Pieta Taferl

Dolní Rakousko. Znázorněn je milostný obraz Piety se sv. Marií Taferl, reliéf je původně gotický a replikovaný od r. 1756. Tvar oválný. Líc: reliéf Piety značně vystupující se stromem (Dub) v pozadí, okolo zobrazen rovnoramenný trojúhelník. Marie korunována, nad hlavou paprsčitá svatozář a koruna stromu. Pod spodní hranou trojúhelníku písmena M T (Maria Taferl). Rub: opis "I / SECULUM / CELEBRATUM / ANNO / MDCCLX."

Tato svátostka se váže, k výročí 100 let zahájení výstavby poutního kostela který zde byl v roce 1660 založen. Pod odumřelým dubem byl položen základní kámen poutního kostela - který se stal nejnavštěvovanějším poutním kostelem Dolního Rakouska. Jeho charakteristické dvě věže jsou již z dálky vidět. Při stavbě vnitřní části se účastnili jedni z nejvýznamnějších umělců té doby, mezi nimi Antonio Beduzzi (stropní malby), Josef Matthias Götz (oltář) a Schmidt (postranní oltáře). Na monumentálním hlavním oltář, který byl vytvořen na místě starého dubu, se nachází stylizovaný kovový dub s drobnými vyobrazeními milosrdenství ze dřeva.

Peus 2170. - „Taferl. 1760, App. IV. 2. 3549. Nentw.S. 86. Ne. 3. App. I. S. 488.“

Materiál: nepuncované stříbro.

Datováno: 1760

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Pieta (2 Meinungen), Jungfrau Maria (1 Meinung)
cobra: Jungfrau Maria, zizka: Pieta, Scarmasax: Pieta, Stimme des Admins (?)

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Pieta Taferl
Pieta Taferl
Pieta Taferl
15 Stimmen
15 Stimmen
angezeigt:
1286x,
Kommentare:
1,
Finder:
cobra cobra Facebook
Eingefügt:
der 27. März 2020

Kommentare

Krásná :-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben