Záhadná německá identifikační známka, osobní ID, nebo snad jmenovka?

Záhadná alespoň pro mě:). Nález z včerejšího nočního lovu u jedné poměrně frekventované německé ústupovky na poli ve vzdálenosti od silnice co by Němec ídéčkém do pole dohodil:) Potud sláva, pokud pominu, že byla nejspíš úmyslně ohnutá sešlápnutím někde na silnici, jenže problém je v tom, že to co na mě vykouklo vůbec nevypadá jako klasické německé id, ale jako hodně velká podivnost. ID známka se jménem a adresou majitele tvarem vůbec nepřipomíná ID z druhý světový a nepřipomíná ani ID z první světový (viz poslední dvě fota), ale tvar německých známek z let 1878 - 1914 i když nevím jakej ty měly přesně rozměr (tahle má 6,5 x 3,5 cm), ale na těch se zase neuvádělo jméno a adresa. To se dělalo na známkách v 1. světový, ale byl tam i rok narození a označení útvaru, to tady není. Zde je pouze uvedené jméno a adresa:

Hans-Jürgen Brückner
Schweidnitz
Grunauer Str. 22

Uvedeného pána jsem našel v německé evidenci obyvatelstva na této adrese hlášeného v roce 1942, povoláním byl elektrotechnik. Ulici samozřejmě Poláci po válce přejmenovali, ale vypadá to, že dům pořád stojí pod stejným číslem.

Bohužel známka nešla bez poškození narovnat, jelikož byla už částečně prasklá, tedy řešil jsem jestli jí nechat přeloženou, nebo se pokusit narovnat a nejspíš jí zlomit. Vybral jsem si druhou variantu:).

Osobně si nemyslím, že to bude známka před první světovou, kde by se taková známka říšského Němce ze Slezska vzala na jihu Středních Čech, to mi nedává smysl. Kdysi jsem někde na nějakejch německejch stránkach četl, že někteří vojáci si za druhý světový vyráběli, nebo nechali vyrábět známky se jménem a adresou jako suvenýry, možná je to i tenhle případ, ale proč zrovna tenhle starej tvar. Asi to zůstane záhadou, pokud se s něčím podobným někdo tady ještě nesetkal.

Do katalogu jí zatím nikam nezařazuju.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Namensschilder (1 Meinung), Identifikationsmerkmale (1 Meinung), Militärische Artefakte - New Age (1 Meinung) Puler23: Identifikationsmerkmale, Plha84: Militärische Artefakte - New Age, Harryll: Namensschilder

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Záhadná německá identifikační známka, osobní ID, nebo snad jmenovka?
Záhadná německá identifikační známka, osobní ID, nebo snad jmenovka?
Záhadná německá identifikační známka, osobní ID, nebo snad jmenovka?
Záhadná německá identifikační známka, osobní ID, nebo snad jmenovka?
Záhadná německá identifikační známka, osobní ID, nebo snad jmenovka?
Záhadná německá identifikační známka, osobní ID, nebo snad jmenovka?
Záhadná německá identifikační známka, osobní ID, nebo snad jmenovka?
Záhadná německá identifikační známka, osobní ID, nebo snad jmenovka?
Záhadná německá identifikační známka, osobní ID, nebo snad jmenovka?

Fundumstände

Bodenzustand:Nass
Fundtiefe:20 cm
14 Stimmen
14 Stimmen
angezeigt:
3299x,
Kommentare:
27,
Finder:
Harryll Harryll
Fotografiert:
der 8. August 2023,
Eingefügt:
der 9. August 2023

Kommentare

Detektivní práci jsi si s tím dal,pěkný.

zajímavé, takový rarity jsou nejlepší :)

Moc pěkný 👍 dal jsis práci. Zajímavý nález 👍 gratulace 👍☘️✌️

Tak to smekám,úzasně zpracováno 👍

nebo jmenovka na osobní věc.Batoh,kufr,obal na zbraň apod.

Je to možný, že to někdo používal jako jmenovku na osobní věci, ale je mi divnej ten tvar starý známky před první světovou. Možná ale, že někdo měl k dispozici nějaký starý prázdný idéčka, tak je prostě použil.

I když na druhý straně to jenom na jmenovku na věci vypadá dost oficiálně, nevím jestli by se s tím takhle někdo dělal. No, prostě záhada. Díky všem za komenty, ať se vám daří kolegové.

Jasně, Wladyslave díky, já tuhle variantu nezavrhuju, já jenom tak nahlas přemýšlím, především právě v souvislosti s tím tvarem a provedením.

Ono by asi bylo nejlíp to v katalogu zařadit pod ty jmenovky.

Dobrá zajímavost a parádně zpracovaná ;-)

Dobrý kop
Nebo soukromá záležitost nosená s klasickým ID...?

Identifikační známka to není. Je to jenom jmenovka. WW1 známky byli zinkové někteří důstojníci mosazné. Datace známky na poslední fotce je špatná (1878) tyto známky byli přechodné v roce 1916.

Georg.H: neznáš přesnej rozměr těch známek používanejch do 1. světový? Materiál nesedí , to je mi jasný, pro mužstvo byly většinou zinkový, nebo z pocínovanýho plechu, pro důstojníky pak mosaz, často postříbřená. Jinak jasně, jak už jsme o tom diskutovali s Wladyslavem, to že je to jmenovka se nabízí. Ty jmenovky jsou ale od pohledu amatérská výroba, ustřiženej kus plechu s nějakým více, či méně estetický nabušeným nápisem. Ale tenhle ovál je strojově vyraženej, to si někdo nevystřihával v zákopu nůžkama na plech. To dotyčnej někde vzal, ten ovál musel existovat a prostě se podobá provedením známkám před první válkou. Akorát, bych potřeboval ten rozměr, no :-D Jinak díky všem za reakce a hodně zdaru.

Jo, tak už jsem objevil ty stránky, kde píšou o těch privátních známkách, který si některý vojáci za ww2 nechávali vyrábět, nebo vyráběli. Nicméně jsem zjistil, že jsem si to pamatoval samozřejmě špatně :-D. Nepíšou tam, že by si je nechávali vyrábět pro sebe, ale pro svý manželky a děti. A jsou tam i dvě vyfocený (foto 9. a 10.) a není to klasicky půlený id s třema dírama, ale jako tady ovál bez půlení s dírama dvěma. Ale zase není jasnej ten rozměr, jestli byly stejně velký jako klasický id, nebo menší jako tahle:
http://www.emarken.de/buch01/jeanh.htm

Kterou chceš změřit? Německých WW1 mám několik modelů. ;-)

Ne z 1 sv. , píšu přeci těch před první světovou. Ty z 1. světový by měly mít rozměr 5x7 cm. Pokud jsou na tom náčrtu (přidal jsem ještě jeden obrázek) ty známky ve stejném měřítku, pak ta z roku 1914 má rozměř 3,5x5 cm a to bohužel nesedí na tenhle oválek, jelikož jak jsem psal tenhle má 3,5x6,5 cm. Takže to zatím vypadá na sice profesionálně udělanou, ale jenom jmenovku, která má možná i záměrně identifikační známku připomínat. Nicméně to jestli je to osobní id, nebo jmenovka je v tomhle příběhu celkem podružný, důležitá je ta personifikace vojáka, spolu se znalostí místa, kde po něm v určitým směru válečná stopa končí, což by do budoucna mohlo otevřít cestu se dozvědět něco o jeho válečným příběhu, pokud by si toho tady na netu někdo z jeho potomků, nebo známejch všimnul. Na druhou stranu si ale nedělám přehnaný iluze v tomhle směru. Mezi Němcema z pochopitelnejch důvodů není zas takovej zájem se o svý válečný příběhy dělit. A taky doufám, že pán byl elektrikář jenom v civilu :-D Ona ta ústupovka totiž vede z SS-Truppenübungsplatz Böhmen :-D :-D :-D

Napiš mi do SZ @ pošlu ti fotky

Díky, ale myslím, že už se tady v tuhle chvíli nic dalšího vyzkoumat nedá.

Sešlápnutí samozřejmě ne. Ohla se přes pluh, zůstala na něm zahákla a jak jí ten pluh tahal hlínou a šutrama, takhle se ojela.

Samozřejmě, ne? Mluvíš Dome jak kdybys u toho byl :-D

Ty stopy mluvěj jasně. Hluboký rýhy, vodorovně na obou stranách přehnutí. Takže jsem tam klidně mohl být a bylo by to nastejno ;-)

Dom má nejspíš pravdu ☝️ také bych to tak viděl 👍☘️

to pole je absolutně hlinitý, takřka žádný kamení tam není, takový rejhy se o hlínu neudělaj a o žádnou techniku taky ne, to by muselo bejt ve štěrkovně přejetý pásákem a vono to hlavně není vůbec podstatný, kde to bylo ohnutý, nebo kdo to ohnul, to už stejně nikdo nezjistí. to jsou jenom teorie
;-) :-)

Máš recht ☝️ ale stejně má dom pravdu ☝️🤗😁👍👍👍☘️

je mi to, jak píšu, jedno, ale stejně nemá :-D A chaloupko ke mě čelem a k Ivanovi zády :-D :-D :-D

leda, že by to prošlo kombajnem a odřelo se to někde v mlátícím bubnu :-D

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben