Pečetítko

33x15mm

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Zünfte und Handwerk (1 Meinung) Palos: Zünfte und Handwerk

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Pečetítko
Pečetítko
Pečetítko
8 Stimmen
8 Stimmen
angezeigt:
585x,
Kommentare:
5,
Finder:
Palos Palos
Fotografiert:
der 7. August 2021,
Eingefügt:
der 7. August 2021

Kommentare

Pěkný 👍😃

1. kontrolní otázka - co je to za řemeslo??
2. kontrolní otázka - proč je to hore kokotom??
3. konstatování - W.D. to není

Ó moudrý Lukegossi nechám si poradit :-D

Luke nezklamal. :-)

sem předpokládal, že když to vrzneš do řemesel, že nám tu barvitě vylíčíš historii tohoto velice "oblíbeného" a rozšířeného výrobního odvětví, které zaznamenalo velký rozmach v českých zemích, i na moravě, tento prim světový zhatila levná a kvalitní výroba asijská v době poblahobytné a taky k tomu přispěli i šikovní tehdejší zločinci
- tu jsou 3 člunky do trojúhelníku sestavené, to značí mistra pláteníka, nebo tkalce
- a takto je správná poloha

https://www.yoom.cz/img/67inbocw_source.jpg

- i když se člunky objevují v symbolech i obráceně, nepředpokládám, že jsi pečetní plochu v PC obrátil, bo i iniciály jsou povětšinou v horní části

+- 18. stol.


Wiki -
V roce 1990 bylo v českém textilním průmyslu v 98 státních podnicích zaměstnáno asi 200 000 lidí. Výroba tkanin (v milionech m2): bavlnářské 485, vlnařské 50, lnářské 90, hedvábnické 70, netkané textilie 90.

Export textilií: celkem 11,5 miliard Kčs, z toho SSSR 22 %, Německo 8 %, Francie 1,6 %, Rakousko 1,1 %. Hodnota importu byla přibližně stejná.

Po roce 1989 se v důsledku tzv. kuponové privatizace většina státních podniků stala majetkem investičních společností, které patřily zpravidla bankám. Jen nepatrná část nových podniků vznikla na základě restitucí bývalých majitelů. Jedná se jen o malé závody s několika desítkami zaměstnanců.

Podmínky pro podnikání v textilním sektoru byly velmi nepříznivé zejména proto, že české výrobky byly náhle, bez jakékoliv ochrany vystaveny globalizaci (především asijské konkurenci), přístup k finančním zdrojům byl značně ztížený, produktivita práce byla nižší než průměr a přizpůsobivost k nově vytvořeným trhům byla nízká.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben