Zamilované knoflíky z uranového skla.

Tak jsem posbíral několik knoflíků z uranového skla.
Rentgenový spektrofotometr VANTA s programem GEOCHEM detekoval 4990 ppm uranu.
Takže zaokrouhleně 5 gramů uranu v kilu skloviny.
Pro Hrobař 2 - přibalil jsem ti jeden knoflík k tomu přívěsku. Z nápisu na knoflíku ale nedělej žádné závěry. Kdyby jsme se někdy potkali, tak žádné pusinkování.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Glas und mit Glas (1 Meinung) AntiqueGlass: Glas und mit Glas

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Zamilované knoflíky z uranového skla.
Zamilované knoflíky z uranového skla.
Zamilované knoflíky z uranového skla.
7 Stimmen
7 Stimmen
angezeigt:
915x,
Kommentare:
25,
Finder:
AntiqueGlass AntiqueGlass
Fotografiert:
der 20. Juni 2022,
Eingefügt:
der 20. Juni 2022

Kommentare

Děkuji mockrát. A neboj žádný pusinky.🤣🤣🤣👍👍👍🙈🏅

Hele, ten přepočet je nějakej divnej. 5 gramů v kilu to asi né, to by se ty knoflíky vyplatilo těžit. ...

Stejný rentgen používá i někdo další aktivní na LP. Třeba mě opraví.

Tě opravím hned - https://cs.wikipedia.org/wiki/Parts_per_million

Gratulace :-)

Jsem chemik, umím přepočítat ppm na gramy v kilu. Ten rentgen ale není pán bůh. Dokáže nějaké prvky pomotat. Jde o stopové zastoupení. Nemám to jak zkontrolovat. Čistý uran u sebe zrovna nemám. Stříbrný dolar, ale určí správně na setiny procenta.

pěkný knofle, ty by se daly i dnes nosit, ale na poklopec bych je nedával ;-)

A funguje to např. na naše obyčejný oběhový mince, u kterých je znám chemický obsah ve slitině. Nezkoušel jsi to?

4,99 g v tuně s odchylnou 0,1 g ...

pro Cobasico: oběhový mince mají jiné složení pláště a jádra, takže jako referenční materiál nejsou vhodné. Tak ty fakt naznačuješ, že jsem to spočítal špatně?
Pro jistotu uvádím výpočet 4990 dílů v v milionu dílů. Tedy když zvolíme gramy je to 4990 g v jednom miliónu gramů. Milión gramů je tisíc kilo nebo také jedna tuna. Tedy 4990 g v jedné tuně.
Nereálné ti to přijde kvůli ceně uranu?

Příjde mi to zcela nereálný, protože kdyby mělo být 5 gramů v jednom kilogramu skla, tak by všichni skláři a všichni, co by s tím kilem skla pracovali, při tom umřeli. Navíc získání a výroba 5 gramů uranu, by vždycky mnohonásobně převyšovala cenu výroby nějakých blbých knoflíků, takže by se tím nikdo nezabejval a raději by prodali těch 5 gramů uranu.

Pěkné světýlka knoflíkové 👍mě vždy pobaví skleněné a se sklem 😀😂😉 tak když jsou skleněné tak jsou skleněné to je jak říkají Slováci ,, prší dášť '' nic proti Slovákům dodnes tam mám kamarády a u nás ,, zase chčije'' 8-)

Barvení uranem se pochopitelně nedělalo čistým uranem a už vůbec ne obohaceným uranem. Používali se uranové rudy které šlo vytěžit tehdy obvyklým způsobem a měly v před jaderné době minimální technické využití. Tudíž nemusely být vůbec nepřiměřeně drahé coby surovina. Vliv na zdraví byl určitě negativní, ale míra nemusela být rozhodně fatální pokud to nejedli a nešňupali. Například uranové sklo se považuje za bezpečné u nás i v USA. Trochu jsem to zkoumal, protože se mi to doma začíná hromadit.

A pak, k obarvování skla se používají vlastně jen oxidy kovů, tady tedy nejspíš nějakých sloučenin uranu. Takže k obarvení tuny skla použili pár gramů nějaké sloučeniny/oxidu uranu (možná nějaké tzv. uranové barvy ?, což je vlastně už výrobek). To už zní reálně. ... Ale dělat bych s tím nechtěl. U některých starých skel je ta radioaktivita myslím pořád vcelku problematická. U některých třeba nic nehrozí, až tak nevím. No je to asi individuální a případ od případu. ...

Dnešní bezpečnostní limity a normy jsou zcela někde jinde než v minulosti. Přeměř si dozimetrem nějakou mísu nebo vázu z 19. století. ...

Ty rentgenový spektrometry neuměj lehký prvky, takže pokud tam jsou, čísla to zkreslí. Když v tom skle máš skoro všechno křemík a kyslík, který to nenaměří, tak si z toho nejde vzít víc, než že tam nějakej uran je.

Opet parada :-)

Opet parada :-)

Opet parada :-)

kolega Hering
- my nejsme troubové, pochopili jsme to hned napoprvé!! :-D

Ja pil a vidim vsechno trikrat :-D

:-D
- já si dal taky jednu u souseda a nevidím nic :-D

To se prej do tejdne srovna,mozna budes jen silhat :-D

;-)jako trvalej zářič to může být problém,ono se to totiž sčítá,ale stačí si udělat olověnou krabičku pro klid duše. :-D

Pánové hledači víte jaký byl po ránu pozdrav z dob lihové aféry ,, rád tě vidím '' ;-) 8-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben