Textilní závaží 13

Druhotné použití 1

Běžným jevem u různých artefaktů (tedy nejen u textilních závaží) je jejich náhradní použití, tedy jiné, než bylo původně zamýšleno. Jedná se o různé úpravy - provrtání, ohnutí, záseky a pod.)............. Na obrázku č. 1, z nálezu 1url.cz/YzBKi, je závaží hladkého typu se čtvercovou centrovanou dírou 5x5mm, průměr 40mm, tloušťky 5mm, Pb. V komentáři jsou uváděny různé možnosti - Martasek - kryt kliky/kličky (dveří, okna) - Azaz163 - uvádí možnost středověkých závaží, vyskytujících se i v tomto průměru (40mm),ale prozatím s nepopopsanými čtvercovými otvory s odkazem na nález 1url.cz/7zBz2 - foto č. 2, tam s průměrem cca 18mm a dírou 5mm (11.-13.stol.). Takováto závaží skutečně spadají do raného středověku, viz např. arch. nálezy Roudnice - academia.edu 1url.cz/zzoay (13.-14.stol.), popř. nálezy hradiště Netolice (Na Jánu) - academia.edu 1url.cz/Rz16Q (11.-13.stol.), foto č.3, všechna s průměrem cca 18mm a otvory kruhovými. Nejblíže je však zřejmě názor - Kvasak - setrvačník z rolety. To je ostatně i můj názor, setrvačník, buď takto původně vyrobený, popř. druhotně upravené textilní závaží.............Na fotu č.4, u nálezu 1url.cz/CzBKN je Pb závaží oválného tvaru, průměru 35-45mm, tloušťky 3-4mm, s dírou zhruba centrovanou - 2mm. Zde jde o závaží, upravené jako zátěž, třeba na rybářskou síť (tkalc. stav?) - v otvoru však není patrno žádné opotřebení, další z možností je podložka ke hřebu na střešní krytinu, je zde i možnost, že původně nešlo vůbec ani o textilní závaží............Na fotu č.5, u nálezu 1url.cz/zzBKB, závaží hladkého typu, průměr 40mm, Pb, s podlouhlým zářezem, zhruba centrovaným na střed. Určení je nejisté - opět možnost závěsné zátěže na síť, popř. i použití na tu střešní krytinu.........Na fotu č.6, nález 1url.cz/6zBKR - hladký typ, Pb, průměr 35mm s 3 záseky/lomy po obvodu a centrovanou dírou. Určení je opět nejisté - síť, podložka, setrvačník?........... Foto č.7, nález 1url.cz/2zBKV - hladký typ s monogramem (MSS WIEN 3), průměr 30mm s mnohočetnými záseky po obvodu. V komentáři - Diblice - určení jako gardinengewicht - wertmarkenforum.de. 1url.cz/gzEPe. Predikce úpravy je nejistá, třeba jako ucpávka do potrubí (s namotaným konopím po obvodu)?.......... Na fotu č.8, nález 1url.cz/LzBKC - kruhový typ-(2K,Rita+H30)-tedy 2 kruhy, nápis Rita, s hvězdou, průměr 30mm, s mat. Pb a 1 dírou, excentricky umístěnou s proražením z reversu. Určení nejisté - síť, podložka? Pro nedostatek místa na fota (nechci dávat záminku našim badatelům/posměváčkům na jejich dětinské : koláže - koláče), tak budu pokračovat v dalším příspěvku.
čtvercový otvor
čtvercový otvor
raně středověké závaží
raně středověké závaží
středověká závaží Netolice (Sv.Ján)
středověká závaží Netolice (Sv.Ján)
oválné závaží
oválné závaží
podlouhlý zářez
podlouhlý zářez
tři záseky
tři záseky
MSS WIEN (M. Salcher a synové)
MSS WIEN (M. Salcher a synové)
Rita 30
Rita 30
2 Stimmen
2 Stimmen

Kommentare

😁🐒🐈🦓🐕😁

Raně středověká "kolečka s otvory" bych do tohoto tématu vůbec nemíchal, je to specifická skupina artefaktů z úplně jiné doby a odlišného účelu. Literatury je k tomu dost, už před řadou let to řešil např. polský archeolog Krzysztof Wachowski.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben