Legendy, pověsti - zkoušel někdo z vás podle nich hledat?

Že na tom může něco být, se ví. Asi nejznámějším důkazem je objev Tróji.
Podobných vyprávění se traduje i v našich oblastech spousty. Tak mně napadlo, jestli někdo z nás vyzkoušel při tipování lokality opustit věrohodné historické údaje a zkusil se řídit lidovou slovesností?
Pokud někdo takovou zkušenost má, sem s ní :-)

In der Kategorie Jäger der Geschichte, der Erkenntnisse und der Entschlossenheit, Erstellt von Vlk 20.7.2010 11:05

Znám ze svého okolí těch pověstí několik, ale ještě jsem to fakt nezkoušel. A co vy?

Tak tohle mě taky vlku láká, ale někdy to je tak přitažené za vlasy, že mě to okamžitě přejde, i když.....člověk nikdy neví a jak se říká na každém.... :-D

To bylo to první, co jsem zkoušel. Hledat podle pověsti artefakty z války. To je přece normální. Zrovna tak mám v plánu hledat na místě zaniklé vesnice, kterou vypálili v 15tém století. Napřed legenda, potom ověření v historických kronikách atd. ;-)

To Loksley: ano, v těch pověstech je pravdy už jen zrnko. Ale i tak by mohly vést k zajímavému nálezu. Tohle mně vážně moc láká, asi se na to vrhnu aspoň v okolí.
To jar2004: neměl jsem na mysli takhle čerstvé legendy, u války se často jedná o výpovědi pamětníků. Co se týká zaniklé vesnice, takové pátrání jsem podnikl. Šlo o vesnici, která zanikla za třicetileté války. Historicky byla doložená, jen nikdo přesně nevěděl, kde byla. Myslím, že jsem to místo našel, ale nic jsem nepípnul. Pak po té vesnici začli pátrat lidé z místního muzea, raději jsem přestal. Aby někdo nemohl říct, že rabuju archeolokality. V místních novinách pak vyšel článek o jejich průzkumu. Nenašli nic, ani hlubinnými sondami (jejich stopy jsou v lese pořád patrné, je to jak pasti, stačí málo, aby si třeba houbař zlámal nohu.
O hledání zaniklých vesnic existuje zajímavý web. Jestli máš zájem, najdu a dám ti sem odkaz.

Zní to lákavě. Tak ju Vlku, hoď mi když tak odkaz. A kdyby tak nějaký ty vesničky od nás z Krušnohoří :-)

Zaniklé osady a vsi i nepodložené, jsou mnohdy zcela jinde nebo o pěkný kus vedle než se uvádí. Mě už se poštěstilo a dvě osady z 15 stol. jsem našel. Je to spoustu práce a hledání ze všech možných pramenů, internet, obecní kroniky apod. Chce to jak říkám i číst mezi řádky a sledovat souvislosti i zdánlivě spolu nesouvisejících materiálů. No a v neposlední řadě prohlížet mapy, letecké, turistické a historické a pak to dávat do jednoho obrázku. Myslím, že tyhle věci něco v sobě mají a ta prácička okolo je dost zajímavá. No a ten jeden z webů je http://www.zanikleobce.cz/ Tak ať se daří a příjemnou zábavu! ;-)

Zkoušel jsem hledat místní tvrz, místo tvrze jsem spíš našel původní vesnici, než se přesunula do údolí. Pole narvaný středověkem + několik starších věcí včetně doby kamenné a podařilo se mi posunout existenci obce do 11. až začátku 12. stol. místo roku 1384 jako první písemné zmínky, takže úspěch a kromě toho se mi podařilo lokalizovat i jednu místní zaniklou obec, kterou zanikla během husitských bouří.

To já to měl o dost jednodušší. Ale bohužel mně pak zastavil zájem místního muzea a nechtěl jsem se dostat do konfliktu a dělat tak problémy sobě a ostatním hledačům z okolí. Škoda, bylo by to zajímavé.
http://skokan.kvalitne.cz/ZSO/LokalizaceZSO.htm další web, který se zabývá lokalizací zaniklých vesnic a je celkem pěkný.

To vlk: Jasně že chci. Rozum je třeba nabírat i v pokročilém věku. Jestli si vzpomeneš, tak klidně sem nebo na soukr. mail svenda66@centrum.cz Díky. :-)

To jar2004: nad tvým příspěvkem máš jeden a o pár příspěvků výš druhý odkaz ;-) A dej vědět, jak se ti podle těch rad bude dařit.

Už to prolézám. Ta moje dědina tam ale není. To ale nevadí, já vím kde byla. Mám to zjištěné. I tak dík. :-)

Ta moje taky ne, ale návody jsou celkem slušný, ne?

Ještě se podívám, jestli nenajdu ještě něco v poznámkách v kompu, když tak pošlu mailem ;-)

Hledal jsem na místě kde měl podle lidové pověsti stávat hrad. Písemně nedoložen, dle archeologů nálezy v místě žádné. Zmátlo mně zrezlé železo kopu jako blázen a snad v půl metru vidím, že je to podkova tak ji vzteklý tahám ven a on to středověký srp. Pak už se to rychle spustilo : ocílka, hřeby, šipky do kuše, hrot šípu, patrně projektily z píšťal a železo všeho druhu. Na místo už nechodím a teď čeká až budou peníze na nějaký pořádný výzkum.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben