Tohle než zapneš.

Tak mi zase přišla pod ruce jedna starší kniha-Praktická hospodyňka.A v ní je hejno litografických obrazů.Tak jsem vybral ty nej,kde je vidět to obrovské hejno knoflíků na jednotlivých krojích.Autorem je pravděpodobně Josef Mánes.Takže jsou to kroje z období +-1860.No pokud bylo chladno a chtěl se člověk pozapínat,tak to aby vstával o dvě hodiny dřív.A také si všiměte,té přezky,nebo spony na kloboukové mašli.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Bücher (1 Meinung) Arlique: Bücher

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Tohle než zapneš.
Tohle než zapneš.
Tohle než zapneš.
Tohle než zapneš.
Tohle než zapneš.
Tohle než zapneš.

Fundumstände

Verwendeter Detektor:oko
10 Stimmen
10 Stimmen
angezeigt:
797x,
Kommentare:
20,
Finder:
Kvasak Kvasak
Fotografiert:
der 2. Januar 2023,
Eingefügt:
der 3. August 2022

Kommentare

S trochou fantazie to asi bude některá ze zdejších botovek - ta spona.

No nevím, ale ty naše botovky se nosily o 100 let dříve....

jo, některý naše botovky jsou ve skutečnosti z klobouku ;-) a móda přezek na boty skončila sice někdy s napoleonskejma válkama, ale řada lidí krátký kalhoty a punčochy a k nim boty z přezkou nosila ještě i v druhý půlce 19. století a netýkalo se to jenom lidovejch krojů (vzpomeňte na povídku Hastrman od Nerudy).

:-D :-D To když je napadlo že půjdou skotačit na seně tak se museli začít svlíkat už na návsi. o:-)

:-Dpadací most a pak na cibuli.To se ty všechny sukně zdvihly nad hlavu a nahoře zavázaly :-D :-D :-D

90%nalezů jsou knofle,proč asi....🤔
Prcalo se,prca se a prcat se bude....
snad...někteří....🤭🤭🤣🤣

Maso.. Přesně.. Když někde na palouku najdu knoflík a je se mnou má žena tak vždy prohlásí..
"Á tady se zase prcalo" :-D :-D

přátelé, lidi dříve makali od rána do večera, na blbosti času nezbývalo ba ani sil!! :-D
- ale ty hadry, to bych v tom i spal, bo to oblíct, to musela být docela dřina
- dnes, když se uslyší klíč v zámku, ještě se stihne pár šťouchů, natáhne se tričko a minisukně a než se manžel přiřítí celej rudej v botách do bytu, už se sedí v klidu u kávy a kámoš se vítá s úsměvem :-D :-D
- já to mám trocha jinak
- když najdu knoflík - i na paloučku, tak si říkám - zase jeden chudák, co dřel do úmoru, aby nezdechl hlady, poslední šaty rozervané měl na sobě a ještě přišel o jeden ze dvou posledních knoflíků, co mu na kamizolce zbyly :-D

🤣🤣🤣 ono se dá prcat právě i při tý práci. 🤦 Jak říká Luke, chudák přišel o ten poslední :-)

" přátelé, lidi dříve makali od rána do večera, na blbosti času nezbývalo ba ani sil!! " :-D :-D
Ale zbývalo, jinak bychom vymřeli, stačí si najít jak rychle se populace obnovovala po morech a válkách.
Existuje i studie jak se sexovalo v koncentrákách a tam by člověk řekl že to asi byla ta poslední záležitost na kterou ti lidé mohli mít náladu.

Diblice 👍👍 ;-)

:-D :-D - áno, drbeme jako vopice!! - vždy a všude!!
- jeden by řekl, že v olympijské vesničce se pouze maká a soustředí a hlavně zbytečně nevysiluje, ale kdepáák, místní lokaji nestíhají doplňovat automaty s olačkama, ono asi opravdu z těch opic člověk pochází :-D

Si jen vemte, kolik je Číňanů 1,4 miliardy ☝ to šukání ,už je ani snad bavit nemůže 😁 prcaji, kopírují a k tomu jsou to ještě komunisti 🤭

Hloupá to představa, že v těchto luxusních krojích někdo jebal nebo pracoval. Zřejmě i představa, že to všechno zapínali nebude úplně reálná. Další možný omyl, že krásné botky s přezkou někdo nosil na pole - moje prababička mi jako malému pionyrovi vyprávěla, že první boty měla svatební a školu jedno za týden v létě a v zimě 2x za týden.
Cement v Číně chybějí ženský, takže to jebani nebude tak horký. o:-)

Maoboo,jak to víš, tys je počítal ;-) to znamená, že bude válka ☝ skoro všude se poslední dobou, rodí jen samci .

Cemente statistika je neúprosná, politika jednoho dítě se významně projevila, k tomu můžeš klidně připočítat pokles sexuální aktivity se zvyšující se životní úrovní a výsledek je jasný. Například indie má několika násobně vyšší přírůstek obyvatelstva než Čína.

Nevím jak Čína ale v Hanoji bylo tolik Vietnamek že sem se nestačil divit. ;-) samozřejmě mě nikdo neprehlidl nejvetsi z celýho vietnamu 👍😉 hned bych jel zpět

Tak to mě kluci v práci udělali coververzi jedné lidovky " vysoký vietnamec, vysoký jako já" bych se se svojí výškou mezi nima ztratil :-D :-D

Celé jméno knihy je "Praktická hospodyňka: souhrn nauk, pokynů a předpisů ke správnému a úspornému vedení domácnosti a návod, jak si může hospodyňka svou namáhavou a zpravidla neutěšenou práci neobyčejně ulehčit".

Je to druhé vydání. Kniha je z roku 1927. Autorka je Olga Stránská-Absolonová (1873-1927). Tato spisovatelka vydávala i knihy: "Národní kroje". Na knize "Praktická hospodyňka spolupracovali s autorkou i Československý červený kříž, nebo osobnosti té doby např. spisovatelka Oldra Sedlmayerová nebo Anna Guthová-Černá, manželka pedagoga Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského.

Zkusil jsem vypátrat i autora obrazů v knize. V knize se o autorovi obrazů nepíše, ale v knihách "Národní kroje", jsou velice podobné obrazy jako v této knize a autorem je muž jménem F. Fišer. Možná by to mohl být on.

https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:03ec9500-f465-11e7-a97b-005056827e51
https://cs.wikipedia.org/wiki/Olga_Str%C3%A1nsk%C3%A1-Absolonov%C3%A1

;-)pěně jsi bádal.Dík za infa.bude to on.A někde v klubu mám něco podobného,jen o skoro dvěstě let staršího. :-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben