Zajimava sekere

je totiz centrovana na jednu stranu

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Achsen (2 Meinungen) santusak: Achsen , frenkiecz: Achsen

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Zajimava sekere
Zajimava sekere
1 Stimme
1 Stimme
angezeigt:
825x,
Kommentare:
9,
Finder:
santusak santusak
Fotografiert:
der 8. Juni 2018,
Eingefügt:
der 8. Juni 2018

Kommentare

Sice nemáš rozměry, ale je to tesařská pobíječka pro praváka ;-)

Stejnou stipu klacky pod gril. Tesarinka.

Stejnou stipu klacky pod gril. Tesarinka.

Se stejnou jsem po vyučení začínal svou dlouhou dráhu tesaře.

ja sem instalater.to znamena ze levaci nemohli byt tesari? ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

Nejen že mohli, ale i byli. Jenom břit na sekerách měli odsazenej na druhou stranu, aby si o trámy neotloukli klouby :-D

dopr.to ja mel jak ucen asi kladivo a majzlik pro levaky.......ne jednou jsem se jebnul do ruky protoze jsem majzlik netrefil :-( ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

Je vidět, že jsi instalatér a o jiná řemesla jsi se nikdy moc nezajímal.
Tak jinak - blbuvzdorně
Proč je tesařská sekera ,,odsazená do boku"
Pominu výrobu hranolů nízkou tesařskou prací za použití bradatice, protože ta se od vrcholného středověku přestává používat a popíšu výrobu hranolu vysokou prací za pomocí širočiny (je úplně stejná jako pobíječka, jenom menší)
Tesař si na obou čelech kulatiny vykreslí profil budoucího hranolu a pomocí provázku namočeného do hlinky (ano ,,brnkačka" , to zná asi i instalatér) si po délce kulatiny na kůru naznačí budocí hrany trámu. Potom pomocí sekery hlavatky, nebo pily kulatinu nahrubuje. Po asi půl metrech si přebytečnou krajinu rozdělí tzv. vruby (záseky napříč přebytečným ,,bokem" kulatiny) a potom jednotlivé úseky boku kmene mezi vruby odseká na hrubo hlavatkou. Nechá jen slabou vrstvu dřeva potřebnou na začištění hranolu. Tím vznikne sice hranol, ale ještě je hrbatej a nepřesnej.
A teď nastává ta kouzelná chvíle, proč jsou širočiny ,,vybočené"
Nakonec tesař se širočinou postupuje podle nahrubovaného hranolu směrem dopředu a vytváří konečný povrch hranolu tím, že přesně odebírá slabou vrstvu dřeva a vytváří konečný povrch hranolu. Sekera při tom musí probíhat co nejvíc v ose hranolu (ideálně v nulovém úhlu), aby vznikl co nejčistší povrch, který tesař tím, že postupuje dopředu zanechává ze sebou.
Pokud by použil normální sekeru s normálním topůrkem bude úhel mezi břitem sekery a osou hranolu třeba 15-20 stupňů a sekera nebude vytvářet hladký povrch, ale bude dělat do dřeva jakési ,,ďůlky". Proto je tesařská sekera odsazená do boku a pro leváka a praváka je odsazená na jinou stranu. Něco jako hokejka je zahnutá doleva, nebo doprava, podle toho jak ji člověk drží.
Zkrátka udělat sekerou rovnej hladkej hranol je úplně něco jiného, nežli mlátit majzlíkem pod úhlem 25 - 90 stupňů do zdi.
:-D :-D :-D

Ještě oprava překlepu. Širočina je samozřejmě větší, nežli pobíječka.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben