Pazourek

Pazourek je tvrdá sedimentární kryptokrystalická forma křemene zařazená mezi odrůdy chalcedonu. Pazourek je obvykle tmavošedý, modrý, černý nebo temně hnědý a často se skelným vzhledem. Vyskytuje se převážně ve formě pecek (mandlí, konkrecí, uzlin) i větších objemů uvnitř usazených (sedimentárních) hornin jako jsou křídy a vápence.

Způsob vzniku pazourku není dosud jasný, i když se zdá potvrzeno, že je výsledkem chemických změn při tvorbě sedimentárních hornin pod tlakem – při procesu diageneze. Jedna teorie praví, že gelovitý křemičitý materiál vyplňuje dutiny v sedimentu a v nich “zkřemení”. To by vysvětlovalo složité tvary, ve kterých se přirozený pazourek v přírodě vyskytuje.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Gespaltene Industrie (1 Meinung) Phonester: Gespaltene Industrie

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Pazourek
Pazourek
Pazourek
Pazourek
Pazourek
Pazourek

Fundumstände

Lokalität:Zlínský kraj
Bodenzustand:Trocken
Fundtiefe:1 cm
Verwendeter Detektor:oko
1 Stimme
1 Stimme
angezeigt:
993x,
Kommentare:
2,
Finder:
Phonester Phonester
Fotografiert:
der 2. April 2022,
Eingefügt:
der 1. April 2022

Kommentare

A není to spíš radiolarit? Podle fotky těžko říct.

Řekněte si jak to vyfotit, a vyfotím to lépe. Ta úvodní fotka je dost upravená aby šlo vidět kontrast rozdílů barvy. Zbytek je originál barva, je to zjevně opracované a pokud se mi podaří vychytat světlo na novém foto* tak pujde vidět otisk chem. reakce po palci na ruce. Krásně to řeže.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben