Že by zbytek pečetítka?

Ahoj lovci,

při včerejší hledačce na louce ve shonu se třemi dětmi:) padl mj. tento zřejmě (razící) zbytek pečetítka bez "nožičky". Nejprve jsem si po prvotním pohledu myslel, že jde o nějaký netradiční knoflík, ale lev z druhé strany pravděpodobně značí právě pečetítko. "Nožičku" k uchopení pečetítka se mi bohužel najít nepodařilo. Pokud byste někdo věděl k tomuto typu pečetítka více informací (stáří, komu mohlo patřit - např. bohatý měšťan, nějaký cech řemeslníků apod.), pak vám budu za tyto informace moc vděčný. A málem bych zapomněl, rozměry elipsoidy jsou 1,9 a 1,7 cm, na výšku pak cca 0,7 cm.

Děkuji předem za všechny případné názory a ať vám to pípá:)

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Umkleideräume (4 Meinungen), New Age - Briefmarken (1 Meinung) Barini: New Age - Briefmarken, lukegoss: Umkleideräume, SirMaik: Umkleideräume, petroff: Umkleideräume, Viky003: Umkleideräume

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Že by zbytek pečetítka?
Že by zbytek pečetítka?
Že by zbytek pečetítka?
Že by zbytek pečetítka?

Fundumstände

Lokalität:Jihomoravský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:7 cm
Verwendeter Detektor:Garret 250
6 Stimmen
6 Stimmen
angezeigt:
586x,
Kommentare:
4,
Finder:
Barini Barini
Fotografiert:
der 4. August 2023,
Eingefügt:
der 6. August 2023

Kommentare

Není to náhodou knoflík podle zadního uchycení ?

Šatlén 😉

Kluci, předně všem moc děkuji za všechny zaslané postřehy! V návaznosti na zaslanou stopu jsem se díval k tématu na starší příspěvky, kde byl v jedné diskusi k podobnému nálezu i tento webový odkaz https://deerbe.com/unt/97055-wunderschner_petschaft_uhrketten_anhnger_mit_adelswappen_um_1880_aus_silber.html. Kompletní předmět je zde specifikován jako Wunderschöner Petschaft Uhrketten Anhänger Mit Adelswappen Um 1880 Aus Silber, což v překladu (s pomocníkem Google:)) doslova značí "pečetní řetízek k hodinkám se šlechtickým erbem kolem roku 1880". Čili užití tohoto předmětu bylo pravděpodobně stejné jako u pečetítka s tím rozdílem, že s pokrokovou dobou bylo toto pečetítko připevněno řetízkem k hodinkám. O šlechtický erb se v mém případě sice nejedná (dost možná znak příslušnosti k českému národu - byť pouze s jednoocasým lvem?), ale i tak tento netradiční předmět určitě potěšil. Ještě jednou díky, zase jsem o něco moudřejší :-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben