Továrna na smrt - Osvětim

Osvětim - dříve malé a poklidné město. To se ale vše brzy změnilo. Na rozkaz Heinricha Himmlera zde 27.dubna 1940 byl postaven koncentrační tábor, ze kterého se později stal tábor vyhlazovací.

19. Června 1940 začalo velké vysidlování obyvatelstva z okolí tábora. Tak vznikl obrovský prostor pro stavbu. Na stavbu tábora byli povoláni lidé z tábora v Dachau a Sachsenhausen. Většinou se jednalo o polské obyvatelstvo a židy. Funkce dozorců zastávali příslušníci oddílů SS. Velitelem celého tábora se stal Rudolf Höss

Rudolf Höss

Narodil se v roce 1900 v silně katolické rodině. Když opustil školu tak se přidal ke straně NSDAP. A právě tady ho přesvědčil Heinrich Himmler, aby se přidal k SS. Nejprve sloužil v koncentračním táboře v Dachau jako strážce. Osvětim navštívl v roce 1940 jako komise, která měla posoudit, jestli je zde vhodné místo pro výstavbu koncentračního tábora. A právě zde byl oficiálně jmenován velitelem celého tábora, kde měl dohlédnout na stavbu. Později Höss souhlasil s výstavbou plynových komor a použitím cyklonu B. Roku 1946 byl dopaden a odsouzen k trestu smrti. Oběšen byl v Osvětimi za krematoriem číslo 1. Šibenice tam stojí dodnes.

Mezi asi největší zlo koncentračního tábora patří Jospeh Mengele kterému se přezdívalo anděl smrti. Jeho pokusy na lidech byli strašné. Asi jeho nejznámější pokus byl pokus na dvojčatech. Dále třeba amputace různých končetin, snaha o obarvení očí, nebo snaha zijstit jak dlouho vydrží lidské tělo bez jídla, vody nebo v ledové vodě. Joseph Mengele před koncem války uprchl do Argentiny, kde bylo jeho tělo nalezeno v roce 1985.

Dodnes se přesně neví kolik lidí v Koncentračním táboře zahynulo, jelikož nacisté všechny dokumenty zničili. Někde se udávájí čisla jako 6 milionů, někdě zase třeba 2 miliony.

Osvětim
Osvětim
Mengele a Höss
Mengele a Höss
Rudolf höss
Rudolf höss
11 Stimmen
11 Stimmen

Kommentare

Im Chat gibt es keinen Beitrag.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben