Pivovar Kročehlavy SCHANKBIER

Pohodová vyvětrávačka v krásném lesíku nedaleko Kladna se vyplatila a mám konečně celou...sláva...hezky čitelnou... sláva :-) trhací pivní zátku. Je na ní pěkně vidět dvojjazyčný nápis. Nejdříve německý SCHANKBIER a pod ním česky VÝČEPNE (í)
Zřejmě období protektorátu.

Přidávám pár slov o pivovaru z dostupných informací na internetu.
Pivovar v Kladně-Kročehlavech byl postaven břevnovskými benediktiny v roce 1858 a výroba piva zde vzkvétala až do roku 1950 kdy byla bohužel soudruhy zrušena...
V záznamech je přesně uvedeno toto:
1950 – Správu pivovaru přebírá firma „Kladenský pivovar a sladovna Kladno-Kročehlavy pod národní správou.“
V tomto období je v rámci centralizace průmyslu ve prospěch velkopivovarů ukončena výroba piva a v objektu zrušeného pivovaru je zřízena výroba sycených nápojů přemístěním provozu nedaleké znárodněné sodovkárny „Kalábria“.
V 50 a 60. letech zde „Okresní průmyslový kombinát Kladno“ zřizuje galvanizovnu, zámečnictví, kovovýrobu a chromovnu. Souběžně je zrušena sodovkárna. Sklepení pivovaru jsou pronajata podniku „Zelenina, n.p.“, který zde zřizuje sklady ovoce a je zbořen jeden ze dvou domů se služebními byty...no paráda hospodaření vlády všeho pracujícího lidu začíná :-(
V období 60 až 90.let minulého století se tak v areálu pivovaru na pěkných pár desítek let ,,zazimoval" „Kovopodnik Kladno, n.p.“ a bylo na dobro po p.... prdeli .... teda po pivě.
Národní podnik, zde jak uvádí internetové zdroje "provozuje kovovýrobu, zámečnictví, galvanizovnu a výrobu domácích potřeb značky „KLAD".... až do znovu obnovení pivovaru.

Znovuobnovení pivovaru proběhlo až po více jak půl století....a to v roce 2004. Pivovar byl nejdříve v restituci vrácen řádu benediktinů a ti ho obratem prodali současným vlastníkům no a
pokud vám tato zkrácená verze nestačí můžete číst dál prodlouženou verzi :-)

...no a kdo nechce může si jít třeba... čistit mince a pivní zátky :-)

Historie bývalého pivovaru v Kročehlavech.

„Podnikání s tradicí, bydlení s historií“

Časová osa:
- 1855-58 – Řád benediktinských mnichů z břevnovsko-broumovského opatství v Praze-Břevnově staví v Kročehlavech u Kladna zcela nový a moderní pivovar. Podnik je vybaven prvotřídními technologiemi. Při pivovaru jsou zbudovány přidružené provozy – sladovna, mlýn, bečvárna, kovárna, ustájení pro pivovarské koně aj. Budovy pivovaru jsou vystavěny v historizujícím pseudonovogotickém stylu, fasády nesou řadu zdobných prvků. Komplex pivovaru tvoří objekty sladovny, hvozdu, varny, kotelny, strojovny, spilky, stájí, vodárny a dvou obytných domů. Součástí areálu jsou rozsáhlá sklepení. K pivovaru náleží dva rybníky, sousedící louka, sad a okolní pozemky.
- 1858 (až 1861) – Pivovar uveden do provozu. Maximální výrobní kapacita byla 50.000 hl. piva a 40 vagonů sladu ročně.
- 1873 – Pivovar přestavěn na parní pohon. Následovala přístavba nové lednice, přestavba kotle ve varně, stavba vystírací kádě, instalace předehřívače a nového kotle, rekonstrukce stropů na sýpce a instalace skleněné střechy. Průměrný počet zaměstnanců: 60 dělníků, 4 úředníci + sládek, podstarší, správce. Závod jako celek postupně pronajímán soukromníkům.
- 1880 (1882) – Nájmu pivovaru se ujímá sládek Šebestián Zachar z Točníku. Vzniká firma "Parostrojní pivovar a sladovna v Kročehlavech, maj. Šeb. Zachar."
- 1886 - Šebestián Zachar předčasně umírá. Firmu "Parostrojní pivovar a sladovna v Kročehlavech, maj. Šeb. Zachar." přebírá vdova Marie Zacharová a její bratr, sládek a podnikatel Vilém Havlík.
- 1898 – Prokuru firmy "Parostrojní pivovar a sladovna v Kročehlavech, maj. Šeb. Zachar." a nájem pivovaru přebírá Ing. Otakar Zachar - syn Šebestiána a Marie Z. (viz. Významné osobnosti).
- 1898 – 1914 – Pivovar modernizován a rozšiřován (prohloubeny pivovarské studny, zaveden nový vodohospodářský systém). Pivovar na krátko dosahuje svého produkčního maxima. V ředitelském apartmánu jsou pořádány pravidelná setkání tzv. Kročehlavského salonu, kde se potkávají významné osobnosti z oblasti kultury, podnikání, politiky i vědy. Ing. Zachar ve svém bytě shromažduje rozsáhlou sbírku děl českých umělců a soukromou knihovnu. Několik pokojů ředitelského bytu po nějaký čas obývá starosta města Kladna, lékař a spisovatel MUDr. Jaroslav Hruška (viz. Významné osobnosti), který zároveň využívá reprezentativní prostory pivovaru pro politická jednání i společenské akce.
- 1909 – Na štít vrátnice u hlavní brány pivovaru (vjezd na nádvoří) je nainstalován reliéf dle návrhu Mikoláše Alše. Štukový reliéf nese znak pivovarníků – korbel s pivem, atributy surovin (ječmen, chmel) a celý štít je korunován trojicí soudků s bednářským nářadím. Pod reliéfem je nápis: "Dej Bůh štěstí!!" a dále letopočet: "L.P. 1909" Dnes je tento štít kulturní památkou.
- 1914 -1918 – V průběhu první světové války dochází k útlumu výroby a poklesu produkce. Některá zařízení pivovaru jsou rekvírována.
- 1921 – Umírá Ing. Otakar Zachar, nájem pivovaru přebírá vdova Pavla Zacharová (viz. Významné osobnosti). Správou pivovaru je pověřen zkušený sládek Josef Hunka.
- 1928 – Pavla Zacharová odchází z Kročehlav.
- 1929 – Přestavba spilky – vybudována stáčírna a lahvárna.
- 20. – 30. léta – Průměrná produkce: 25 – 30.000 hl. piva a 20-25 vagonů sladu ročně.
- 1938 – Správa benediktinského opatství v Břevnově jmenuje posledního sládka a správce kročehlavského pivovar Jana Beránka. Beránek do té doby pracoval v pivovaru jako podstarší (zástupce sládka).
- 1939-1945 – Období Protektorátu. Pivovar čelil několika pokusům úředníků o jeho uzavření. Výroba na krátký čas odstavena z důvodu špatného technického stavu zařízení a nevyhovujících hygienických podmínek v provozu.
- 1945 - 1948 - Odbobí tzv. II. republiky. Částečný, ale velmi kolísavý nárůst produkce pivovaru. Průměrný výstav: 16 - 23.000 hl. piva ročně.
- 1948 – Vyhláškou ministerstva výživy ze dne 3. července 1948 o znárodnění některých průmyslových a jiných výrobních podniků a závodů v oboru potravinářském podle § 1, odst. 3 zákona ze dne 28. dubna 1948, č. 115 Sb., byl dnem 1. ledna 1949 znárodněn "Kladenský pivovar a sladovna kláštera řádu Benediktinů v Praze-Břevnově, Kladno-Kročehlavy", Kročehlavy č. 33 (okr.Kladno).“
- 1949 – Pivovar Kročehlavy provozuje podnik „Rakovnicko-kladenské pivovary, n.p.“
- 1950 – Správu pivovaru přebírá firma „Kladenský pivovar a sladovna Kladno-Kročehlavy pod národní správou.“ V tomto období je v rámci centralizace průmyslu ve prospěch velkopivovarů ukončena výroba piva.
- 1950 – 1951 – V objektu zrušeného pivovaru je zřízena výroba sycených nápojů přemístěním provozu nedaleké znárodněné sodovkárny „Kalábria“.
- 50. – 60. léta – „Okresní průmyslový kombinát Kladno“ zřizuje v areálu někdejšího pivovaru galvanizovnu, zámečnictví, kovovýrobu a chromovnu. Souběžně je zrušena sodovkárna. Sklepení pivovaru jsou pronajata podniku „Zelenina, n.p.“, který zde zřizuje sklady ovoce. Zbořen jeden ze dvou domů se služebními byty.
- 60. – 90. léta – V areálu působí „Kovopodnik Kladno, n.p.“ , který zde provozuje kovovýrobu, zámečnictví, galvanizovnu a výrobu domácích potřeb značky „KLAD“. Vyrábějí se zde mimo jiné navíjecí sušáky na prádlo (jejich výroba se v pivovaru zachovala dodnes), pračky, hliníkové nádobí a příbory. Sídlí zde administrativní centrum Kovopodniku, účtárna, výkresovny.
- 1989 – 1990 Kovopodnik Kladno, n.p. je transformován na státní podnik a vzápětí vstupuje do likvidace. Dochází k částečné privatizaci výroby podniku (zámečnictví, galvanizovna). Správu objektu vykonává Okresní úřad Kladno. Části areálu jsou pronajímány soukromníkům. Objekt je téměř bez údržby.
- 1993 – Nástupce původního majitele – Benediktinské arciopatství sv. Vojtěch a sv. Markéty v Praze-Břevnově podává na základě tzv. restitučních zákonů žádost o navrácení objektu bývalého pivovaru v Kročehlavech do svého vlastnictví.
- 1993 – 2004 – Období soudních sporů o vlastnictví býv. pivovaru v Kročehlavech. Areál prochází dlouhým obdobím devastace a chátrání.
- 1997 – Do areálu přichází stavební podnikatel Vladislav Tesárek a pronajímá si zde výrobní prostory a sklady pro potřeby své rozvíjející se stavební firmy.
- 2004 – Areál bývalého pivovaru je navrácen do majetku Benediktinského arciopatství v Břevnově. Kovopodnik Kladno ,s.p. vymazán z obchodního rejstříku. Zrušeny Okresní úřady.
- 2004 – Areál pivovaru je nabídnut k prodeji. Novým majitelem se stává dosavadní nájemce, podnikatel Vladislav Tesárek z Kladna.
- 2004 – Současnost – Areál je postupně vyklízen a prochází plošnou rekonstrukcí a konverzí. Je adaptován pro nové využití. Záměrem majitele je vybudovat z areálu víceúčelový objekt vhodný pro podnikání i bydlení. V opravených částech budov dnes sídlí mnoho živnostníků a soukromých firem, v patrech jsou budovány nájemní byty, ateliéry a kanceláře.
- 2012 – Sklepní pivovaru je pronajato společnosti F.H. Prager s.r.o. – výroba domácích moštů, cideru a limonád. Ta svou činností přímo navazuje na tradici výroby nápojů v tomto areálu.
- 2018 - 15. 9. je na nádvoří pivovaru slavnostně odhalena busta sládka a spisovatele Ing. Otakara Zachara. Bustu vyrobil kladenský keramik a sochař Jaromír Huja na zakázku Spolku Otakar Kročehlavy.
- 2020 - Společnost F. H. Prager s.r.o. po změně vlastnické struktury ukončila svoji činnost v areálu. V témže roce bylo mezi vlastníkem areálu, panem Tesárkem a majitelem a sládkem létajícího pivovaru "Václav", Ing. Václavem Strnadem uzavřeno memorandum o obnově výroby piva v kročehlavském areálu. Od 1. 10. 2020 v areálu působí společnost Tekutý chléb solutions, s.r.o. (jediný společník Ing. Václav Strnad), která zde provozuje stáčírnu a distribuci piva z létajícího řemeslného pivovaru "Václav". Do areálu se tak po více než 60 letech vrátila činnost související s pivem.
7. 1. 2021 - Do obchodního rejstříku je zapsána společnost Pivovar Kladno Kročehlavy s.r.o. se sídlem v areálu pivovaru a s živnostenským oprávněním mj. na pivovarnictví a sladovnictví.

Areál dnes slouží jako víceúčelový obchodně-bytový komplex v širším centru města Kladna. Nabízí prostor pro malé a střední firmy a živnostníky – výrobní, skladové i kancelářské. V areálu je dnes možné nalézt širokou nabídku služeb – např. autoservis, strojírnu, zámečnictví, galvanizovnu, bezlepkovou pekárnu, realitní kancelář, stavební firmu, advokátní kancelář, truhlářství, moštárnu atd.
V objektu se nacházejí nájemní byty a ateliéry.

Zpracoval: Mgr. Robin Tesárek, 18. 2. 2015

Více informací o pivovaru pro fanoušky pivních zátek naleznete zde:
https://pivovarkladno.webgarden.cz/

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Abreißstopfen (1 Meinung) StandaS: Abreißstopfen

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Pivovar Kročehlavy SCHANKBIER
Pivovar Kročehlavy SCHANKBIER
Pivovar Kročehlavy SCHANKBIER
Pivovar Kročehlavy SCHANKBIER
Pivovar Kročehlavy SCHANKBIER
Pivovar Kročehlavy SCHANKBIER
Pivovar Kročehlavy SCHANKBIER
Pivovar Kročehlavy SCHANKBIER

Fundumstände

Lokalität:Středočeský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:15 cm
Verwendeter Detektor:Nokta Fors Relic
3 Stimmen
3 Stimmen
angezeigt:
881x,
Kommentare:
8,
Finder:
StandaS StandaS
Fotografiert:
der 9. Juni 2021,
Eingefügt:
der 9. Juni 2021

Kommentare

Ty kráso. Ty jsi úplný spisovatel :-O pěkné grt a palec nahoru.👍

Děkuji 🙂

Gratuluji moc pěkná trhačka

Děkuji 🙂 ano je krásná 😁 mám jich spousty, ale vše v žalostném stavu z pole. Tahle je lesní 😉

Bylo by možné od tebe získat ty co jsou špatné? Pokusil bych se je nějak vyrovnat. Tuto trhačku ve sbírce ještě nemám.

Ahoj jsou vážně špatné....ani jsem je zde nezveřejňoval. Některé jsou bez značení výrobce jiné částečně čitelné... Bratrství Buštěhrad snad Krušovice už ani nevím fajt šrot. Tato Kročehlavská je jediná zachovala proto jsem ji zveřejnil.

Škoda, kdyby jsi na nějaké zas narazil měl bych zájem. Tuto oblast mám ve sbírce málo zastoupenou. Někdy i považovaný šrot se dá celkem zachránit, to bys viděl v mých příspěvcích. Tak ať to pípá a přeji pěkné nálezy.

Dobře díky za příspěvek a když bude něco navíc ozvu se. Ať se daří při pípání i pátrání 😉🙂👍

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben