Panna Marie Vambeřická

Panna Marie Vambeřická. Něco málo z netu: Vambeřice (polsky Wambierzyce, německy Albendorf) je vesnice se zástavbou připomínající městečko v obci Radków v okrese Kladsko. Významné poutní místo a turistický cíl, nazývané také Slezský Jeruzalém. Leží 5 km od Radkowa a 15 km jihovýchodně od Broumova. Vznik svatyně na tomto místě souvisí s legendou ze 12. století, kdy zde měl nevidomý Jan z Ratna znovu nabýt zraku a jeho očím se zjevila postava Panny Marie. Počátkem 18. století byla zbudována barokní svatyně Matky Boží. V 19. století byly Vambeřice častým cílem náboženských poutí i z českých zemí. V roce 1936 kostel získal titul menší baziliky. Bazilika Matky Boží je zajímavou barokní architekturou ochozů kolem oválné lodi a 11 kaplí. Uvnitř se nachází soška Panny Marie z lipového dřeva datovaná na 13. nebo 14. století, která byla korunována v roce 1980. Bazilika se schodištěm se tyčí nad nevelkým náměstím, ze kterého k ní vede 57 schodů se symbolickým významem: 9 (počet andělských chórů) + 33 (věk Ježíše Krista v okamžiku ukřižování) + 15 (věk Panny Marie v okamžiku početí Ježíše Krista). Z iniciativy tehdejšího majitele Vambeřic Daniela Osterberga zde od konce 17. století do století 19. vznikala kalvárie s asi 100 kaplemi, kapličkami a 12 bránami. Potok protékající vsí se jmenuje Cedron, názvy okolních vrchů odkazují na biblickou tematiku - Tábor, Sion, Oreb (polsky Tabor, Syjon, Horeb). Symbolika odkazuje na Jeruzalém z dob života Ježíše. Nález polní, z letošního února. Doteď v lázních. Prošla destilkou, špenátem a olivovým olejem. Na začátku vypadala jako mrtvolka, ale po očistění prokoukla. Rozměry oválu jsou 24 mm x 20 mm, hmotnost 3,37 gramů. Ať se Vám daří.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Unsere Liebe Frau von Vamber (Albendorf) (1 Meinung) Scarmasax: Unsere Liebe Frau von Vamber (Albendorf)

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Panna Marie Vambeřická
Panna Marie Vambeřická
Panna Marie Vambeřická
Panna Marie Vambeřická
Panna Marie Vambeřická
Panna Marie Vambeřická
Panna Marie Vambeřická
Panna Marie Vambeřická

Fundumstände

Lokalität:Jihomoravský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:25 cm
Verwendeter Detektor:Equinox 800
6 Stimmen
6 Stimmen
angezeigt:
969x,
Kommentare:
0,
Finder:
Scarmasax Scarmasax
Fotografiert:
der 9. Februar 2020,
Eingefügt:
der 9. Mai 2020

Kommentare

Im Chat gibt es keinen Beitrag.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben