Modely a slitek jsem zvládnul

U ostatního je to podstatně horší.

Tak jsem v pátek byl navštívit naší hospodu s tím že tam potkám souseda a poprosím ho o slévárenský písek.Přeci mu nebudu volat když v hospodě se to domlouvá nejlíp.No nebyl tam a tak jsem se po návratu z hospody(doma všechno spalo)odebral ještě do kotelny něco tvořit.Padlo ještě pár piv a panáček ale byl jsem při chuti a tak jsem dodělal voskovou předlohu na nůž,víčko od korálky jsem upravil na voskovou formu jehlice a dokonce jsem to stihnul i zalít do sádry(písek nebyl a já měl nutkání něco dělat).Stihnul jsem ještě formy vypálit ale uléhal jsem až ve čtyři.V osm stávačka a na devátou už jsem vrčel v lese s pilou.Ve dvě padla,mladá s dcerkou nebyli doma a venku pršelo.Ideální čas začít experimentovat.Roztopil jsem výheň,probral trochu šrotu na bronz a začal blbnout.No teda žádná sranda to není.Vlastně se nepovedlo vůbec nic kromě toho že jsem dělal zmetky a zrecikloval nějaký materiál.Na příště si zvolím něco snažšího protože dělat furt voskové modely je docela časově náročné.Alespoň jsem se konečně dokopal k tomu to zkusit.Cementa obdivuju teď ještě víc ale zároveň ho začínám trošku proklínat že jsem kdysi dal vůbec nějakou pobídku k tomu to zkusit.Já se ale nevzdám a jednou snad zvládnu víc než jen ten slitek.Ať se vám daří kolegové.

Příprava na nůž a jehlici
Příprava na nůž a jehlici
Jenom tohle co sežralo času
Jenom tohle co sežralo času
Výroba tyglíku doma byla fakt chyba.Plechovky posloužili jako materiál na šalunk.
Výroba tyglíku doma byla fakt chyba.Plechovky posloužili jako materiál na šalunk.
Tak jsem to teda zkusil
Tak jsem to teda zkusil
Jehlice teda fakt nedopadla podle představ
Jehlice teda fakt nedopadla podle představ
S nožem to bylo snad ještě horší
S nožem to bylo snad ještě horší
Nakonec ani do dvojdílný formy jsem nebyl schopen nic odlít
Nakonec ani do dvojdílný formy jsem nebyl schopen nic odlít
Alespoň jsem něco zreciykl
Alespoň jsem něco zreciykl
4 Stimmen
4 Stimmen

Kommentare

Tohle se ti stane ještě mnohokrát 😀👍👍 jehlici bych odleval raději obráceně no a formy musí být naprosto suché a dokonale vyžíhané 👍 I tak máš velké uznání, páč moc dobře vím co to obnáší ☝👍👍👍

Jirko - :-D :-D :-D :-D ...já umřuuu :-D :-D
Takhle jsem se dlouho nenasmál - viz. fotografie č.5 a 6 :-)

Ale jsi fakt borec, já bych to ani nezkoušel.
Teď teprve všichni vidíme, jak neskutečně náročná je výroba takového předmětu a otevřel jsi nám svou PARÁDNÍ klubovkou všem obzory.
Ukázaná prostě platí a ty máš můj obdiv za to, že jsi to vůbec zkusil.
Jsi dravec a tak tohle není zcela určitě tvůj první pokus. Pod taktovkou Cementa se budeš zdokonalovat a jednou ten nůž uděláš. Věřím tomu.


Cémo, jako strojař jsem si dovedl představit, jak náročná musí být výroba takové jehlice, spony apod. Zvláště dokonalé zpracování v tvém podání je vážně něco a proto jsem nikdy v tvém případě nešetřil obdivem a uznáním.

Jsi v mých očích skutečný umělec a kumštýř, beze srandy!

Tož díky ti Romane 😊 asi se k tomu zas vrátím, i když karpalni tunely, atopický ekzém z kovů, zelený pot .mě neodradí, páč mě to baví👍😀 Jinak kupříkladu taková odleváci akce a příprava na ni, zabere spousty práce ,času cca min týden a pak to na místě ,během ani ne čtvrt dne neklapne podle představ, to si málo kdo uvědomuje ☝🤷‍♂️😃 Něco sem možná dám příspěvek, snad mě zas nikdo nenasere, že se chlubim atd . pro toto jsem to nikdy nedělal 👍👍😃

Škoda, že po tvém odhlášení zmizela navždy v propadlišti dějin tenkrát veškerá tvoje presentace. Např. ta tvoje kompletní růžicová spona byla parádní ale jako hodně parádní.

Určitě se zase rád kouknu. Přebývá v tobě duch nějakého tehdejšího mistra, zřejmě ;-)

Cement-prvni jehlice byla litá od hlavice a druhá od jehly.Formy jsem v noci šoupnul do kotle do žhavého a nechal tam pár hodin.Před litím byli delší dobu na výhni aby byli nahřáté.Musím ti dát za pravdu že příprava modelu a forem sebrala podstatně víc času než to samotné roztavení a lití.Horkovzduška samozřejmě přežila a dál funguje(jako už pár desítek hodin) :-D
Romane-jsem rád že tě to pobavilo ;-)nějjednoduší by pro mě asi bylo odlejt cihličku jako jsem to dělal z voskem a ten nůž potom vytvarovat.Jenže to by nebylo ono.I když časově by to bylo asi rychlejší.Mladá když se divila co tam furt dělám tak jsem jí ukázal Cémovu tvorbu a uznala že je to nádhera.Po několika neúspěších mi řekla jestli se na to nechci vykašlat když mi to nejde.Né nechci.O to víc si teď přeju to dokázat.

Moc dobrá klubovka, Jivo ;-) Máš můj obdiv, že jsi se do toho pustil. Já jsem zatím ve fázi - sbírám po lesích a hromadím barevný kov :-)

sorry ale to jsem fakt musel :-D :-D :-D :-P 8-)
https://www.youtube.com/watch?v=JBVWkvMuh_k

😀😀 ty si vůl 🖕😃😃😃😛

loner-nemusíš se omlouvat.Vždyť je to pravda😂

Jirko, pobavilo, fakt že jo. Ale neber to ve zlém, ber to jako spontánní reakci.
Jak jsem napsal - já sám bych na to odvahu neměl.

ono se to zlepší uvidíš a držím ti palce ;-) 8-)

Lonerku, tak já sem taky něco někdy šoupnu 👍😃 video už jsi vyčerpal, tak snad nevyštracháš nějaké další 😀😃👍

;-)tak to sis pěkně vyhrál a tentokrát prohrál.Ale jak to vychytáš,tak ono to půjde.Větší nalévací otvor,nějaké to odvzdušnění navíc a ono to půjde. :-)

Mě se ten nůž náhodou moc líbí, je to takovej originál 👍👍👍 dneska jsou moderní děrovaný nože... 😊
Kluci obdivuji vaši snahu a umění. Ja bych to neuměl ani roztavit... Ja umím svařovat Céóčkem a trochu frézovat na CNC...😁

Vždycky, když něco zkouším poprvé a natluču si hubu, hecuju se oblíbeným příslovím Per aspera ad astra (přes problémy ke hvězdám). Držím palce v dalším snažení! ;-)

:-DArgill,dnes to úsloví končí ,a astra,ale anus :-D :-D

Kvasak: :-D Moc motivační to sice není, ale jinak to celkem sedí! :-D

:-Dno taky s toho nejsem nadšenej,ale je to tak.Světlé zítřky mají velkej odběr,tak je nechaly odpojit o:-) :-D :-P

Jirko, jsi borec. Držím palce, aby se to povedlo. ;-)

Ještě jednou díky chlapy ;-)To už mi drží palce tolika lidí že to na 5-10 slévací den musí dopadnout alespoň trochu líp :-DArgill-díky moc za ten odkaz na Vitoria ;-)To jsem ani nezaregistroval že to tu bylo.

Mrkni do jeho klubovek, udělal toho už docela raketu. Je to zkušenej mazák a dobrej týpek, kterej určitě poradí! ;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben