Hrotitá sekera ze starší doby bronzové

Pár řádek a fotografií ke specifické zbrani únětické kultury.

Hail Marobud! :-D Opět jsem tu, abych prudil s jedním rekonstruovaným výtvorem z našeho pravěku a něco málo k tomu napsal. Tady toho opravdu zas tak moc k napsání nebude, tak stručně do toho:

Tzv. hrotitá (dýkovitá) sekera, v německé odborné literatuře uváděná též, jako dýka na holi (Stabdolch), byla specifickou prestižní zbraní starší doby bronzové, konkrétně únětické kultury. Vzhledem k vzácnosti nálezů hrotitých seker a jejich přítomnosti v bohatých pohřbech lze předpokládat, že nemuselo jít výlučně o zbraň určenou pro boj, ale možná i o symbol vyššího postavení v tehdejší společnosti - náčelník, kníže, nebo velitel družiny bojovníků. Z našeho území známe několik nálezů hrotitých seker, např. z hrobu z Noutonic, dva kusy z depotů bronzových předmětů z lokalit Kozí hřbety a Luštěnice na Mladoboleslavsku, nebo jeden samostatný kus bez bližších nálezových okolností z Kolínska. Řada nálezů hrotitých seker je známá i ze zahraničí, např. z území Německa z tzv. leubingenské skupiny knížecích hrobů.

Detail hlavice hrotité sekery, kterou vozím na ukázky pro veřejnost.
Detail hlavice hrotité sekery, kterou vozím na ukázky pro veřejnost.
Foto celé sekery - o ničivém účinku v příp. boji nemám pochyb.
Foto celé sekery - o ničivém účinku v příp. boji nemám pochyb.
Hrotitá sekera z Kozích hřbetů - Archeologie pravěkých Čech, sv. 5
Hrotitá sekera z Kozích hřbetů - Archeologie pravěkých Čech, sv. 5
Hrotitá sekera z Kozích hřbetů
Hrotitá sekera z Kozích hřbetů
Hrotitá sekera s toporem - staženo z internetu.
Hrotitá sekera s toporem - staženo z internetu.
Hrotitá sekera na umělecké rekonstrukci náčelníka ze skupiny leubingenských hrobů - Karol Schauer
Hrotitá sekera na umělecké rekonstrukci náčelníka ze skupiny leubingenských hrobů - Karol Schauer
7 Stimmen
7 Stimmen

Kommentare

Ještě jsem pozapomněl napsat - v mladších obdobích dějin, zejména v raném středověku, ale i u Germánů se setkáváme s fenoménem pojmenovávání zbraní. Jestli to dělali i naši předkové v pravěku nevím, ale tenhle kousek jsme pojmenovali Pan Slepička - když si zobne, postižený jedinec by to určitě poznal :-D

Zajímavé počteníčko, kdybych ji našel, tak ji budu na 100% považovat za čepel dýky. :-)

zubar1 - hele, to já taky. Abych se přiznal, nedokázal jsem zatím dekodovat, na základě čoho řeknou, že to není dýka, ale sekera. Počet nýtů to nebude a asi ani jejich rozmístění, na to není žádný jednotný mustr. Napadlo mě, že by to mohlo být tím lehce dovnitř prohnutým tvarem, ale to taky není úplně u všech těch seker, co jsem viděl. Chystám se o tom hodit řeč s kamarádem studujícím archeologii, co taky dělá volnočasově do bronzáků, až se uvidíme. Mohl bych sice někomu napsat, ale jsem staromilec a takové kafrání u pěnivce má pro mě větší kouzlo, než odesální emailů, nebo zpráv na fcb :-D

Krásná slepička 👍😊 taky bych to považoval za nůž...

:-Dprokvok v zabíjení,jde neustále kupředu :-D

Kvasak - prokvok, to je dobrý hele :-D provokvoknutí budu říkat úderu :-D

:-D :-D :-D

No paráda! Kozí hřeby a Noutonice znám velice dobře, až důvěrně. O nálezu takových unikátů jsem ovšem netušil. Dobré vědět! ;-) Prácička samozřejmě opět výtečná! :-)

Tímto dostat kamkoliv, tož to myslím aj bolelo 🤷‍♂️🙈😁

Vykvoká ti to díru do hlavy... 😁😁😁
Jak některý ženský... 😁😁😁
Ale máme v práci i takovýho chlapa, asi mu budu říkat KVOKÁTOR... 😁

Argill - kamarád má i funkční repliku jedné z těch litých dýk z Kozích hřbetů, kterých se tam našel depot, co obsahoval i dýkovitou sekeru. Ale do toho si fakt netroufnu. Zvažuju pokus o jednu z těch jednodušších dýk s otvory po nýtech a odlít to do písku, jako hrot Pana Slepičky - v podstatě by to vypadalo dost podobně. Rukojeť bych udělal buď ze dřeva, nebo z parohu - o parohu jsem vyčetl, že z Dívčího kamene se vyjímečně dochoval, coby fragment rukojeti jedné menší dýčky, co se tam našla. Ale než se k tomu dostanu, bude to trvat. Kdyby se zadařilo, tak se pak pochlubím, bude-li čím.

Venda17 - no, buď rád, že neznáš naší recepční. Tam to chrastí, v té kebuli, tam to kvoká o stopéro a když je to ještě proloženo výkřiky typu Omg! Tvl! Wtf! Lol!, probouzí to mé nejhorší já a dostávám značně násilnické představy :-D

Noutonice, Kozí hřbety, a sakra :-D
Pěkný příspěvek 👍🙂.

Janek67 - tvůj rajon? :-D

Markoman - tak to bych na ní asi vyzkousel jak ta sekera kvoká... 😁😉

No teda dneska bych si v čekárně docela rád kvoknul 8-)

@Markoman - můj ne, ale párkrát jsem tam v okolí byl. To je rajón pána kousek nad mnou :-D

Pěkný příspěvek :-) :-) :-)

Děkuji, pánové.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben