. A pak už nikdo nebude vědět odkud a kde se to vzalo. Takový nález na vás v zemi čeká několik stovek nebo tisíc let, další generace ho už znovu v zemi nenajdou a tak ho pro ně alespoň uchovejte někde kde ví jak s takovým nalezem zacházet.

Lovu zdar!

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Statuetten, Figurinen, Skulpturen (2 Meinungen), Schmuck (1 Meinung) Balin: Statuetten, Figurinen, Skulpturen, Arlique: Statuetten, Figurinen, Skulpturen, Berkins: Schmuck

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Mayský náčelník
Mayský náčelník
Mayský náčelník

Fundumstände

Lokalität:Středočeský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:15 cm
Verwendeter Detektor:Golden mask 4 pro wd
Abgegeben an: Oblastní muzeum Praha-východ
51 Stimmen
51 Stimmen
angezeigt:
2071x,
Kommentare:
33,
Finder:
filipoty filipoty
Fotografiert:
der 18. Februar,
Eingefügt:
der 3. März

Kommentare

Nález peckovní.

Vzkaz už celkem naivní :-/

pěkný kousek

Buď úplně v pohodě já taky tenkrát našel depot bronzu a chtěl jsem si to nechat ale i nechtěl. Tak jsem to nakonec vytáhnul všechno z díry, hodil do batohu, doma vyčistil a schoval na půdě a postupem času a přemýšlení mi po 3 měsíci došlo že to nakonec odevzdám do muzea. Co bych s tím doma dělal, vždyť bych na to civěl jen já a to by bylo zbytečný. 😃

Poděkovali Ti a máš alespoň dokument: kdy, kdo a co ??

Zajímavý... 👍🙂

Ten je dobrej!!!!😂😂
Parádní nález!👍
Takovýho tajtrlika bych nosil nak krku a viděl by ho celéé svět!!!🌏😁

:-D :-D :-D

Pěknej paňác ;-)

Neskutečná pecka, gratuluju.🤤👍
Nezapomeň sem hodit vyjádření archeologa. Na to se těším!!!

👍👍👍

Hezká věc.
Předpokládám, že foto z druhé strany nemáš.
Vzkaz pro ostatní, jak s takovým nálezem a podobnými věcmi naložit je celkem jasný.
Pěkně jsi to napsal.
Jsem zvědav, co na to odborníci.

Překrásný nález ;-)

Mega kopanec, nejvíc co jsem v posledním roce tady viděl. Gráááátulace.

Jako odborník na odborníky si tipnu, co na to odborníci :-D

Dříve se to hemžilo v místě nálezu Kelty, jak píše nálezce, no tak to bude laténská antropomorfní plastika. A účel jaký měla, ten je přece jasný - kultovní přece :-D A samozřejmě abych nezapomněl zmínit, jedná se o nález nevyčíslitelné hodnoty.

Tak schválně, jestli mi tip vyjde ;-) :-D

Nádherný nález! Pro ten bych i hlasoval v anketě :-)

Nádhera 8-) pecka 👍

Pěkný, moc pěkný nález, i pěkně napsáno ;-)

Hergot řacha asi že jo 😲💥👍👍👍

Líbí se mi, jak MarkyMark neví komu to nálezce dal, co si o tom v muzeu myslí, ani zda někoho (a koho) kontaktovali za účelem konzultace, ale už teď vynáší soudy vypisuje bláboly.

A takhle to tady s některýma funguje. Nevím nic, ale vím nejvíc! Všichni jsou hloupí a nevzdělaní, jen já jsem letadlo! Uiiiiiiiiiii!

Filipoty: Za mě jsi udělal dobře, a dals to rozhodně do správných rukou. Jestli se povede plastiku zadatovat, a případně jak rychle, asi nelze spolehlivě říct. Vymyká se to typickým pravěkým věcem, takže se na to bude muset podívat víc chytrých hlav.

Jako neodborník bych to osobně netipoval na latén (možná ani na pravěk), ale zajímavé je, že ta postava v je v podobné pozici jako figurka ze spony Manětín-Hrádek.

No durruti, omlouvá tě tvá naivita, nezkušenost a nevědomost, že pak máš potřebu vypisovat, že tady vynáším soudy a píšu bláboly.
Jen tak mimochodem, tipování není soud, myslím si, že průměrně inteligentní člověk by mohl rozpoznat význam těch dvou slov.

A celkem i chápu, že když nemáš třicetiletou zkušenost v této problematice jako já, tak ti chybí patřičný rozhled a píšeš nesmysly.





Ahoj kluci

Nejdříve gratulae nálezci. Snažím se to konzultovat s odborníky a tedy je tomožní z mojí strany úlet, ale tohle je možná, 6 ebo 5. století před n.l. Uvidím jaké dostanu další informace :-)

Mára

P.S: moc hezký nález!

Jo jo, klidně to může být i ten halštat, v tomhle případě je určitě důležité místo nálezu. Jestli to není nějaká polykulturní lokalita, tak podle keramiky by se mělo dát určit, kam tahle soška časově spadá.

Vypadá podobně jako tady ta v publikaci: https://edition.lammerhuber.at/en/books/hallstatt-7000

Může být, podobnou jse viděl a bylo to v podstatě přechod Halštat/Latén. Je to vyjímečný nález, moc se to nevidí :)

Gratulace, vypadá to skvěle :-)

Tak borci, mám dvě určení od dvou renomovaných archeoložek. Obě nezávisle na sobě, možná latén, spíše řím. Nález by měl dostat do rukou jednoznačně archeolog, jelikož podobných nálezů je pomálu. Nás může těšit, že nález je tady zařazený možná zprávně.

Pro náslezce: 1. gratulace k nevšednímu nálezu :). 2. Pokud nemáš archeologa za kterým by jsi zašel, napiš mi do obálky v jakém katastru se to dalo. Jelikož se jedná o střední Čechy, mohu ti poslat přímo kontakt na odborníka, který má lokalitu na starost. Případně mohu dát kontakt do NM. :)

Elmara: Zdravím
Jak píši nahoře v článku nález už je odevzdán.
Zatím čekám na vyjádření tak uvidíme.
Mám radost že je o to takový zájem 🙂a moc díky i za konzultace s odborníky a určovaní.
Díky💪



8-) o:-) o:-) 8-)

Elmara: Zdravím
Jak píši nahoře v článku nález už je odevzdán.
Zatím čekám na vyjádření tak uvidíme.
Mám radost že je o to takový zájem 🙂a moc díky i za konzultace s odborníky a určovaní.
Díky💪



8-) o:-) o:-) 8-)

Tak to je pecka. To jsem přehlédl a pokud můžeš, tak napiš kam to šlo. Doplníme muzeum :)

Každopádně pak napiš, co zjistili, zda se bude dělat nějaký materiálový rozbor atd. :)

Nechci nějak archeoložkám do toho mluvit, ale pokud myslí řím, tak myslí nějaký germánský idol?
Jinak si nedokážu představit římskou práci na tomhle, když člověk vidí propracovanost těch římských plastik. Leda, že by to byl nějaký domácí římský kutil.

Tohle klidně může být i doba bronzová, ale osobně si myslím, že to bude spíše ten halštat/latén.

Může to být klidně jen zmetek na přetavení. Ale bohužel zrovna on měl to štěstí že se dochoval až dodnes a byl nalezen. Podle tohohle my si teď děláme zkreslené představy o těch lidech tenkrát, ale oni určitě uměli i hezčí věci..

Máro, římem se tady u nás myslí především germáni. Tedy, pokud nechodíš někde po Mušově. Tudíž to možná byl domácí kutil, ale romanizovaný germán. ;-)

Marku, jasný, ovšem spoustu věcí, co používali germáni, tak byly importy, takže pokud se řekne řím, tak mi se vybaví právě ten import ;-)

Pro nás, co se těm germánům smějeme, je to Řím. Ostatně, jak Vůdce vždy říkal Heinrichovi, už ty germánské vesnice nekopej, Benito se nám posmívá :). Navíc, je to historicky "Doba římská" i když to vyrobil nějaký Siegfried nebo Hermann.

Tady je to ale pořád ufo, klidně to může být laten a jenom tady prostě nevíme. Já mám ale tyhle věci rád, něco se při tom naučím :)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben