Nové pravěké hračky

Zdravím ve spolek. Protože kamenné artefakty, resp. jejich repliky, co jsem v minulosti vkládal do klubu měly celkem úspěch, jsem tu s novou várkou, kterou jsem dostal, coby vánoční dárek - no, my pračlověci a Germáni slavíme spíš slunovrat :-D

Na první fotografii jsou dvě repliky 1:1 pazourkových šipek nalezených na sídlišťním a pohřebním areálu únětické kultury v Mikulovicích na Pardubicku. Únětická kultura byla na našem území už pomalu, ale jistě "labutí písní" těchto artefaktů, které v neměnné formě přečkaly v podstatě celý eneolit a starší dobu bronzovou. V mladším období se hroty šípů už odlévaly z bronzu, ale ze sousedních zemí máme důkazy i o používání levných hrotů kostěných, které jsou prokázány na základě nálezů i v době železné a v našem letopočtu i např. ve Skandinávii.

Druhá fotografie - dvojice pazourkových pilek. Nástroje různých tvarů s pilovitou retuší čepele známe z vícero období našeho pravěku.

Třetí foto - replika neolitického nože na základě archeo nálezu z jezerních usazenin, kde se díky nepřístupu vzduchu dochovala i dřevěná rukojeť s příčně zasazenou čepelkou fixovanou přírodním lepidlem z pryskyřice a popela.

Foto čtyři - menší pazourkové čepelky k další výrobě - hodlám se pokusit o parohový srp.

Foto číslo pět - dlouhé pazourkové čepelky k dalšímu využití - min. u dvou z nich se chci pokusit o vlastní rekonstrukci pravěkého nože, ovšem trochu jiný typ, než je replika na fotce výše.

Výrobcem pazourkových nástrojů je mistr pravěkých technologií štípání kamene Petr Zítka. Všechny nástroje jsou štípané za použití kamenného a parohového otloukače a dále tlakovou retuší - v případě šipek a pilek.

5 Stimmen
5 Stimmen

Kommentare

Chudák kmotřička lištička, kamenným hrotem přesně na komoru :-)
Máš to jako vždy moc pěkné, úžasná práce toho pana Zítka.

namor - já bych kmotru lišku, ani jiné zvíře bezdůvodně nezhubil a v dnešní době nehladovím, abych musel lovit :-D lišku, resp. kožku jsem získal v archeoskanzenu od kolegy pračlověka směnným obchodem - tak, jako za starých časů, než lidstvo podělal vynález jménem peníze. Rekreačně střílím z luku o síle 42 liber a to si myslím, že by na vzdálenost do pár desítek metrů dokázalo tímhle šípem nějaké zviřátko skolit - při šikovném zásahu, samozřejmě. Ale zkoušet to nehodlám, to už bych spíš měl menší morální problém tím polechnat některého z hominidů, kteří jsou na mém seznamu Nemám rád :-D jedna pazourková do jejich zádele a hned bych měl krásnější den.

Liška je krásný tvor, kterého díky krásným českým pohádkám považujeme také za tvora inteligentního.
A k tomu směnnému obchodu jedna žertovná připomínka.
Měli jsme na škole jednu soudružku učitelku, která tomu všemu tehdy věřila jak nikdo druhý. Snažila se nám ty svoje bludy nalejvat do hlavy všema děrma a proto si pamatuji např. na památnou větu o vrcholném komunismu, cituji: Až budeme mít vrcholný komunismus děti, nebude třeba peněz. Ten, kdo vyrábí rohlíky si dojde do obchodu zadarmo pro auto, až jej bude potřebovat a ten, co vyrábí auta si dojde zadarmo pro rohlík. Bude to takový výměnný obchod jako v dávné historii.

Tak tohle mělo vysokoškolské vzdělání :-D

namor - kolego, nemůžu si pomoct, ale tvrzení nadšené součky učitelky mi dost připomíná leckteré světonázory některé současné levicově smýšlející mládeže a mladší dospělé generace :-D Když se teda zrovna nelepí k vozovce, nebo nešíří osvětu ve světových galeriích a dalších místech :-D Ale to sem nepatří, to je opět spíš tak k brblání nad škopkem pěnivce.

Jo, demokracie je krásná věc.
Jedni se lepí k silnici, druzí se váží řetězem ke stromu a nedávno jsem viděl krásný dokument o dětech 13-17let, jak postávají před drůbežárnou s mrtvými kuřátky v dlani a v očích jim planou ohýnky nenávisti.
Tohle novodobé fantazírování má skutečně hodně společného s pomatenou souškou, pravdu díš :-)

A raději necháme politiky, bavit se o hrotech kamenných a historii je téma krásnější .

Jak vidno, pan mistr dobře ví, co dělá. Krásná práce! ;-)

Argill - no jéééjej. Tady se můžeš pokochat :-D samozřejmě udělá cokoliv podle nálezu, když mu dáš podklady. https://jaknapazourek.cz/shop/

Super 👍

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben