Depůtek ze 17.-18. století

Náhodná osamocená mince v lese mě dovedla k hezkému depůtku a bezmála omdlení :)

Stalo se to při třetí návštěvě oblíbeného lesa na Slánsku, už pěkných pár let dozadu. Krásná údolí, skalky, opuštěné uhelné doly, staré cesty a uprostřed tvrz se zbytky středověké vesnice. Nálezů málo, ale ta příroda sama stojí za to. Ten den jsem po několika hodinách neměl prakticky nic. Procházel jsem údolím a jen tak hledal mezi stromy nedaleko cesty, která bývala používanější, když ještě vedla z horních plání údolím kolem tvrze a vesnice pod ní. Ta byla v tuto chvílí pár set metrů za mnou. Přišel pořádný signál z mechu, tak jsem zahrabal a s otráveným pocitem, který všichni znáte, vytáhl řetěz s průvlečkou z postroje. No nic. Ale ještě jsem zamával detektorem a v mechu bylo ještě něco, co se ukázalo být Leopoldovým šestikrejcarem v moc pěkném stavu. No super! Den se obrátil v úspěšný a já si říkal, že fakt úspěšný, protože to je vlastně jeden z mých nejlepších nálezů. Naštěstí jsem si vybavil zlaté pravidlo "když najdeš minci, koukni se okolo, jestli nemá kamarády". No prvně neměla. Ale pak dva metry dál se objevil další, to už byl ultra super den, na to začal tak trochu rachot a od té doby mam dost mlhavé vzpomínky, ve kterých vyniká prohrabávání hlíny se stříbrňáky rukama a stav mysli asi jako při probuzení uprostřed snu po pěti panácích. Z nemalé hloubky u povrchu a plochy cca 30x20cm jsem postupně vybral 21 stříbrných mincí - šesti a tří krejcary, a tři Maruščiny měděné krejcary. Pak už byla jenom cesta domů, focení, dlouhé a opatrné čištění (lupa a jehla, zubní kartáček a mýdlo, kyselina citronová), další focení, kontakt Slánského muzea, zatím s obeceným návrhem spolupráce, kde odpověděli jako k***ti, a tím zůstal depot na delší dobu nezveřejněný. To se změnilo až když jsem později poznal archeologa numismatika, kterého asi taky povětšinou znáte, a který od té doby zdokumentoval všechny mé mincovní nálezy, včetně tohoto. Depot se nakonec skládá z 21 stříbrných a 4 měděných mincí, protože jeden stříbrňák byla ve skutečnosti grešle. Je prý z několika důvodů neobvyklý. Má velký časový rozptyl - 1665 - 1780, obsahuje jak stříbrené, tak měděné mince, a velký počet, 5, je děrovaný. Většina je Leopold I., dále Karel VI, Marie Terezie, Josef II, František I. Lotrinský a jeden neobvyklý design je arcibiskup Johann Philipp von Walderdorff. O této minci tolik nevím, online jsem našel podobné, ale nikdy tento nominál. Nic podobného jsem od té doby nenašel, ale tenhle zážitek stál za ty hnusné dny strávené lezením v mokrém křoví. Fotky z terénu jsou trochu retardované, tehdejší mobil neuměl ostřit, nedá se nic dělat.

První šestikrejcar
První šestikrejcar
Celý depot na místě
Celý depot na místě
Nálezové místo, tečka je první mince. Cesta je asi 20 za zády.
Nálezové místo, tečka je první mince. Cesta je asi 20 za zády.
Před čištěním
Před čištěním
Po čištění
Po čištění
64 Stimmen
64 Stimmen
Lovec oceňuje

Kommentare

Megagratulace. ;-) :-D

Gratulace možná životní nález kterej se nemusí opakovat a někdo se ho ani nedočká :-)

Dost dobrý !!!

SUPER. :-O :-O :-) :-)

:-O Gratuluji super!!!!

o:-) :-)

Uz jsem nasel cca 4 depoty. Vsechno sice socialisticky mince, ale neni jich tak malo. Jinak receno depotu je vic nez nalezu tykajicich se zelene barvy, myslim o:-)

:-O :-O ;-)

Parádní kopanec. Velká gratulace :-)

Poklad,gratuluji ;-)

Stříbrné oko bere.Tož paráda. ;-)

Díky za gratulace, snad to někomu taky zlepšilo náladu :) A já se tímto vítám do klubu :D

Kde na slánsku rostou takové depoty?? :-O

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben