Nález insignií německého vojáka z konce 2.sv. 7.5.2015

Přesně po 70 letech !

Čtvrteční ráno 7. května 2015 jsem měl nutkání někam vyrazit na lov. Ale kam ? Všude je zaseto a v lesích jsem toho zatím nenašel mnoho...Už to mám ! Ještě jednou prošmejdím místa o nichž mi vyprávěl dnes 83 letý kolega, bývalý ČS velmi úspěšný pilot.(jméno si nedovolím uvést, jistě ho mnoho lidí zná). Tak jsem odjel do míst údajného pohybu několika set motorizovaných vojáků německé armády.Byli tam údajně několik dní. Snažili se dostat za demarkační linii kterou měla tehdy tvořit řeka Labe. Fronta vojenské techniky byla prý kolona několik kilometrů dlouhá táhnoucí se od Labe až k lesům směr Dubá. Vše se odehrávalo v té době ještě pořád na území Sudet tak že v Německu...

Po asi třech hodinách hledání v lese a zejména na okrajích lesa už jsem si říkal : mám pár víček od piva, několik kusů starého železa... No je krásně a jsem na čerstvém vzduch a dál jsem máchal klackem až listí létalo. Jsem tak trošku ujetej pomyslel jsem si. Moji bezduchou meditaci přerušil až šílený hluk vycházející z reproduktoru zn.Fischer píííííííííííí odhrnul jsem listí a křížovým výslechem identifikoval místo a hloubku neznámého zajíměvě pískajícího předmětu. Tak tohle asi nebude víčko od piva !

Opatrně jsem dloubnul do zeminy mezi kořeny asi dvacetiletého stromu a ejhle objevil se oválný předmět. Z černé zeminy nebo spíš jen mnoho let usazeného zetlelého listí na mne vykoukla orlice ze svastikou či hákovým křížem ?... Z odznaku jsem měl takovou radost že to bylo opravdu příliš na slušného člověka. Můj děda by mi dal pomyslel jsem si.

Po lehkém očištění jsem zjistil že se jedná o tzv.  " TANKÁNA " odznak za tankový boj. Podle zbytků stříbření a provedení z lisovaného bronzového plechu se nejspíš jedná o jeho stříbrnou verzi.

Tak tady by se to mělo trochu lépe prohledat říkám si v duchu a po letmém zadokumentování nálezu a  opatrném zabalení do předem připraveného igelitového sáčku máchám cívkou dál píííííp píííp ozvalo se méně obvyklým tónem. 

Odhrnu listí a nic. Železný kříž ležel jen v listí které jsem dal stranou z jeho stříbrného orámování vykukovaly zbytky železného hákového kříže a data 1939. V okolí 1 metru jsem postupně ještě na 3x dohledal hliníkovou identifikační známku ze třech dílů s označením : 2.I. Bb.2.  pak hodnostní označení. Nejdříve jsem nalezl jednu frčku asi 15 cm hluboko směrem k poli a v zápětí ještě další tři asi o půl metru dál. Všechny čtyři frčky byly v zemině něco na způsob rašeliny a po opláchnutí vodou a mýdlem se lesknou i zevnitř jak nové.

Pokusil jsem si představit co se asi honilo hlavou možná hrdinovi z 2. světové války a na co asi myslel když si pomalu a oparně sundával svoje insignie a zahazoval je někam do trávy pod vzrostlým bukem z něhož je dnes po sedmdesáti letech pařez na němž jsem jeden z jeho odznaků fotografoval...

 

 

 

opatrný dloubanec
opatrný dloubanec
Velké překvapení a radost
Velké překvapení a radost
postupně na 3x vykopaná/vyhrabaná
postupně na 3x vykopaná/vyhrabaná
Kříž I.třídy kvalitní práce od mistra Mayera z Pforzheimu
Kříž I.třídy kvalitní práce od mistra Mayera z Pforzheimu
" 26 "
Doma
Doma
48 Stimmen
48 Stimmen

Kommentare

super kop a čtení ;-)

Máš to moc pěkný.Odznak je super!!! :-)

hezkypěkně, kolego ;-)

tankán moc luxusní,gratulace :-)

Ještě že mě tyhle věci neberou,jinak bych ti asi záviděl......Prdlajs taky bych to bral.Dobře napsáno. ;-)

Gratuluji, dobrá lokalita. :-O :-) :-D

Tankán pěkně prokouknul !!!

paráda,gratuluji,fotky a čtení moc hezký ;-)

super omáčka k pěknejm nálezům ;-) gratulace

Nejradši bych byl u toho ;-)pěkný kousky a snad budu mít taky to štěstí :-P

Pěkný nález.
Známka je od jednotky:
Leichte Beobachtungs Abteilung 2 (motorisiert) (Lehký pozorovací oddíl - motorizovaný)
-Jednotka založena 1936 v Jüterbogu, účastnila se Francouzské kampaně, poté se zapojila i do bojů na východní frontě v rámci skupiny armád Heeresgruppe Mitte v 3. Panzerarmee. V roce 1944 byla jednotka nasazena na Slovensku pod 4. Panzerarmee.

peckaaa !! cekam, vsak ono to prijde :)

Nj.Válka! :-)

Nj.Válka! :-)

Kde jsou lebecky:)

Hezké čtení. Gratuluji. :-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben