Královna Judita, teplické muzeum a fragment pečeti.

„Léta po vtělení páně MCLIII řečený kníže Vladislav k radě biskupa svého Daniela a jiných velmožů a pánů své země pojal za manželku Juditu, paní vzrůstem a krásou takřka nad lidskou podobu vynikající a jakoby ratolest božskou, sestru to pana Ludvíka, landkraběte Durynského, vznešenou a velmi počestnou, znalou velice umění literního a řeči latinské, což nejvíce povznáší krásu paní vysokých…“

Románské křídlo teplického zámku je součástí regionálního muzea, ve kterém jsou soustředěny nejstarší fragmenty historie města.

Právě sem umístili tepličtí archeologové fragment papežské pečeti, kterou jsem našel a odevzdal vloni na podzim. Byl jsem se na instalaci podívat a potěšit se :-)

https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/artefakt-k-urceni-86800/

Románská bazilika ze 12.století, odkrytá při archeologických vykopávkách v 50.letech století dvacátého vydala také hrob neznámé ženy.

Podle důstojného uložení a řady dalších indícií napadla archeology myšlenka, zda před nimi neleží sama královna Judita a díky pozdějším antropologickým výzkumům Prof.Mudr.Emanuela Vlčka se tato hypotéza potvrdila.

Královna Judita byla druhou manželkou krále Vladislava II. a posléze matkou dalšího významného českého panovníka Přemysla Otakara I. Její výraznou stopou v české historii je, kromě jiného, zásluha na stavbě nejstaršího kamenného mostu přes Vltavu v Praze. Na jeho místě dnes stojí most Karlův.

Královna Judita se podle historických pramenů stala zakladatelkou benediktínského kláštera v letech 1158-64 a v něm také strávila poslední část svého života. Antropologové svým výzkumem datují úmrtí do roku 1210, což je výrazně později než byly původní prameny /cca.1175/.

Znamenalo by to, že se královna dožila na svou dobu neskutečných 75 let…

Tato historie je vlastně základem pro pozdější vznik města Teplice.

 

Podklady: https://cs.wikipedia.org/wiki/Judita_Durynska, http://iteplice.cz/cestovatel_teplicky_objev___hrob_kralovny_judity.html

vyobrazení královny Judity na denáru Vladislava II.
vyobrazení královny Judity na denáru Vladislava II.
románská bazilika Teplice
románská bazilika Teplice
lebka Judity Durynské
lebka Judity Durynské
zadní trakt teplického zámku
zadní trakt teplického zámku
základy kláštera
základy kláštera
instalace pečeti
instalace pečeti
a doprovodný text
a doprovodný text
13 Stimmen
13 Stimmen

Kommentare

Neuvěřitelné avšak reálné, krásný příspěvek a nevšední nález, gratuluji a díky za obeznámení ;-) :-)

Super! :-) ;-)

Parádní příspěvek. ;-)

...paráda, smekám...niekedy mi je ľúto, že toto je možné iba u vás v Čechách...

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben