Pěstní klín - střední paleolit

Silně eolisovaný křemencový pěstní klín vyrobený na úštěpu, pocházející ze starší fáze středního paleolitu. Kulturně odpovídá mladému acheuléenu, absolutní datace je vzhledem k povaze lokality složitá, stáří pravděpodobně spadá do intervalu 200 000 - 125 000 let. Rozměry 61 x 35 mm.

V této době probíhalo saalské zalednění, jež ve své starší fázi zasáhlo severní oblasti Čech a v mladší fázi ustoupilo cca 80 km severně od našich hranic. Tvůrcem nástroje byla zřejmě archaická forma Homo neanderthalensis. Krajina měla charakter převážně sprašové stepi, s výskytem mamuta srstnatého, koněm sprašovým nebo sobem.
Kultura mladého acheuléenu představuje pokračování staropaleolitické kultury acheuléenu ve spojení s novou technologií výroby nástrojů z připravených jader a levalloiské těžby. Typické jsou
pro ni početné pěstní klíny a rozvíjejí se retušované nástroje na úštěpech. Objevuje se ve studenějších stepních obdobích starší fáze středního paleolitu.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Gespaltene Industrie (1 Meinung) Brumla: Gespaltene Industrie

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Pěstní klín - střední paleolit
Pěstní klín - střední paleolit
Pěstní klín - střední paleolit
Pěstní klín - střední paleolit
Pěstní klín - střední paleolit
Pěstní klín - střední paleolit
Pěstní klín - střední paleolit
Pěstní klín - střední paleolit

Fundumstände

Lokalität:Ústecký kraj
Bodenzustand:Trocken
Fundtiefe:0 cm
5 Stimmen
5 Stimmen
angezeigt:
1399x,
Kommentare:
12,
Finder:
Brumla Brumla
Fotografiert:
der 6. Juni 2023,
Eingefügt:
der 6. Juni 2023

Kommentare

Hmm, krásnej kousek! ;-)

Pěkný to je, ale já bych radší třeba zub nebo kus lebky (těch je u nás známo málo) z toho neandrtálce. Co je to eolisovaný?

Pěkný popis. Občas si nějaký hezký kámen taky vezmu domů, ale spíše malý a pěkně zbarvený. Já bych to asi jen tak nepoznal, možná jsem už nějaký takový někdy viděl naživo či i držel v ruce, kdo ví. 👍

Kostičky by byly fajn, jenže ty se na polích hledají obtížně. Eolisovaný znamená ohlazený větrem.

Hmmm, jenže křemence jsou jedny z neodolnějších materiálů na planetě. Tak tam se na tom formování muselo podílet víc činitelů než jen vítr. Tam musely pěkně makat všechny povětrnostní jevy, který snad existujou, aby měl nástroj ty hrany a vše ostré, pěkně oblé. Zub by jsi tam najít mohl. A co něco co sežrali a co lovili, to se tam neobjevuje? ...

Z této lokality nejsou navzdory mnohaletým sběrům a rozsáhlým kolekcím artefaktů od J. Fridricha a jiných autorů, známé žádné osteologické nálezy.

Nu, věřím ti. Je to parádní nález👍👍. Ale tolik mě neznámých slov v jednom odstavci mě trochu zaskočilo o:-) :-D

Ahoj, kámen jsi jako pěstní klín určil sám? Přijde mi totiž, že ty odražené hrany jsou dost oblé a masivní. Také velikost je na klín celkem malá. Zkusil bych poslat fotky Petru Zítkovi z Jak na pazourek a zeptat se ho na jeho názor. Zdravím srdečně!

Třeba měli ti uživatelé menší ručičky, takové ty dětské. Neandrtálský děti taky přece potřebovali nástroje nebo né?!?!?!? :-D ...

Nene, určeno P. Šídou. Co se týče povrchu a hran, pro nálezy z této lokality je typický velmi ohlazený povrch. Velikostně je sice trochu menší, ale pořád v mezích.

Ok, díky za reakci. Zdravím 🤟

Vypadá to spíše jako nějaký hranec, kámen broušený větrem v dobách ledových. V eolickem prostředí

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben