Mohylové pohřebiště

Mohylové pohřebiště v lese Husín bylo zkoumáno Dr. Karlem Hostašem na konci 19. století. Bylo zjištěno asi 50 mohyl ze střední a mladší doby bronzové, halštatu a časného laténu. Zajímavosti : Mohyly, které vydaly při výzkumu nejvíce nálezů byly Dr. Karlem Hostašem označeny kameny. Dnes tu naleznete i tabuli s fotografií, co se tam našlo. Vytěžená půda se na místě nenechala a odvezla se neznámo kam. bylo zkoumáno Dr. Karlem Hostašem na konci 19. století. Bylo zjištěno asi 50 mohyl ze střední a mladší doby bronzové, halštatu a časného laténu. Zajímavosti : Mohyly, které vydaly při výzkumu nejvíce nálezů byly Dr. Karlem Hostašem označeny kameny. Dnes tu naleznete i tabuli s fotografií, co se tam našlo. Vytěžená půda se na místě nenechala a odvezla se neznámo kam. Na místo vede značená turistická stezka a blízké okolí je protkáno cyklostezkami. Takže na turistický výlet a nebo cyklovýlet jak dělané. Vrch Ostrý na Šumavě je nedaleko. Mohylové pohřebiště v lese Husín bylo zkoumáno Dr. Karlem Hostašem na konci 19. století. Bylo zjištěno asi 50 mohyl ze střední a mladší doby bronzové, halštatu a časného laténu. Zajímavosti : Mohyly, které vydaly při výzkumu nejvíce nálezů byly Dr. Karlem Hostašem označeny kameny. Dnes tu naleznete i tabuli s fotografií, co se tam našlo. Vytěžená půda se na místě nenechala a odvezla se neznámo kam. bylo zkoumáno Dr. Karlem Hostašem na konci 19. století. Bylo zjištěno asi 50 mohyl ze střední a mladší doby bronzové, halštatu a časného laténu. Zajímavosti : Mohyly, které vydaly při výzkumu nejvíce nálezů byly Dr. Karlem Hostašem označeny kameny. Dnes tu naleznete i tabuli s fotografií, co se tam našlo. Vytěžená půda se na místě nenechala a odvezla se neznámo kam. Na místo vede značená turistická stezka a blízké okolí je protkáno cyklostezkami. Takže na turistický výlet a nebo cyklovýlet jak dělané. Vrch Ostrý na Šumavě je nedaleko. Mohylové pohřebiště v lese Husín u Tajanov - archeo lokalita.

Mohylové pohřebiště bylo zkoumané již Dr. Karlem Hostašem na konci 19. století. Bylo zjištěno asi 50 mohyl ze střední a mladší doby bronzové, halštatu a časného laténu.

Mohyly, co vydaly nejvíce nálezu byly Dr. Karlem Hostašem  označeny kameny s číslem mohyly.Toto značení je zde doposud. Poté co sem vede turistická trasa, jsou přidány i tabule s fotografií nálezu. 

Některé mohly jdou jasně a zřetelně poznat. Některé jsou větší, některé menší. Jiné už splinuly s okolím.  

Takže už víte, že sem vede turistická trasa. I blízké okolí je protkáno cyklostezkami. Takže na turistický výlet a nebo cyklovýlet jak dělané. Dyť Šumava s vrchem Ostrý je na dohled.A kdo byl na vojně v nedalekých Janovicích nad Úhlavou bude v obraze též. 

Byl jsem zde již několikrát. Ta tajemná atmosféra je prostě všude kolem. Však jste také na pohřebišti. 

K výletu doporučuji tento čas, kde Vás nebude otravovat dotěrný hmyz. Hlavně kloši a klíšťata. Terén je už docela zarostlý a každou chvíli jsem čekal, že z poza rosťí vyběhne divočák. Srnky jsem ani nepočítal. Jsme přece v lese,ne? 

Genius loci. Částo se tohle spojení latinských slov používá. Atmosféra, kterou cítíte všude kolem sebe. A vy už čekáte, kdy se ten čas zastaví... a vy vnímáte ten pocit tajemna kolem sebe. 

PS:Přemýšlel jsem, zda o tomto místu napíšu. Psal jsem i Márovi. Ikdyž toto místo by stálo jistě za samostatný článek, tak z hlavy bych jako amatér článek prostě nedal. Každopádně na internetu se najde hodně článku o způsobu pohřbivání, stavbě mohyl a jejich výzkumu, rituálech atd.. . Nechám proto námět na případný článek někomu povolanějšímu neb se mně nechce něco kopírovat z internetu, když to z mé hlavy není. Pokud někdo bude k případnému  článku chtít použít mé fotografie, ať tak učiní. 

 

Poslední fotka pochází z článku na Idnesu. Jedná se rekonstrukci obličeje šamanky, která žila před mnoha  tisíci lety na území Německa. Vědci i z nalezených předmětů vtiskli šamance opět tvář a mně se k tomuto tématu a místu tato fotka hodila. Třeba takto podobné nějaká šamanka při zdejších rituálech vypadala.. Kdo ví 

 

Fotek mám více, e víc se jich sem nevejde. Tak jsem přidal holt jen některé. 

 

 

 

 

4 Stimmen
4 Stimmen

Kommentare

Koukám, že se mně nějak dvakrát zkopíroval text a ani fotografie šamanky se nenahrála.
Zkusim dát ještě nějaké fotky do druhého prizpevku

V pohodě.
Dobře jsem si zapamatoval, že mohyly, které vydaly při výzkumu nejvíce nálezů byly Dr. Karlem Hostašem označeny kameny. Dnes tu nalezneme i tabuli s fotografií, co se tam našlo. Vytěžená půda se na místě nenechala a odvezla se neznámo kam. :-D

Škoda, že to mám tak daleko. ;-)

Když jsem se byl za zvědavosti podívat zase na jiném pohřebišti, tak mě zaujalo, že jsem na místě, kde nebylo moc spadaneho listí, uviděl na zemi jakoby kamenný kruh. Prostě zřetelně poskládané menší kameny. Kruh měl v průměr možná 3-4 metry. Nemeril jsem. Spíš odhaduji. Pak jsem se na internetu dočetl, že právě takto poskládané kameny tvořily základ mohyl.

Určitě věci se kladly do mohyl jen pro ženy a nebo pro muže.
Popel se kladl přímo na zem, nebo na desku že dřeva. A také samozřejmě do nádob. Popelnic.

Ta místa mají opravdu takový zvláštní náboj. Není to jako na hřbitově. Ikdyž vlastně to hřbitov je. Spíš to prostředí kolem. Člověk je někde v lese na vrcholu kopce, kde je skála a pod ní jsou mohyly.

Před tisíci lety tu u stejně skály, na stejném místě staly lidi, šaman a prováděli pohřební rituály. Ta energie tam někde zůstala.. Je tam pořád přítomna a působí dal..

:-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben