Za službu vlasti

Na Velký pátek jsem na poli našel medaili Za službu vlasti. Měla vysoké ID a byl to takový nečitelný koláč, až jsem si říkal: "Zase jeden z těch velkých krejcarů ve špatném stavu." Pak jsem si všiml, že má očko a z bláta prosvítá relief lva. Tak jsem měl radost, protože jsem myslel, že je prvorepubliková. Na internetu jsem našel, že tato medaile s nápisem však pochází z roku 1955, tak jsem zase cítil drobné zklamání. Pak jsem se zase trochu uklidnil, protože jsem zjistil, že tady na Lovcích pokladů bude takto nalezená první. Jde o první typ s nakročeným lvem, kterého jsem uvítal raději než toho pozdějšího echt-komunistického s pavézou. Ještě musím dočistit a pak ještě nějak docílit patiny..

Další informace o medaili:

Medaile byla zřízena vládním nařízením č. 6 dne 8. února 1955, její stanovy byly doplněny vládním nařízením č. 44 z 9. září 1955 a č. 52 z 20. srpna 1958. Medaili propůjčoval na základě návrhu vlády prezident republiky příslušníkům ČSLA: „…za úspěšnou činnost k zvýšení bojové připravenosti ozbrojených sil, bezpečnosti republiky nebo branné přípravy pracujících, zejména za vynálezy a technická zlepšení důležitého vojenského významu, jakož i za odvážné a iniciativní bojov é činy, které přispěly k úspěšnému splnění úkolů za ztížených podmínek.“

Vojáci z povolání ji mohli obdržet za vynikající práci při výstavbě ozbrojených sil a sil ministerstva vnitra, odváděnou po dobu nejméně 5 let.

Tato medaile byla udělována postupně ve dvou typech – I. typ v letech 1955-1960 ve dvou variantách provedení ražby, II. typ od roku 1960.

Medaile ražená z bronzu o průměru 33 mm při síle 2 mm.

Avers: Liší se dle typu:

typ I. - v horní části medaile český dvouocasý lev ve skoku, hledící vpravo, na prsou má štít se třemi vrchy, na prostředním vyšším je vztyčen patriarší (dvojramenný) kříž s oblými rameny, po obou stranách lva jsou umístěny lipové ratolesti, pod lvem umístěna pěticípá hvězda se srpem a kladivem

typ II. – v horní části medaile pavéza s novým státním znakem, provázená po obou stranách lipovými ratolestmi, pod pavézou umístěn nápis ČSSR.

Revers: V dolní části plochy medaile umístěna vavřínová ratolest s jedním koncem při pravé dolní straně a druhým směřujícím na levé straně vzhůru. Ve volné ploše nad ratolestí umístěn ve dvou řádcích nápis ZA SLUŽBU VLASTI.



Zdroj : Mgr. Jan Biederman (VHÚ)

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Medaille "Für Verdienste um das Vaterland" (1 Meinung) mesr: Medaille "Für Verdienste um das Vaterland"

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Za službu vlasti
Za službu vlasti
Za službu vlasti
Za službu vlasti
Za službu vlasti
Za službu vlasti
Za službu vlasti

Fundumstände

Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:15 cm
Verwendeter Detektor:Fisher 75
9 Stimmen
9 Stimmen
angezeigt:
593x,
Kommentare:
6,
Finder:
mesr mesr
Fotografiert:
der 15. April 2022,
Eingefügt:
der 18. April 2022

Kommentare

Hezká práce-gratulka ;-)

Díky medis, těžká práce - ta krusta nechtěla povolit ;-)

Pěkná !

Díky shrekkk ;-)

Dobrý kop, a když navíc první zde, to potěší, ne? ;-)

Díky SirMaik, i když komunistická, medaile to je a součást historie také :-) ;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben