Železná houba

Tohle musím vlozit. Dost nečekaný a poměrně málo častý nález. Rozměr 9,5 x 7 x 6 cm. Váha 650 gramů. Tohle byl největší kousek. Ještě tam bylo pár menšich. Součtem zhruba 1,5 kg. V místě byla i struska s mizivým obsahem železa. Dle archeologa a podle místních podmínek by to měl být raný středověk.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Moderner Abfall (2 Meinungen) poustevnik48: Moderner Abfall, Kroo: Moderner Abfall

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Železná houba
Železná houba

Fundumstände

Lokalität:Plzeňský kraj
Bodenzustand:Trocken
Fundtiefe:30 cm
Verwendeter Detektor:Fisher f75 2.0 ltd
3 Stimmen
3 Stimmen
angezeigt:
3261x,
Kommentare:
21,
Finder:
waffen waffen
Fotografiert:
der 24. Februar 2019,
Eingefügt:
der 24. Februar 2019

Kommentare

zajímavý, magnetuje ?

Z magnetu to nejde sundat. To je hobouvý železo. Ne struska.

Houbový ne hobouvý :-D

Houba by to byla jen v tom případě kdyby ti to šlo kovat. Jde to kovat (je to kujné surové železo ?) nebo se to po úderu kladivem drtí?

zocelenej kotrč ? :-D :-Dhttps://www.google.com/search?q=kotr%C4%8D+kade%C5%99av%C3%BD&rlz=1C1GGRV_enCZ769CZ772&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=DlpqLjO_GOBOKM%253A%252CoE_pW1X8Tj5T1M%252C%252Fm%252F0gg6ny5&usg=AI4_-kSh0T9FJQw1gUI9NocAUpqV0BzbJA&sa=X&ved=2ahUKEwiYuNO72dTgAhVRyqQKHVimDa0Q_B0wCnoECAYQBg#imgrc=DlpqLjO_GOBOKM:

Tohle vypadá pouze jako struska, kde jsou asi možná místně/lokálně nějaké mikro i makro kousky/částice (v mm) surového železa (to by mělo jít pilovat pilníken a mělo by být kujné!). Určitě to není jako celek surové železo, tedy houba. ...

Vzal jsem nejmenší kousek cca 3 cm a rozbouchal na kovadlině do placičky. Osypal se z toho zbytevek strusky a bylo to i horké po úderech kladivem. Na té fotce to není dobře vidět ale ta šedotmavá barva je kovová. Určitě to není úplně čistý kov. Ale o mm železa to není. Tohle už si musí vyzkoumat muzejníci. Strusku mám odtamtud taky ale ta má zlomek hmotnosti .

Ta barva tě jenom klame. Ta rezavá místa, to je to železo, a né to šedé! Ale dobrá, částice/kusy musí být kujné jako železo. Jen tak se tu dá pak mluvit o houbě. Kolik cm má "placička"? Zkus si udělat nábrus, stačí brouskem a hned uvidíš, kde je železo (kovový lesk, ocelově šedá místa; rychle to rezne) a kde jen struska (šedá, černošedá; po broušení jen prášek).

Muzejníci se ti na to vyprdnou a dají max. do depozitu a zapíšou si kde jsi to našel. U nás jsou tuny (vrcholně středověké a novověké železářství) a muzejníci nejsou ochotni na té lokalitě (ono jich je více) dělat vůbec nic. Oni dělají jen za prachy!!!

To mám brouka v hlavě, já nalezla něco podobného a zatím jsem to raději nevyhodila. Spečených kousků mám z té lokality hodně, ale lehké a eviděntně jako popel spečené. Pak jsem nalezla těžký, tomuto podobný..asi budu taky pilníkovat :-D

Cobasico až do takový laborace se vrhat nebudu :-D tohle je po elektrolýze. To šedý bylo stříbrný. Asi máš s tím dalším vývojem zkoumání pravdu. Je na nich jak se k tomu postaví. Pro mne by bylo nejjednodušší rozehrát výheň, posypat to teplý boraxem a překovat, ale beru to jako artefakt. Jestli to oni šoupnou do bedny nebo vystaví někam na poličku je mi vcelku jedno.

Petra14: Nepilníkuj, otupíš pilník :-D Vem brousek a brus, pak opláchni vodou a pozoruj vočima! Surové železo je krásně ocelově leský a magnetický. I když se jedná třeba jen o pidikousky. ... Permanentní magnetizmus ověříš zmagnetovanou jehlou zavěšenou na niti (funguje výborně!) nebo kompasem/buzolou. Dá se tak pozorovat i velmi slabý magnetizmus. Přikládáním magnetu se celá hmota "nově" zmagnetuje. ...

Proč boraxem? :-O Surové železo se přece vyrábí redukcí z Fe-rud/tavbou a žádný borax se nikdy nepoužíval. Podle mě je tam toho surového železa opravdu málo na to, aby se tomuto mohlo říkat houba. Já jsem se aktivně účastnil několika taveb. Toto bych označil za strusku s částicemi surového železa. ...

Tady máš obrázek houby, která se následně ková na kovadlině a vyrábí se z ní paket - https://docplayer.cz/15491612-Metalograficky-rozbor-zelezneho-polotovaru-z-tavby-v-rekonstrukci-pece-s-tenkou-hrudi-provedene-14-5-2008-ve-stare-huti-u-adamova-1.html

Nebudu ti brát tvůj názor a ani zpochybnovat zkušenosti. Pro mne je to produkt hutnického procesu a tím to konci. A co to doopravdy je už fakt není na mně. Mě daleko víc zajímají výrobky než polo nebo čtvrttovary. ;-)

Souhlas. A do jakýho muzea to příjde?

Prosim tě dostává to pracovnik z AÚAV. Kde to skončí je na něm.

A co železná houba neoddělená od strusky. Starý hamr, nezkujněné železo?

a tvrdost může způsobovat přítomnost niklu nebo manganu.

AÚAV Praha ?

Cobasico předpokládám že ano.
Odysseus nezkujneny železo to určitě bude. Ještě jednou přetavit. Někde jsem to kdysi četl. Ale to bych musel mít hlavu jako pátrací balón. V metalurgii se opravdu nevyznám.

cobasico: díky za rady :-D, ráda zkoumám a taky si myslím, že já určitě nebudu mít nic pro muzeum :-D

hmmm bohužel u nás je strusky kolem hafo takže i kdybych ji našel tak bych ji mezí tím bordelem nerozeznal :-(

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben