Radioaktivní zubní pasta Doramad (přibližně 1940-1945)

Radioaktivní zubní pastu Doramad vyrobil během druhé světové války berlínský Auergesellschaft. Stejná společnost, kterou založil Carl Auer von Welsbach, který vynalezl plášť plynového lucerny!
Analýza gama spektroskopie odhalila stopová množství thoria, ale hladiny jsou příliš nízké na to, aby je bylo možné detekovat jednoduchým ručním měřicím přístrojem. Příběh této zubní pasty, který je zajímavý. Zadní část tuby zní:

Co dělá Doramad?

Díky svému radioaktivnímu záření zvyšuje obranyschopnost zubů a dásní. Buňky jsou nabité novou životní energií, ničivá účinnost bakterií je potlačena. Proto má vynikající preventivní a léčebný účinek na onemocnění dásní. Leští smalt tím nejšetrnějším způsobem, bílým a lesklým. Zabraňuje usazování zubního kamene. Pěny úžasně, chutnají nové, příjemné, mírné a osvěžující. Rozsáhlé použití. —Příběhy z atomového věku—

Paul W. Frame

Alsos a nacistické Thorium

Tento příběh je převzat z knihy Alsos, kterou napsal Samuel Goudsmit, H. Schuman Inc., New York, 1947. Vyšlo v čísle zpravodaje Health Physics Society Newsletter z prosince 1996.

Na počátku 40. let 20. století USA byl ve válce a pokračovalo mimořádné úsilí o vybudování atomové bomby. Vláda dokonce zašla tak daleko, že zabavila oxidy uranu používané výrobci keramiky k výrobě červeno-oranžových glazur. Více než několik sběratelů muselo být rozrušeno přerušením dodávek červeného nádobí. Přesto bylo zapotřebí obětí. K podobným konfiskacím došlo v okupované Evropě za účelem zásobování nacistického projektu A-bomb. Sledováním německého atomového výzkumu byl spojenecký zpravodajský svaz s krycím názvem Alsos (řecké slovo pro háj, jako generál Leslie Groves).

Na podzim roku 1944 se tým Alsos dozvěděl, že Auer Gesselshaft, německá chemická společnost zabývající se zabezpečováním a zpracováním uranu, převzala během nacistické okupace francouzskou společnost Terres-Rares. Auer zlověstně zaslal do Německa obrovskou dodávku thoria společnosti Terres-Rares. To, že Němci chtěli thorium, naznačovalo, že jejich atomový výzkum byl pokročilejší, než se dříve myslelo. Krátce po osvobození Paříže se tým Alsos spojil v kanceláři Terres-Rares. Zjistili, že je prázdný. Petersen, chemik společnosti Auer, který se podílel na zajišťování dodávek uranu a thoria, uprchl ze spojenecké zálohy (v tomto seriálu Now It Can Be Told Leslie Groves tomuto muži dala jméno Jansen). Petersen odešel do města na francouzsko-německých hranicích hledat nějaké chybějící železniční vozy přepravující thorium. A jak to mělo štěstí, oblast byla spojenci zajata krátce po příjezdu Petersena. Alsos měl svého prvního vězně - a kufr vypouklý dokumenty! Mezi nimi byla dokumentace o obchodnici, která pracovala na nejstarší profesi na světě sur les rues de Paris. Vysvětlení Petersena, že má dokumentaci, bylo, že mu žena účtovala přemrštěných 3000 franků, i když „v Berlíně ... je to jen sedm marek a půl za flirt“. Řekl, že doufá, že se obrátí na příslušné orgány (ať už budou kdokoli), aby získali zpět některé z jeho peněz. Když vyšetřovatelé Alsos vyšli do ulic, zjistili, že všechny aspekty Petersenova nepravděpodobného příběhu se ukázaly jako pravdivé. Nejšokující dokument kufru však odhalil, že Petersen nedávno navštívil Hechingen, město, o kterém se říká, že je centrem atomového výzkumu. Později by se dozvědělo, že Němci tam měli laboratoř s oddělením izotopů a v nedaleké jeskyni experimentální hromadu. Když bylo místo nakonec zachyceno, tuna a půl kostek kovového uranu z hromady (pravděpodobně vyrobených společností Auer) byla nalezena pohřbena v blízkém poli. Petersenovo vysvětlení jeho cesty do Hechingenu: navštívil svou matku (bezpochyby hledal radu, jak získat zpět 3000 franků). Sakra, jeho matka tam skutečně žila.

Nakonec se Alsosova tvrdá práce vyplatila a oni zjistili skutečný důvod, proč byly zabaveny zásoby thoria Terres-Rares: společnost Auer, která si uvědomovala, že se blíží konec války, a byla znepokojena následnou ztrátou podnikání a dospěla k závěru, že pro jejich společnost nebyla lepší budoucnost než v kosmetice a souvisejících spotřebních výrobcích! Radium již bylo použito v zubní pastě (Radiogen), proč místo toho nepoužívat thorium? Auer měl patent a s thoria v ruce byli připraveni dopadnout na zem. Dokonce vytvořili následující potenciální reklamu: „Používejte zubní pastu s thoriem! Mějte jiskřivé, brilantní zuby - radioaktivní brilanci! :)

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Zahnpasten (2 Meinungen), Zahnpasten (1 Meinung) MadelnMoravia: Zahnpasten, Singer: Zahnpasten, LoneWolf: Zahnpasten

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Radioaktivní zubní pasta Doramad (přibližně 1940-1945)
Radioaktivní zubní pasta Doramad (přibližně 1940-1945)

Fundumstände

Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:5 cm
4 Stimmen
4 Stimmen
angezeigt:
1444x,
Kommentare:
2,
Finder:
shrekkk shrekkk
Fotografiert:
der 28. März 2021,
Eingefügt:
der 28. März 2021

Kommentare

Zajímavej nález i povídání👍

Díkes taky sem si dobře počet !

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben