Můj třetí Sokol

Letošní tři hledačky a ani jedna mince, tak alespoň odznak. 1912 - Všesokolský slet v Praze za účasti "bratrů" z USA.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Abzeichen (1 Meinung) tony52: Abzeichen

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Můj třetí Sokol
Můj třetí Sokol
Můj třetí Sokol

Fundumstände

Bodenzustand:Nass
Fundtiefe:10 cm
Verwendeter Detektor:VQ 340
2 Stimmen
2 Stimmen
angezeigt:
348x,
Kommentare:
3,
Finder:
tony52 tony52
Fotografiert:
der 12. Februar,
Eingefügt:
der 12. Februar

Kommentare

VI. slet 1912

Byl označován i jako první slet nově vzniklého Svazu Slovanského sokolstva. Na Letenské pláni byl upraven 14hektarový areál s tribunami pro 100 000 diváků. Bylo zajištěno ubytování pro 40 000 návštěvníků, přičemž další zahraniční návštěvníci byli ubytování v hotelových zařízeních či v soukromí. Celý program byl rozvržen na pět týdnů. Předprodej vstupenek byl zřízen v Bance Bohemia, přičemž lístek k stání stál 5 K a k sezení 20 K. V průvodu šlo 17 212 sokolů z mnoha zemí světa (včetně členů amerického Sokola) s prapory, sokolskou jízdou a hudbou (8 dechovek). V čele průvodu kráčel starosta Sokola dr. Josef Scheiner a na závěr účastníci spolu s diváky zaplnili zcela pražské Staroměstské náměstí (tehdy ještě s Mariánským morovým sloupem a bez pomníku mistra Jana Husa).

Cvičilo se na hudbu skladatele Pospíšila a orchestr řízený kapelníkem Arnoštem Hermannem byl umístěn na zvláštní kryté tribuně s polokulovým zastřešením. Celý slet byl natáčen firmou Kinofa, která pro uvedení v kinech vytvořila téměř hodinový film. Sletových cvičení se ve dnech 27. 6. až 4. 7. zúčastnilo pod ústředním heslem „Co Čech to Sokol“ přes 300 000 platících diváků a rozpočet sletu skončil benefitem (přebytkem) 402 000 K. Hlavním cvičebním dnem byla neděle 30. června, kdy se na tribunách shromáždilo 120 000 diváků.[9] Při hlavním cvičení mužů cvičilo na ploše současně 11 340 sokolů. [pozn. 1] Při hlavním cvičení žen vystoupilo současně 5612 sokolek. Divácky zajímavou, několikrát opakovanou akcí byla cvičební scéna „Marathón“. [10]

pěkná raritka

dobrý kop

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben