Čistenie mincí Chelatonom III

Ako som očistil 10 Krajczár...

V jednom skoršom príspevku z babieho leta som popísal nález zlepenca dvoch mincí. z ktorých jedna bola 10 Krajczár FJ 1869. Z prvého pocitu som mal veľkú radosť že som takmer po roku našiel Ag, potom ma však začala zožierť myšlienka ako tieto dve mince dostať od seba...pomocou ultrazvukovej lázne sa mi to v práci v labáku podarilo, stav Ag bol však žalostný... ako vidieť z fotografií, boli spojené medenkou, tak milé ágéčko išlo na asi 3 týždne do špenátu...tam síce medenka po čase zliezla ale aj tak zostali čierne škvrny. Prečítal som si zopár statí z knihy Jana Bukvica o čistení mincí, a rozhodol sa vyakúšať Chelaton III. Objednal som ho cez internet, 1kg balenie stálo aj s dopravou kurierom asi 18€, a to množstvo mi vydrží na veľmi dlahú dobu. Samotnú lázeň som spravil zmiešaním jednej kávovej lyžičky Chelatonu a 0,5 l vody. Do umelého kelímka som dal mincu a zalial roztokom. Po chvíli sa začal roztok zafarbovať do modra a z mince sa oddelovali drobné čierne nečistoty. Mincu som párkrát vybral a očistil pod vodou zubnou kefkou a roztok som vymenil za nový... po dvoch dňoch som bol s výsledkom spokojný, mincu opláchol a zaradil do zbierky. Odvtedy používam Chelaton aj na medené mince a artefakty.
Nález zlepenca, Ag je vrchné...
Nález zlepenca, Ag je vrchné...
Nálezové foto 2
Nálezové foto 2
Po vyčistení vodou...
Po vyčistení vodou...
...a po oddelení v ultrazvuku
...a po oddelení v ultrazvuku
Takáto bola po špenáte...
Takáto bola po špenáte...
A tu konečný stav po kúpeli v Chelatone
A tu konečný stav po kúpeli v Chelatone
22 Stimmen
22 Stimmen

Kommentare

ag vypadá dobře a jak to čistí měděné mince ?

Celkom fajn, odstraňuje to hlavne oxidy až na čistý kov. So striebrom a meďou to nereaguje.

díky, budu muset taky vyzkoušet .. ;-)

Super. Tož to taky vobjednam :-D

s chelatonem pracuju už dlouho. i když stříbro s ním nečistím. na něj funguje dobře soda.
co se chelatonu týká, chce to vyzkoušet opatrně a krátce, protože dlouhodobá lázeň sice měď vyčistí dokonale, ale ta ztráta patiny vypadá ve výsledku docela ošklivě. osobně kombinuju u měděných mincí kratší lázeň v chelatonu s mechanickým čištěním /osvědčily se mi saponové houbičky Vileda/
poměr chelatonu pro čistící lázeň používám cca kávovou lžičku na 300 ml vody.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben