Návštěva nové lokality a zase neolit :-D

Naťuknul jsem dnes nové políčko, na které jsem si dělal zálusk už loni, ale nějak jsem míjel s osevním plánem zemědělců, tak až dnes proběhla premiéra. Co do kovu zatím žádná sláva - klasika, dvouhellery, nějací Fratišci I., mince z totáče, atd. ale opět jsem tam natrefil na mladší dobu kamennou, takže se zaměřím víc i na povrchovky na téhle lokalitě. Dnes padl kousek štípané industrie a střepy, které se dají celkem spolehlivě zařadit ke kultuře s vypíchávanou keramikou. Štípačka i střepy zaměřeny a s příští návštěvou bude předáno profíkům.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Gespaltene Industrie (2 Meinungen), Kerne (1 Meinung), Steinzeit - Neolithikum und Eneolithikum (1 Meinung), Schleifende Industrie (1 Meinung) Markoman: Steinzeit - Neolithikum und Eneolithikum, tony52: Gespaltene Industrie, mycoken: Gespaltene Industrie, GATTO: Kerne, Richard2008: Schleifende Industrie

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Návštěva nové lokality a zase neolit :-D
Návštěva nové lokality a zase neolit :-D
Návštěva nové lokality a zase neolit :-D
Návštěva nové lokality a zase neolit :-D
Návštěva nové lokality a zase neolit :-D

Fundumstände

Abgegeben an: AUAV Kutná Hora
11 Stimmen
11 Stimmen
angezeigt:
983x,
Kommentare:
13,
Finder:
Markoman Markoman
Fotografiert:
der 6. Februar,
Eingefügt:
der 7. Februar

Kommentare

Velice zajímavé, lokalita tě může ještě velice překvapit. Gratulace!

BNaS - v to doufám, buď ještě v neděli, nebo další týden se tam chystám jít vyhlížet nová překvapení :-D Děkuju.

Co to muselo dát práce,přitom taková blbost.(jsem v knajpě a již začínám pociťovat že démon akohol působí tak jak jsem chťel)

To muselo být dobré pole 👍👍

Richard2008 - já doufám, že teprve bude :-) dnes jsem ho jen zlehýnka naťuknul a přes 90% plochy teprve čeká na to, až vydá svá tajemství - a taky bordel, klasika tuby, nábojnice, i sprej se našel.

:-D :-D

Vypíchaná to není. Takovéto vrypy má kultura s lineární keramikou (LnK) a germánské střepy. Tohle podle materiálu bude ta LnK, tedy neolit, ale trochu starší.

kvalt - jo, i to je možné, ono ostatně na tom černém střepu je vidět část ryté linie v tom rožku, toho jsem si pořádně všiml až teď když se na to znovu dívám na monitoru. Ale podle typu vrypu bych to sám asi takhle neurčil. Když se mrknu na nějaké nádoby z vypíchané od Miskovic, tak to provedení vrypů je víceméně shodné - nebo mi to tak přijde. Ale když to dáš i podle materiálu, jak zmiňuješ, tak budeš mít líp nakoukaný. Tak tedy lineární.

Dobré oko máš ;-)

Jojo, to bude lineárka. Políčka s takhle starou keramikou mě berou mnohem víc, než nějaký pole nabušený kolečkama Franze Josefa. Nejstarší keramika neolitu je krásná a oduševnělá, chce to jenom najít nějakej větší zdobenej kousek, což ale není jen tak. Tak ať se daří, štěstíčko a dobré oko! ;-)

Argill - souhlasím, taky mám ze všech nálezů polních nejraděj nejstarší keramiku a štípanou a broušenou industrii. Když to tak vezmeš, tak pokud náhodou nejsi na lokalitě, kde vylézá paleolit - což já nejsem - tak vlastně nic staršího po člověku nenajdeš. Kdežto koleček Franty Pepy Jedničky je všude spousta - i když i to je kousek historie a pozdrav ze světa, který byl v mnoha ohledech úplně jiný.

Vypíchaná výzdoba vypadá dost jinak. Vpichy jsou hlavně výrazně menší a jsou provedeny vícehrotým nástrojem. O technice provádění vypíchané výzdoby existuje starší, ale zajímavý článek, tuším Archeologické rozhledy 1979 (pokud mě paměť neklame, tak autorkou je M. Zápotocká). Trochu problém je tzv. šárecký stupeň - lineárka končí a mění se ve vypíchanou.

kvalt - ohledně paní Zápotocké mám jedno z čísel časopisu Živá archeologie věnované především neolitu, co před lety vydávali k jejímu životnímu jubileu. Bohůmžel se to sešlo tak nešťastně, že už se ho nedožila. Ten vypíchávací nástroj jsem už v pár publikacích viděl a vlastně když srovnám s tímhle těch pár střepů, co mi prošlo rukama a spolehlivě to byla vypíchávaná, byly vpichy drobnější a mělčí. A i ten střep byl takový jemnější, tenkostěnný, ale to zas záleží asi na velikosti nádoby. Barva střepu té vypíchané byla šedá, tam nevim, jestli to bylo technikou výpalu, nebo nějakou příměsí do hlíny, protože na té konkrétní lokalitě se překrývala lineárka s pozdější vypíchanou - nacházel jsem tam i dost kusů platensilexu. No, jsem zvědav, jestli už mají archeologové něco ohledně neolitu právě z tohohle políčka, vím, že z vedlejšího je na základě keramiky zachycen halštat.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben