Nerez lžíce

Lžíce je nástroj sloužící k nabírání potravy z jídelní nádoby a jejímu transportu do úst, také víceúčelová pomůcka v kuchyni.

Jídelní a kuchyňské lžíce
Základní tvar jídelní a kuchyňské lžíce je mělká oválná miska, z níž vybíhá mírně šikmo nahoru rukojeť. Tvar jak misky, tak rukojeti může být různý, rukojeť bývá často zdobena. Rozmanitý je rovněž materiál: v minulosti nejhojněji používané dřevo, později cín či luxusnější stříbro nebo jeho slitiny (alpaka) či (v nejvyšších vrstvách společnosti) dokonce zlato. V minulém století bylo rozšířené používání hliníku a v druhé polovině století i plastu, současně se rozšířilo i používání nerezové oceli; tento materiál je v současnosti nejpoužívanější.

Jídelní lžíce se používají buď samostatně, nebo mohou být součástí jídelního příboru.

Vyskytují se v několika různých tvarech a velikostech:
Polévková lžíce, někdy též jenom „lžíce“, objem 15-17mililitrů (podle velikosti) - je větší, slouží ke konzumaci polévek a kašovité stravy
Čajová lžička, někdy též jenom „lžička“, objem 5-7 mililitrů (podle velikosti) - je menší, používá se na míchání a ochutnávání čaje, kávy nebo jiných horkých nápojů, eventuálně i ke konzumaci dezertů (i když u některých dezertů někdy je vhodnější použít speciální vidličku).
Kávová lžička - platí o ní totéž co o lžičce čajové
Mocca lžička - drobná lžička o objemu cca 3 mililitrů používaná při podávání mocca kávy v malých šálcích
Dezertní lžička - používá se ke konzumaci dezertů, nemá typický pravidelný oválný nebo vejčitý tvar, ale je na jedné straně rovná, aby jí bylo možno odkrajovat jednotlivá sousta
Dortová lžíce

Zdroj: Wikipedie

Nalezena v prostoru bývalých kasáren, podle značky výrobce pochází v Bulharska. Příbory z této země k nám byly nějakou dobu dováženy v sedmdesátých létech minulého století.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Besteck und Geschirr (4 Meinungen) cybork: Besteck und Geschirr, : Besteck und Geschirr, jajan: Besteck und Geschirr, SirMaik: Besteck und Geschirr

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Nerez lžíce
Nerez lžíce
Nerez lžíce
Nerez lžíce
Nerez lžíce
Nerez lžíce

Fundumstände

Lokalität:Moravskoslezský kraj
Bodenzustand:Trocken
Fundtiefe:20 cm
Verwendeter Detektor:Bounty Hunter Tracker II
1 Stimme
1 Stimme
angezeigt:
1492x,
Kommentare:
2,
Finder:
cybork cybork
Fotografiert:
der 27. August 2012,
Eingefügt:
der 11. Mai 2013

Kommentare

Na vojně jsme jí říkali bagr a nosila se v kapse kalhot vpravo dole se zahnutou rukojetí jako jediná potřeba k jídlu.

jajan - přesně tak, taky jsem to zažil a tahle byla určitě taky na konci zahnutá. A taky pamatuju, že když kluci odcházeli do civilu, tak lžičky lítaly po celých kasárnách ;-) .

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben