Můj první Christian

Včera odpoledne jsem vyjel se nechat pravidelně otestovat na COVID. Cesta vede čirou náhodou kolem mého naleziště, tak jsem vyjel o hoďku a půl dřív, abych měl čas na trochu té naší pravidelné a dobrovolné dekontaminace půdy od barevných i nebarevných kovů.

Jéžiši, oni mi to políčko zorali! Pomyslím si, když vidím ten chumel obrovských hliněných hrud ve kterém tedy osobně hledám jen velmi nerad. Ale co, třeba tím pluhem aspoň něco vytáhli z větší hloubky. Je sucho, tak se můžu vydat i do té ornice a nebudu vypadat, jakoby mě někdo vyválel v blátě.

Ale marnost nad marnost, prohledal jsem dobrých 300 metrů a až na pár nesmyslných mosazných plíšků jsem nenašel vůbec nic ,co by stálo za řeč. Napiju se z termosky čaje a mrknu na hodinky. No nic, mám posledních 20 minut na to něco kloudnýho najít. Přejdu na jiné místo k cestě, kde jsem našel v sobotu salzburský Fenik ze šestnáctého století. Tudy se chodilo už před půl tisíciletím tak přece tady ten měděný plíšek nebyl úplně sám napadne mě. Půda je čerstvě zoraná, ale aspoň se snadno nabírá lopatkou. Po pěti krocích mám jasný čistý signál. Automaticky převrátím lopatku se suchou hlínou a přede mnou se zčistajasna povaluje menší zčernalý stříbrňák. Že by Poldík? Ne ale něco podobného. Udělám fotku a rozhoduji se, že pro dnešek končím. Také proto, že se ke mně už zase blíží nějaké běžkyně.

K autu se mi šlo dobře, stříbrňáček mi zvednul náladu a na testování jsem přijel o pár minut dřív. Dopadlo naštěstí dobře.

Tak ať Vám to pípá…

Angaben über die Münze

Identifizierte Münze: Christian (Schlesien-Liegnitz-Brieg) (1639–1672) – 1 Kreuzer (1 Krejcar) (č. 3515) Christian (Schlesien-Liegnitz-Brieg) (1639–1672) 1 Kreuzer (1 Krejcar)

Ansichten der Benutzer

Durchschnitt: 16,0 mm
Gewicht: 0,60 g
Gebiet der Prägung: Slezsko (do roku 1742) (1 Meinung)
Landesherr: Christian (Schlesien-Liegnitz-Brieg) (1639–1672) (1 Meinung)
Prägungsjahr: 1665 (1 Meinung)
Nominal: 1 Kreuzer (1 Krejcar) (1 Meinung)
Material: Stříbro (Ag) (1 Meinung)
Nr. der Münze: Christian (Schlesien-Liegnitz-Brieg) (1639–1672) – 1 Kreuzer (1 Krejcar) (č. 3515) (1 Meinung) Zlatokop777: 3515

Melden Sie sich an und helfen Sie, diese Münze zu bestimmen.

Fotografie

Můj první Christian
Můj první Christian
Můj první Christian
Můj první Christian
Můj první Christian
Můj první Christian
Můj první Christian
Můj první Christian

Fundumstände

Lokalität:Jihomoravský kraj
Bodenzustand:Trocken
Fundtiefe:10 cm
Verwendeter Detektor:GM One
6 Stimmen
6 Stimmen
angezeigt:
864x,
Kommentare:
3,
Finder:
Zlatokop777 Zlatokop777
Fotografiert:
der 2. Februar 2018,
Eingefügt:
der 16. März 2021

Kommentare

Akorát koukám, že na stříbrňák má nějak dost měděný nádech. Asi šetřili a do stříbra přidávali i trochu mědi...

Krásné, moc podařený kus👍 PETERSON PP Metal detecting( na YouTube mám více😊👍)

Díky :-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben