Olověná kule

Sférická olověná střela prům. 16-17mm, v zadní části mírně deformovaná, asi z předovky, nalezená v lese.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Munition (4 Meinungen), Einzelschuss (1 Meinung)
Ladik: Munition, somira: Munition, GATTO: Munition, francimon77: Munition, Steyer: Einzelschuss, Stimme des Admins (?)

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Olověná kule
Olověná kule

Fundumstände

Lokalität:Liberecký kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:25 cm
Verwendeter Detektor:GM4PRO
2 Stimmen
2 Stimmen
angezeigt:
2445x,
Kommentare:
7,
Finder:
Steyer Steyer
Fotografiert:
der 14. März 2018,
Eingefügt:
der 14. März 2018

Kommentare

Píšeš že je asi z předovky a zařadil jsi ji jako jednotnou střelu do brokovnice? :-/

Presne tak,tohle nemá s jednotnou strelou do brokovnice nic spolecneho.Neznamena ze když to ma 16mm tak je to do brokovnice.Cisla na brokových naojich jako 12,16,20 nemaji s milimetrama nic spolecneho.Je to počet olověných kulí stejného průměru vyrobených z jedné anglické libry olova (0,453 kg).Tim padem cim vetsi číslo,tim mensi prumer hlavne.

Když ono je to s těmi kulemi těžké, nelze s určitostí říct, z čeho byla vystřelená, ale nejpravděpodobnější se mi zdá předovka. Brokovnice se ale také vyloučit nedá, protože z brokovnice se takové střely také střílely a stále střílejí. Zařazení do kategorie zde beru jen jako orientační, protože by mohla být klidně ve více kategoriích.
O střele mohu s určitostí říci jen toto:
1) materiál olovo
2) průměr 16-17mm
3) nemá na povrchu drážky - nebyla vystřelena z hlavně s drážkovanou hlavní
4) ze jedné strany má mírné poškození, pravděpodobně po nárazu do cíle nebo do zeminy
Z tohoto vyvozuji následující:
Střela byla vystřelena ze zbraně s hladkou hlavní, čili brokovnice nebo nějaká předovka staršího data výroby (na staré zbraně odborník bohužel nejsem) a nebo i stará pistole. Vzhledem k malé deformaci střely usuzuji, že se jednalo o zbraň s nižší úsťovou rychlostí, ale toto není směrodatné, protože podstatné je, kam střela po nárazu dopadla, kdyby narazila do zdi, bude vypadat jinak. Našel jsem jí na místě, které bylo dle dostupných map od 17. století po dnešek situováno na okraji lesa.
S moderní jednotnou střelou do brokovnic typu SLUG, BRENNEKE, apod., to nemá nic společného, ani s kalibrem 12,16,20, těch mám jako myslivec plnou skříň, mají jiný tvar i průměr.
Ale jestli je to střela ze zbraně určené k lovu nebo ze zbraně vojenské, to opravdu nedovedu určit.

tak teď si jen oprav zařazení ...

Ještě doplním, dříve se takovéto sférické kule z brokovnic stříleli zcela běžně (pro účely lovu), protože si je lidé velmi jednoduše odlévali doma sami a kulatý tvar byl na výrobu nejjednodušší. A také brokovnice, jednuška nebo dvojka, byla nejrozšířenější loveckou zbraní, oproti kulovnicím nebo vojenským zbraním.

Ja jen doplnim,ze to ze nemá drazky taky nic neznamena .Vetsina zbrani je nemela.A bylo uplne jedno jestli slo o brokovnici,nebo jinou perkusni zbran.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben