Projektil Dreyse

Tento zajímavý projektil byl nalezen koncem května na jednom políčku nedaleko Prahy. Pochází z období Prusko - Rakouské války to jest někdy kolem roku 1866. Tyto pro někoho na první pohled "rybářské olůvka" se používali jako střelivo tehdejší novinky, kterou byla pruská jehlovka Dreyse a je to, alespoň pro mně velice zajímavý nález. V hlavě mně hned blesklo... jaké to asi tenkrát bylo když zazněl první výstřel...
Kdo se o toto téma nezajímá tak nemůže samozřejmě vědět, že se tenkrát ještě na rakouské straně používala předovka Lorenz no a na straně pruské již tato "zázračná" jehlovka systému Dreyse.
Pokud vás to zajímá přikládám pár informací a obrázků.

Pruská pěchotní puška Dreyse vz. 1841 (tzv. jehlovka)
Je ráže 15,43 mm. Má oblou hlaveň vzadu osmihrannou a drážkovanou, hledí je sklápěcí s půlměsíčkovým průzorem, pažba celodřevěná, předpažbí provrtané pro vytěrák, vytěrák je s konečnou hlavou, závěr válcový otáčivý, jehlový úderník.
Rozměry zbraně:
délka: 1430 mm
(s bodákem 1930mm)
Rok výroby: 1841
Co je také zajímavé je fakt, že v roce 1866 byla pruská armáda vyzbrojena jehlovkami od nejstaršího vzoru z roku 1841 až po nejnovější model vz. 1865. Jízda používala jehlovky asi z poloviny, zatímco druhá polovina měla karabiny a pistole předovky. Střelec z jehlovky dokázal za jednu minutu vystřelit 5 – 7 ran. Jehlovky jsou vlastně první zadovky a jako střelivo se používala papírová nábojnice opatřena právě tímto projektilem. Princip výstřelu z pušky ( jehlovky) byl takový, že jehla probodla papírový náboj (nálož) a udeřila (napíchla) zápalku, která byla uložena pod střelou a no a došlo k zážehu a výstřelu.
Jehlovku zkonstruoval Nikolas Dreyse (1787 – 1867) s byla zavedena z důvodu utajení do výroby jako lehká perkusní puška. Je zajímavé, že právě tato puška měla značný podíl na vítězství Pruska nad Rakouskem v bitvě u Hradce Králové.... toť vše asi :-) jo a zdrojem informací je samozřejmě internet ;-)
Tak hodně štěstí při pípání.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Dreys Nadel Projektil (1 Meinung) StandaS: Dreys Nadel Projektil

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Projektil Dreyse
Projektil Dreyse
Projektil Dreyse
Projektil Dreyse
Projektil Dreyse
Projektil Dreyse
Projektil Dreyse
Projektil Dreyse

Fundumstände

Lokalität:Středočeský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:10 cm
Verwendeter Detektor:Nokta Fors Relic, LP ZERO II 30, M@rs MD
3 Stimmen
3 Stimmen
angezeigt:
1460x,
Kommentare:
4,
Finder:
StandaS StandaS
Fotografiert:
der 23. Juni 2021,
Eingefügt:
der 24. Juni 2021

Kommentare

Pěkný nález a to ostatní také.👍

Děkuji 🙂

Krásný rozbor, taky se mi podařilo jeden projektil najít (Praha západ kousek od letiště)

Soky děkuji za tvou kladnou reakci ;-) Paráda tak to gratuluji k nálezu. Já ten náš našel ...teda přesněji syn našel ....na poli za vesnicí a měl za to, že je to rybářské olůvko takže klik, že ho nehodil zpátky do pole :-D

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben