Tak jsem to pohnojil

Na poli vypadal dvoukrejcárek k světu, ale vega s ním udělala krátký konec, škoda že jsem na poli nefotnul tu orlici, byla vidět a teď je fuč.
Byla to moje první pěkná čitelná mince, takže solviny a podobné věci budu aplikovat pouze nba ruce.
(tu co jsem měl letěla vzteky do koše)

Angaben über die Münze

Identifizierte Münze: František Josef I. (1848–1916) – 2 Heller (2 Haléř) (č. 330) František Josef I. (1848–1916) 2 Heller (2 Haléř)

Ansichten der Benutzer

Durchschnitt: 1,9 mm
Gewicht: 3,00 g
Gebiet der Prägung: České území (2 Meinungen)
Landesherr: František Josef I. (1848–1916) (2 Meinungen)
Prägungsjahr: 1897 (2 Meinungen)
Nominal: 2 Heller (2 Haléř) (2 Meinungen)
Material: Bronz (Cu+Sn+Zn) (1 Meinung), nespecifikovaný, různý (1 Meinung)
Nr. der Münze: František Josef I. (1848–1916) – 2 Heller (2 Haléř) (č. 330) (2 Meinungen) StandaFM: 330, Master2: 330

Melden Sie sich an und helfen Sie, diese Münze zu bestimmen.

Fotografie

Tak jsem to pohnojil
Tak jsem to pohnojil
Tak jsem to pohnojil

Fundumstände

Lokalität:Moravskoslezský kraj
Bodenzustand:Trocken
Fundtiefe:5 cm
Verwendeter Detektor:lp zero II
2 Stimmen
2 Stimmen
angezeigt:
1567x,
Kommentare:
23,
Finder:
StandaFM StandaFM
Fotografiert:
der 8. April 2018,
Eingefügt:
der 9. April 2018

Kommentare

jo, některý mince vypadají po vykopání dobře ale to je jen tou krustou, která drží relief pohromadě, jak se naruší, tak je po minci..... nemyslím si, že za to může solvina, ta mince byla předem odsouzená k záhubě...
buď budeš mít mince od bláta, které se ti stejně časem uvolní, nebo je vytřídíš čištěním a budeš vědět, která mince má zdravé jádro...
na tyhle mince používám kyselinu šťavelovou a jemný mosazný kartáček...
záleží na místě nálezu, pokud je hlína agresivní hnojením, tak je 99% mincí takových...

těch ještě bude....žádná škoda

Mmj není to dvoukrejcárek ;-) ;-)

Mmj není to orlice ale orel ;-) ;-)

Přesně jak píšou chlapy. Solvina to asi nezničila a v zemi jich je ještě plno :-)

Těch najdeš ještě metrák :-D

Dočetl jsem se, že krejcárky byly do 1891, od 1892 to byly halíře

To jo, jen jsem psal, že do roku 1891 se razili krejcary a do roku 1892 halíře, vím že to jsou rozdílné mince, jen Doby se ptal jestli to náhodou není dvoukrejcar.

No to ji to nějak špatně pochopil .....ale neva , do toho se dostaneš :-)

Šťavelka a jemnej mosaznej kartáč je nejlepší, ale jenom na Cu mince. Na hellery neplatí nic jinýho, než dlouhý lázně v oliváči. Jinak přijdou o patinu. Pokud někdo zná jinej recept a není to svatý tajemství tak sem s ním ;-)

však tam je 1897... tak 2 heller

když má 2 heller pěknou zelenou, tak ho vezmu jen jemným mosazným kartáčkem pod tekoucí vodou a zelená tam zůstane....

Já mám zkušenost, že kyselina šťavelová způsobuje červené skvrny, a ty jsou způsobeny tím, že se rozpouští měď. Na měďáky opravdu žádné kyseliny nepoužívejte! Mně se daří je vyčistit nádherně, a to způsobem: roztok horké vody a hydroxidu sodného (Krtek), mýdlová voda+kartáček, jedlá soda; opakuji do vyčištění všech nečistot, a na závěr olivový olej pro dodání lesku, i poté ještě lehce vyčistím v mýdlové vodě, aby nebyla mince mastná. Opravdu můžu říct, že mám mince perfektní. Toto však neplatí pro slitiny mědi jako je tento dvouhalíř. Pokud stojí za to, tak pouze: hydroxid sodný, mýdlová voda, a dlouhé hodiny v oliváči. Vše doporučuji dělat samostatně, nikdy ne spolu s dalšími mincemi v jedné nádobě. A hlavně: trpělivost!

No nevím, šťavelka u mě vede, alespoň co se měďáků týče. Nikdy se mi nestalo, že by na minci byly červený skvrny. To se asi stane, když bych to festovně přehnal s koncentrací. Ale návod od michal9 může bejt efektivní. Vyzkouším, díky ;-)

Ale je to obecně známá věc, že se měď v kyselinách rozpouští. Ano, ve šťavelce možná né tak rychle, vždy taky záleží na poměru. Každopádně, rozhodně lepší způsob je ta známá kašička z horké vody+jedlé sody, a průběžné čištění kartáčkem v mýdlové vodě. Snažte se ale, aby ta kašička nevyschla, může se stát, že ta soda zachne v nějaké malé skulince v minci, a špatně se pak odstraňuje, i když, hydroxid sodný v tomto případě většinou pomůže, rozhodně není třeba se ho bát. Ale všeho s mírou, a je dobré počkat, až se kuličky hydroxidu úplně rozpustí, až pak do roztoku ponořte mince.

Ty já bohužel moc nečistím, protože jsou vždy v takovém stavu, že to nemá ani smysl. Zkus tu jedlou sodu, třeba to s ní půjde.

Ty už sou bohužel navždy Červenackove
:-)

P.s.: Není to sice ČSR, ale měď jako měď ;-)

Ale ČSR halíře nejsou čistá měď, v tom je zásadní rozdíl ;-) stačí se podívat, v jaké kvalitě je ani ne po 100 letech taháš ze země, a pak se podívej na čistě měděné mince, které tam leží mnohem déle, ty jsou v podstatně lepší kvalitě, právě proto, že je to čistá měď ;-)

Jasně, ale červený se zbavím a o to jde ;-)

S mrtvolou nic nenaděláš, to je jasný. Musejí bejt v ucházejícím stavu.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben