Sv. Petr a sv. Pavel

Sv. Petr a Sv. Pavel apoštolové a Svatá Brána (Itálie – Řím) 18.stol. Jubilejní rok 1775.

Svatá brána (latinsky: Porta Sancta) je specifickým vchodem do budovy kostela, která je otevřena pouze během Svatých let. Zahajovací a závěrečný ceremoniál odpovědného biskupa znamená začátek a konec jubilejního roku. V dopise z roku 1400 se uvádí: „Ti, kteří třikrát projdou touto branou, jsou zbaveni trestů viny a hříchu“. Vchod do patriarchální baziliky v Římě skrze Svaté dveře symbolizuje Kristovo slovo: „Já jsem dveře; kdokoli prochází mnou, bude spasen; přijde a najde a najde pastviny. “(Jn 10,9 EU) Obřad zahájení Svatého roku se děje právě otevřením Svaté brány. Obřad otevírání Svaté brány symbolicky vyjadřuje myšlenku, že během jubilejního roku jsou věřící na „mimořádné cestě“ ke spáse.
Oficiální zahájení Svatého roku se koná s otevřením Svaté brány římské baziliky svatého Petra. Svaté brány dalších bazilik jsou otevřeny v následujících dnech. V minulosti byly brány částečně vybourány před vlastním zahájením Svatého roku, takže papež kladívkem rozbil pouze slabou vrstvičku malty a dělníci pak odstranili zbytek zdiva. Svaté dveře jsou během Svatého roku otevřené (s výjimkou noci) až do konce Svatého roku, kdy jsou pak znovu zazděny. Papež František u příležitosti mimořádného Svatého roku Božího milosrdenství udělil biskupům místních církvi svolení, že mohou otevřít Svaté brány také ve svých diecézích.

Nejstarší zmínku o svaté bráně lze nalézt v přepisu španělského poutníka Pera Tarfura z roku 1437, který odkazuje, na již existující zvyk papeže Alexandra VI. Který představil na Vánoce 1499 zvyk, že by měl být Svatý rok otevřen třemi údery kladivem na Svatou Bránu. Tento zvyk se zachoval dodnes: Papež klepe kladivem na zavřenou, symbolicky zděnou Svatou Bránu svatého Petra před prvními Vánočními motlitbami, které se pak otevřou. Totéž se děje prostřednictvím papežského legáta v dalších třech hlavních římských církvích.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: St. Peter und Paul (1 Meinung) cobra: St. Peter und Paul

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Sv. Petr a sv. Pavel
Sv. Petr a sv. Pavel

Fundumstände

Lokalität:Středočeský kraj
11 Stimmen
11 Stimmen
angezeigt:
1857x,
Kommentare:
7,
Finder:
cobra cobra Facebook
Eingefügt:
der 30. März 2020

Kommentare

parádní :-)

:-O moc pěkné :-)

Super ;-)

Krásná práce a svátostka nádherná :-)

Nádherný stav👍👍👍

Ta je krásná :-) ;-)

parádní kousek, za dva palce. ;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben