Přeslen

Přeslen
je něco, co už v našich končinách používá snad jen několik nadšenců pro stará řemesla a milovníci tzv. Living history. V dřívějších dobách patřily ale přesleny k těm nejběžnějším domácím předmětům. Jak už vám název možná napověděl, přeslen se používal k předení, a to k předení tím nejstarším a nejjednodušším způsobem, kdy se vlákno navíjí na malé ruční vřeteno. Přeslen je pak malé závaží ve tvaru kotouče, které umožňuje, aby se dalo vřeteno roztočit asi tak, jako jsme jako malí roztáčeli káču, nebo setrvačník. Tímto způsobem spřádali len a vlnu už naši pravěcí předkové a přesleny z kamene, keramiky, dřeva, skla, či kovů jsou dodnes poměrně častým archeologickým nálezům.
Předení bývalo jednou z tradičních ženských dovedností a tak nás ani nepřekvapí, když se o vymření rodu ze strany ženských potomků mluví jako o vymření po přeslici, což byla zase tyč na kterou si přadleny věšeli chomáče nezpracovaného vlákna, aby ho nemusely při práci držet v ruce.
Přadlena, která proměňovala přízi ve vlákno a to potom v sukno a následně v šaty, bývala symbolem dobré ženy, která se umí postarat o svoji rodinu. Nemůžeme se proto divit, že nejdůležitější evropské bohyně, které plnily úlohu strážkyní rodinného krbu, bývaly zároveň přadleny. V germánské mytologii to byla zejména Ódinova manželka Frigg , ve slovanské pak bohyně Mokoš. Podle staroseverské tradice je hvězda, kterou nazýváme Polárka, a kolem které se otáčí noční obloha vlastně vrcholem Frigginy přeslice, a tak se nám tu krásně spojuje představa přeslice a světového stromu, neboť obojí tvoří pomyslnou osu světa.....

Info k nálezu:
materiál - olovo
váha - 7g
vnější průměr - 19-20 mm
vnitřní průměr - 11 mm
výška - 6 mm

Text a ilustrační fotografie převzata z:
http://moje-kniha-stinu.blog.cz/

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Übersetzt von (3 Meinungen), Mittelalterliches Haus - Ausstattung (1 Meinung) Ac_: Mittelalterliches Haus - Ausstattung, Tygrklok: Übersetzt von, : Übersetzt von, GATTO: Übersetzt von

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Přeslen
Přeslen
Přeslen
Přeslen
Přeslen
Přeslen
Přeslen
Přeslen

Fundumstände

Lokalität:Moravskoslezský kraj
Bodenzustand:Trocken
Fundtiefe:10 cm
Verwendeter Detektor:Golden Mask 5
20 Stimmen
20 Stimmen
angezeigt:
3203x,
Kommentare:
4,
Finder:
Ac_ Ac_
Fotografiert:
der 1. Juli 2016,
Eingefügt:
der 6. Juli 2016

Kommentare

Tak tak, moc pěkný příspěvek! A přeslen taky! ;-)

Dobře napsané ;-)

Děkuji za ohlasy ;-)

Skvělé fotky! Můžu se zeptat čím a jak je to foceno? Mobil to asi nebude, že? :-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben