Pro kolegu Horasula - knoflík s osmičkovým očkem

Vkládám k diskusi o knoflících s osmičkovým očkem ke studijním účelům pro kolegu Horasula. Tento je ovšem civilní. Podle provedení (ruční zdobení okraje) bych to viděl na druhou polovinu 18. století až do napoleonských válek včetně. Materiál je nějaká slitina mědi, možná i mosaz, to nepoznám, dávám do měděných. Polní nález před lety. Průměr knoflíku 22 mm.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Kupfer (1 Meinung) Harryll: Kupfer

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Pro kolegu Horasula - knoflík s osmičkovým očkem
Pro kolegu Horasula - knoflík s osmičkovým očkem

Fundumstände

Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:20 cm
0 Stimmen
0 Stimmen
angezeigt:
381x,
Kommentare:
7,
Finder:
Harryll Harryll
Eingefügt:
der 8. Juli 2023

Kommentare

Bratku dakujem ti .... ak mi dovolis, rad si fotky tvojho gombika ulozim a pouzijem do clanku na tuto temu.

Dakujem!

Milan

Samozřejmě, jsou Ti kolego vážený plně k dispozici. Tak jsem přemýšlel jaký tenhle způsob uchycení měl účel a nic jiného mi příliš nedává smysl, než že jsou to takto vlastně dvě očka a knoflík mohl být přišitý k oběma nezávisle a pokud se utrhl od jednoho očka, ještě zůstal viset na tom druhém, tedy vlastně takové dvojité přišití ke zpevnění knoflíku aby především když jsou knoflíky hodně namáhané (typicky vojenská uniforma) tolik neupadávaly a nemusely se neustále přišívat a na tehdejších uniformách (ale i na civilním oblečení) jich tehdy bylo mraky. Moc to ale asi nefungovalo, nebo se to tak důsledně nepřišívalo. Jiný smyls mi to moc nedává.

Na uniformách se knoflíky velice často nepřišívaly. Alespoň v 18.století a na počátku 19tého. V látce se trnem udělala dírka, očko se protlačilo na druhou stranu a pak se řadou oček protáhnul řemínek nebo tkanice, který se pak přistehoval k látce. Což ale není tento případ, funguje to jen u jednoduchých oček. Stejný způsob mám zdokumentovaný i u krojových kalhot, takže se dá říct, že to přetrvalo skoro celé 19.století.

Tom.Filip díky.

Zajímavé, pěkně vysvětleno, Milane ;-)

áno, tady bych to viděl taky na tu účelovost pevnostní a to jak ze strany nitě, tak i očka, které je tu vlastně dvojitě pojištěno, drží na 4 bodech - oproti jednoduchému letování běžných oček - si vemte, kolik se tu nachází knoflů bez oček a tydle s tou osmičkou se nenachází, bo se neztrácely
- a samosebou gratulace nálezci
;-) :-)

díky, vážený pane kolego Luke :-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben