Říman 🙆

Tak sem včera vyrazil hledadat starou cestu. Po chvíli bloudění strašným lesem..bordel,haluze po těžbě, ostružiní jsem na ni narazil. No hrůza popadané stromy, boky cesty už dost sesypane no tak sem to zkusil. Nálezy samé železné zbytky.. hřeby atak. Pul hodky sem se tam trápil a konec.😓. Jinou cestou k autu sem zkusil jít kolem ní...to samé zas bordel. Najednou id 15 krásné signalek. Vidím malé kolečko. Po chvili zkoumani a otírání jsem se zaradoval. Můj 1 Říman 😊 Doma malá očista.. kartáček, mýdlová voda a tady je vysledek. Je to chudáček, víc cistit nebudu..vrstvy krusty se začali vic loupat. Tak snad mě hezčí jeste čeká i když nevim kde se tady u nás vzal... už hranice s vysočinou. Dokáže nekdo prosím určit. Děkuji

Angaben über die Münze

Identifizierte Münze: Unidentificated Roman coins (999 v. Chr.–500) – Neurčené římské mince (č. 3998) Unidentificated Roman coins (999 v. Chr.–500) Neurčené římské mince

Ansichten der Benutzer

Durchschnitt: 17,0 mm
Gebiet der Prägung:
Landesherr:
Prägungsjahr:
Nominal:
Material:
Nr. der Münze: Stimme des Admins (?)

Melden Sie sich an und helfen Sie, diese Münze zu bestimmen.

Fotografie

Říman 🙆
Říman 🙆
Říman 🙆
Říman 🙆
Říman 🙆
Říman 🙆
Říman 🙆
Říman 🙆

Fundumstände

Fundtiefe:20 cm
13 Stimmen
13 Stimmen
angezeigt:
1068x,
Kommentare:
23,
Finder:
graywolf graywolf
Fotografiert:
der 18. Februar 2023,
Eingefügt:
der 19. Februar 2023

Kommentare

Ten je supr. Grt.👍👍👍

Jedině podle obličeje, ten je docela hezky zachovalej. To AVG na konci opisu averzu mají skoro všichni, kteří připadají v úvahu. Takže někdo z "vojenských císařů" a nebo ještě Galské císařství. Viz Wiki.

Na mobilu na to blbě vidím, zkusím až večer něco zjistit, ale benedek to naznačil dobře, moc víc toho asi stejně nezjistím.


Germáni doby římské vlastní mince nerazili. Díky novým objevům a vzrůstajícímu počtu spolupracovníků archeologie z řad veřejnosti jsme ovšem svědky nebývalého nárůstu počtu nálezů římských mincí z našeho území. Jejich dokumentace je nesmírně důležitá pro správné pochopení významu římských mincí v germánské společnosti. Zdá se, že patřily k poměrně běžné osobní výbavě germánského obyvatelstva, zatím však nelze jednoznačně rozhodnout, zda byly užívány pro účely směny, nositelé bohatství v podobě drahého kovu či někdy též jen jako různé amulety. Část římských mincí přicházela ke Germánům přímo z římského území, část jich sem ovšem zaneslo římské vojsko v době zde probíhajících vojenských operací

Weka cituje Militkého. Ovšem je třeba si uvědomit, že v Galském císařství, mince razili ale to nemá s Germány nic společného, zrovna tak jako tato mince.

Jestli jste z jižní noravy rád poradím kudy vedla stará cesta. Tzn spousta nálezu římských mincí, kadluby, spony, přezky. Našel jsem to pouze podle map a geografické polohy vůči nížina a kopcem. Když jsem to sděloval archeologovi byl jsem odpalkovan jako amatér co neví o čem mluví. Ty nálezy mluví samý za sebe tohle je krásná Mince. Já osobně mám jen jednu zelenou jinak samé stříbro. Malé nevyznám plus pro vas hledače je jižně od Uherského Brodu.

Díky za zajímavé info ;-)...a nemohla být ta mince jako dar římana germánovi? I ve válce se najdou ruzní lidé. Tohle je muj druhý římský nález...první byla římská spona asi kilometr od téhle mince.

Myslím že pokud byla doba míru tak spolu obchodovali, VIZ. Kopie římských produktu ze strany germánské. Kolem nás je několik starých hradisek kde jsou jak římské tak germánské nálezy i keramika. Hlavně konce plicích rohu 😀na Moravě se prostě pilo vždy a možná to i lidi spojovalo

Něco na tom chlastu určitě je o:-) ;-) a pak se rozvazuje jazyk i měšec ;-)

Ale tenhle na minci vypadá dost naštvaně a bojovně....asi by se vožrat nenechal :-)

Graywolf, samozřejmě římské mince se do germánského prostředí dostávaly, sami ovšem mince nerazili. Je to zajímavý doklad poklesu životní úrovně. Oproti jim předcházejícím Keltům, kteří razili mince velmi hojně na celém jimi obývaném území.

Díky benedek za info ;-)

Římské mince se sem dostávaly, kromě obchodu, i jako kořist anebo naopak žold germánských bojovníků a pravděpodobně také jako pozornost místním kmenovým vládcům za loajalitu Římské říši.

Gratulace, pokud má ten panovník na hlavě korunu s trny (zdá se mi že má) tak typ mince je "Antoninián",
zde je odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Antonini%C3%A1n
a pokud google přepneš na obrázky, můžeš hledat a porovnávat.

To není nejlepší metoda, antoniniánů je tisíce typů, občas jsem Google v tomto vzala na zkoušku, ale většinou to nedopadlo nejlépe, hodně taky záleží, jak je mince vyfotografována.

Já si ještě pomáhám legendou (druhá strana mince) - tady mi to připomíná něco nohatého v předklonu - boha SOLa, GENIUSe, JUPITERa, nebo HORSEMAN-Battle - pěšák ubíjející jezdce na koni... a hned je těch typů méně.
A ten Aurelian výše určený se tomu hodně podobá.

pro názornost:
https://www.cointalk.com/proxy.php?image=https%3A%2F%2Fcollectivecoin.imgix.net%2FqUslCbyRU2GGWi8Pef0B_Aurelian-black.png&hash=919a811ca2bb759428af666dff8bb926

Je to z této stránky:
https://www.cointalk.com/threads/roman-empire-bronze-antoninianus-of-aurelian-ca-270-275-ad-sol-w-globe.364814/

Ještě kdyby ten revers nebyl vzhůru nožičkami... vidím tam nějakou postavu se štítem nebo co to je...

Gratulka a palec ;-) ;-)

Jo, je vzhůru nohama, ale dá práci to porovnávat.

Díky všem za názory a foto už lepší nebude...revers je totálka slouplá..bohužel..čištění jsem přehnal i párátko proběhlo, krusta se sloupla i tak Vám všem velký dík za snahu. Nečekal sem že bude tak choulostivý na čištění. :-(Hm...víc jak dvě tisíciletí. Chybama se člověk učí o to víc mě to mrzí :-( a foto revesu bylo ještě v lese bez brýlí na blízko. Bych si nakopal 8-)

To se bohužel někdy stane, mince se asi potkala s agresivnějším prostředím. Jak na to koukám, jsou tam dokonce dvě postavy proti sobě... Teda byly.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben