Prosím o určení

Lesní nález, cc 3cm hluboko , nevím jestli to patří k sobě,20cm od sebe stejná hloubka. Můj tip, fragment římské kruhové spony, kroužky s kováním nějaký opasek? Třeba se pletu, tak mě opravte. Materiál asi mosaz. Průměr 40mm.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Outfit von Pferd, Reiter und Kutsche (1 Meinung) Motopetak: Outfit von Pferd, Reiter und Kutsche

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Prosím o určení
Prosím o určení
Prosím o určení
Prosím o určení
Prosím o určení
Prosím o určení
Prosím o určení

Fundumstände

Fundtiefe:3 cm
Verwendeter Detektor:Nox
5 Stimmen
5 Stimmen
angezeigt:
641x,
Kommentare:
7,
Finder:
hrneckop hrneckop
Fotografiert:
der 11. Dezember 2022,
Eingefügt:
der 18. Dezember 2022

Kommentare

Čuchám čuchám dobu římskou... kováníčka můžou být i z picího rohu či něco jiného, kolečko možná i nějaká falera... může to být "staré" a nemusí. .. určitě ukázat někde v místní muzeu...

badateli Zdenále,
a co ty kroužky, ty nejsou ani odlitý, ani bronzový, jak bylo tehdy zvykem, i ty kružnice a mezikruží na té placce se jeví poněkud soustružnicky přesné - já myslím, že tohle je nějakej článkovej opasek, závěs, ozdoba, ale o dost mladší

To Lukegoss: bronzové být kroužky můžou, ikdyž ze zahnutého drátu, materiál úplně patrný není. Ty kružnice nejsou pro bronzové nádoby a kování z doby římské problém. Kružítka jsou doložené už v laténu. Nicméně geometricky dokonalé kruhy na dně římských pater a dalších nádob opravdu jsou.

tak ono jde o to provedení těch kružnic - nakonec i římané měli již soustruh
- tu se ty kruhy jeví jakoby "strojově" vyrobené, jakoby vyražené, ale na těch starých věcech je to s odchylkami a pokud jde o lití, tak to není tak hladký, plochý, ale "baňatý"

https://1url.cz/1rCFc

Zdendo, no vidíš, my se tu s tím moříme a přitom je už určeno......

Tak už nemusíme nic řešit, je to určené :-D

Každopádně k těm soustředěným kruhům

https://www.irozhlas.cz/fotogalerie/8833101?fid=10403673

Na třetí fotce je dno z jedné nádoby, tam je pěkně vidět, že to tak opravdu bylo velmi precizně uděláno už v době římské, bylo to teda spíš tepáno.

:-D určovatel koňák z nás má srandu
- jojo, kroužky uměli krásný, na ruční práci - ono něco odsoudit ke koňskýmu chomoutu je celkem snadný - jinak samosebou souhlas, že by občas ty zdejší vykopávky měl vidět někdo kloudnej naživo ;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben