Další - větší - kamenné bacátko :-D

K menší, čistě bojové kamenné sekyře mi dnes od mistra kameníka Jardy Fiegera přibyl další, mohutnější kus - tentokrát těžší, pracovní nástroj.

Na rozdíl od menšího mlatu, kde byl použit čedič (užíval se i v pravěku, ovšem ne moc často a na podobný nástroj není úplně ideální, protože má dva směry štěpení) byl na téhle zakázkové použit amfibolit. Amfibolit byl nejužívanější a nejoceňovanější materiál na podobné nástroje po celé období mladší doby kamenné, až začátku doby bronzové - alespoň, co se našeho území týče. Už jsem stihl ozkoušet na štípání dřeva a dámy a pánové, funguje to skvěle! Špalíky se pod ní rozlétají, jedna báseň. Až jí dostanu víc do ruky, bude to parádní pracovní nástroj. Jakožto nadšenec se rozplývám i nad krásným zbarvením použitého kamene. V pravěku se u nás amfibolit těžil hlavně v pojizeří, tenhle konkrétní kousek pochází od Čáslavi.

7 Stimmen
7 Stimmen

Kommentare

No tak tu bych si chtěl taky vyzkoušet . To musí být pocit!!!

weka - můžu jí kdyžtak vzít ssebou na příští Mušov, pokud na sebe nenatrefíme někde jinde. To už se v té hromadě germokrámů, co tam tahám ztratí. Nějaké dřevo se tam taky najde, min. ze stavby kulis pro bitvu... nebo můžem Římákům naštípat pár těch jejich dřevěných ježků, oni budou rádi :-)

Du do toho! :-)

Fajn, ožerem stráže a naděláme jim z toho kůlničku na dříví, zatímco tam budou zas pochodovat na sluníčku, jak pitomci :-D

Fajn, beru medovinu smíchanou s bagem pro ně 😂

....Aby to klaplo :-)

Líbí se mě moc barva kamene, úžasné těžítko na pracovní stůl (bez násady).
Já když jdu, koulím vočima jak Hurvínek a žádnej kámen jsem ještě nikdy nenašel. To tak blbě vidím? 8-) :-)

Krása, móc pěkný 👍😊 ale do hlavy bych stím dostat nechtěl... 😁
Na zdi by byla luxusní...😊

;-)parádní kousek řemesla.A topůrka se podle všeho dělala z větve břízky a neloupala se.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben