Všecko je jinak - NEUVĚŘÍTE JAK JINAK!

Kolegové, 2.5 roku trvající mašinérie za uznáním je u konce. V loňském roce jsem oslovil hejtmana Jihočeského kraje a jeho spolupracovnice z Odboru kultury mi dala do rukou informace, které jsem rozhodně neměl nikdy spatřit.

Hluboce se skláním před její odvahou. Nebo to snad byl záměr?                         Jářku..., posuďte sami.

https://www.youtube.com/watch?v=V8rGBuSzGdc

 

12 Stimmen
12 Stimmen

Kommentare

Zdar Romane,
ten dopis z Práchně byla odpověď na dotaz z kraje, jestli máš nárok na finanční odměnu?

Zapomněl jsem, že máš už tři hodiny půlnoc. ;-)

Ahoj Jendo. Ano ano, chodím spát a vstávám se slepicemi 😁
K otázce: nikoliv, dopis z kterého jsem citoval byl odeslán z muzea 2.února 2021,kdežto já jsem hejtmanovi psal až v říjnu 2022.

A také s nimi vstáváš.. ;-) :-)

Dík za odpověď, Romane. To tedy není pěkné. Zákony jsou sice na hovno, ale taky je to o lidech.

Ahoj Romane,tak tohle jsem nečekal.Je zajímavé že v jiných krajích to funguje i když nálezce nález učinil detektorem.Vše je o lidech.Už takhle tu v republice máme obrovské množství divočáků,psů atd. s vytříbeným čichem na historické artefakty.Buď jich bude stále přibývat a nebo o čich najednou přijdou.Každý z nás vyráží ve svém volném čase "na poklady" ale nikdo s nás nehledá jenom ty poklady.Děláme to pro zdravý pobyt v přírodě,pro pár ošoupaných mědáků,úklid přírody a země od všeho možného šrotu a olova a sem tam se najde nějaký starší střípek historie.Když jdu po ulici taky čumím pod nohy.Ale když najdu peněženku tak nejde o cílené vyhledávání peněženek.Ať se ti daří Romane,slepice dobře snášejí,zdravý slouží tobě i tvé rodině a užívej čas v přírodě a na rybách ;-)

Honzatuu - ano, je to bejkárna ale snad to mám po té době za sebou.
A už nikdy nechci nic podobného najít :-)

Hehous - je opravdu neuvěřitelné, kam se to celé dostalo a jakým směrem. Poučení nejen pro mne.

jiva - Jíro díky moc.
Čekal jsem, zda se vyjádříš právě ty, neb ty spolupracuješ s muzeem celkem dlouho a aktivně. Až se potkáme kupříkladu na rybách, řeknu ti o tom víc. Celá ta anabáze je na dlouhé povídání.
I tobě hodně spokojenosti v životě, krásné úlovky a hodně zdraví všem.

čau draku,už jsem ti to myslím kdysi psal...když už to došlo do takového extrému,tak bych to asi hnal přes právníky,ať vysolej odměnu a nebo 2 roky na tvrdo :-D :-D :-D
už jsem taky hodně opatrnej tady něco prezentovat,max nějaký knoflík
nebo 2heller ;-) 8-) :-D

Ahoj Luboši. Já už to nebudu hnát přes nikoho, pro mě je to teď už uzavřené. Ještě před 14 dny, po hejtmanově absolutním nezájmu jsem to chtěl rozjet ve velkém ale po té, co jsem obdržel zmíněnou korespondenci jsem to nadobro ukončil.

Hotové, vyřešené k dennímu pořádku ;-)

Advokátečku nepochybně určitě ano!!!!! Jinak celý život výčitky.

J. Deeer - ty jsi tenkrát viděl mnohem dál než já. Ano, tím, že jsem se na pole tehdy vrátil s detektorem jsem porušil všechny památkové zákony za posledních 100 let a jest to příčinou všech okolností s tím spojených.
A proto se ti tentokrát omluvuji já, měl jsi pravdu kterou jsem nechtěl slyšet/vidět.

Dobře ty👍👍

LP021 - ne ne. Už jsem pověsil klíče od všeho na věšák ;-)

Díky Namore, za zprostředkování této balady o prokletých brakteátech. S napětím jsem Tvůj příběh sledoval už od začátku a nějak se k tomu nevyjadřoval. V duchu jsem hlavnímu, kladnému hrdinovi přál zaslouženou odměnu nebo alespoň to poděkování. Zároveň jsem však vedl vnitřní monolog o tom, jaká jsi naivka (Neber to nějak špatně prosím, jelikož naivita a víra v lidskou dobrotu vůbec není špatná vlastnost.) a že to dopadne jako správná balada. Život mě toho také už dost naučil, tak proto jsem byl k postoji oficiálů velice skeptický. Jaké to zklamání, když se mé domněnky potvrdily. Trochu mi to celé připomnělo povídku Jaroslava Haška Poctivý nálezce nebo bulharský film Sláva (Glory) z roku 2016.
S přáním všeho nejlepšího

Vrky_cz

To je mazec .....přesně o tom to je 🤷‍♂️ Kdybych náhodou někdy, zas začal hledat a našel spoustu mincí, tak se o tom nikdo nedoví 👍👍👍

Vrky, Céma - kolegáčkové, odepíšu navečer. Sedím u vody a na telefonní aparát špatně vidím.

Teď sem si tak představoval, že bych šel někde na procházku lesem a náhodou bych objevil, kupříkladu ve vývratu stromu, nebo v brázdách po divokých prasatech, neplatné vzácné mince.
Jelikož bych byl osel 😁 tak bych zavolal archeologům a byl by to nakonec echt objev... Samozřejmě bych se jim pochlubil, že jsem byl kdysi detektoř a že mě zůstala už jen taková hledačská deformace, při procházce krajinou🤷‍♂️
No pak bych si zažádal samosebou o nálezné a vono by se ukázalo, že na nálezné nemám nárok, páč jsem byl jednou kdysi ten hledač pokladů a byl jsem určitě cvičený ,ve vyhledavání archeologických nálezů i bez detektoru🤭😁
Přesně takto si to představují, že by to ,po tomhle vzoru dopadlo 🤷‍♂️👍😁
Doufám že si aspoň ty archeology vychutnaš, páč se vás tam sešlo, zadarmo na dohledávku ,spousty dobrovolníků s detektory ...
Tohle je drzost největšího zrna, využít k dohledání objevu "nežádoucí hledače archeologických hmotných kulturních památek"
🤭😁 to nevymyslíš 🤷‍♂️ 🤭😁



Vrky - ahoj, zdravím tě. S tou baladou jsi to poměrně trefil, je to balada o banditovi jak vyšitá. A to, že jsem naivní si trefil jakbysmet - vůbec nic proti. Vždyť jsem jenom obyčejný chalupník, který chodí spát se slepicema a nejdál byl za humny :-)
Tak jako stará babička uvěří šmejdovi s vysavačem, že je to ohromně důležitá věc právě pro ni a těch 95 tisíc co to stojí je vlastně úplně zadarmo, tak jsem i já věřil, že ten nejvyšší „inštanc“ co sedí na kraji je určitě báječný člověk, protože jinak by se tam nemohl dostat.
No a tak to dopadlo jak to dopadlo :-D :-D I tobě mnoho zdaru a štěstí.

Céma - já to tvrdím stále, že ty jsi nejenom velice vtipný ale hlavně ohromně bystrý.
Ta tvoje trefná poznámka o využití nežádoucích hledačů k dohledání depotu je geniální👍A těch zločinců s detektory si najalo muzeum asi patnáct nebo dvacet :-P Jsi borec! :-D :-D

Cémo já byl jako Roman na rybách a potom i hledat tak jsem na to kouknul až teď.Napsal si to úplně přesně.Já například už nikdy nemůžu nic cenného najít.Možná raději ani nikdo z rodiny.A ti hrozní detektoráři zadarmo jezdí né jen na brakteáty ale i na různá staveniště,záchrané akce atd. a to na pozvání protože na hledání kovů není čas a i ti nežádoucí mají prostě detektor v uchu.To fakt nevymyslíš ;-)Nějak nechápu i to jak se na roztahaném depotu v poli dali poškodit nálezové informace.Jasně už se nedá dohromady kde který konkrétní kus ležel ale to se když jsem tam byl neřešilo.Nosili se prostě do krabičky.Za mě se Roman zachoval správně ale tohle mě mrzí.Když to vezmu do extému a někdo by našel při venčení psa u cesty zlatou investiční minci(někdo je zapomněl na střeše auta) a vrátil se domů pro brýle.To už by líp viděl a dohledat jich třeba sto.Měl by nárok na nálezné?Nebo by brýle byli posuzovány jako detektor?Bez nich by je nenašel stejně jako v případě detektoru o:-)

Roman už se vrátil z ryb a já než to naťukal tak Cémovi odpověděl :-D

361 shlédnutí. Že by mezi nima nebyla ani jedna potrefená husa, který tady lítaj? A žádná nemá potřebu se k tomu vyjádřit? Co? Nepravděpodobné. :-)

Jo ty narušené nálezové okolností, to je taky argument hodný opravdového odborníka🤭😁😁
Bych chtěl vidět jak se bude dělat zápis,fotka a GPS u 800 ks mincí 🤷‍♂️🤭😁 No já myslím, že mají pořádně nasrané v tej její čistej vodě 🤷‍♂️ Kdyby jsis ty mince nechal a nikomu nic neřekl, udělal bys nejlepší věc 👍
Přeju ti ať najdeš další, jako satisfakci a hlavně nikomu neodevzdavat, mince do muzea nepatří ☝👍👍🍀

Jíro, že ale bylo dnes krásně u vody :-)
Janku, už se vyjádřili. Než jsem pustil do světa to video, chtěl jsem znát názor protistrany k tomu celému. Proto jsem se včera s jedním sešel a vyříkali jsme si to jako chlap s chlapem mezi čtyřma vočima.

Nebýt toho, že o tom teď s vámi klábosím, mám to fakt celé uzavřené a je to za mnou.
Zástupci muzea jsem na rovinu řekl, že pokud najdu historicky cennou věc jako např. bronzový depot, samozřejmě vše odevzdám. I přes tu zkušenost mám historii stále moc rád a taková věc prostě do muzea patří. Ale pokud nedej bože najdu nějaké mince v podobně velkém množství (což je nepravděpodobné), zahrabu je hluboko tak, že je ani divočák svým ryjem nevyreje a nikdy už nechci nic podobného zažít.

Je to jako s příhodou mého strýce Feriho.
Miloval přírodu, hlavně však Afriku. Od dětství snil o cestování po Africe tak jako Zikmund s Hanzelkou. Celý život básnil o tom, jak by chtěl do Afriky na slony, zebry a vopice až mu děti koupily zájezd do Keni. Byla to skutečná výprava do srdce černého kontinentu se spaním ve slumech, který denně obcházeli řvoucí lvi, plný kontakt s domorodým obyvatelstvem včetně všeho, co si jen myslíte, že je v Africe možné.
Ta výprava stála fakt ranec a strýc se nemohl dočkat.

Tohle je na dlouhé vyprávění někde u piva nebo venku u ohně a tak to zkrátím. Po 14 dnech výpravy se vrátil strýc Fery tak dobitej, že už nikdy v životě nechtěl Afriku vidět ani v televizi. Splnil si svůj klukovský sen a víckrát už o tom nechtěl slyšet :-D :-D :-D

Cement - největší perlu k tomu řekl Mára, když jsme spolu minulý týden telefonovali, cituji:
No jasný vole, protože si zničil nálezový vokolnosti ve vrchní vrstvě ornice (to znamená v nějakých 15-20cm), tak to pak vzali rovnou bagrem 8-) ;-)

Ne, já nechci rozhodně znevažovat či paušalizovat práci odborníku, kteří opravdu milují svou práci.
Ale jsou v tom celém příběhu skutečně úsměvné střípky, to se nedá nic dělat.

Namor - Vyříkali? Hmmm. A pak : pane vrchní, platím. Ne, já platím. Ne, já platím... Tak dík, příště je to na mě...
Nerozumím tomu. Ani nechci. Je mi to fuk.
Nemusíš na to nijak reagovat. Celý to na mě oboustranně působí jak skeče z Monty Python.
Krucifiktion? Yeees. OK, First door to the left and...
Amen.

Romane, tož já sem sa tu zas rozvášnil, nad tou nespravedlností a ty vypadáš nakonec vlastně spokojeně, že to takto dopajdlo 🤷‍♂️😁 👍

Janku, v pohodě.
Céma - celé je to jeden velký kabaret, to má Janek pravdu. A tak ti po 2,5 roce udělá radost i taková věc že si se dopátral prapříčiny toho všeho. Je to celé ještě bizarnější, než jsem nastínil ve videu ale to už je na fantazii každého soudruha.

Hruška
Na strome si hruška visí,
ostala tam posledná.
Všetky hrušky dávno spadli,
obili si kolená.

Visí, visí, zhora hľadí
na prírodu okolo:
„Dávno mi tak na tom strome
takto smutno nebolo.

Aj listy už opadali,
boli všetky od krásy.
Môj strom žiaril krásnou farbou,
s tým môžem len súhlasiť,“

pre seba si hruška šepká,
na konári hojdá sa.
Ostala tam už len ona
ako taká okrasa.

Po záhrade dedko ide,
hrabe lístie spod stromu.
Pozrie hore: „Čo to vidím?
Ty nepatríš nikomu?“

Z drevárne si rebrík vezme,
pod konár ho postaví.
„No poď ku mne, hruška pekná,
večer si ťa odšťavím.“

Počula to hruška: „Čože?
To mám skončiť v žalúdku?
Neostanem ja tu ďalej
ani jednu minútku!“

Mykla sebou, silno trhla,
a už leží na zemi.
Počas letu mala pocit
taký zvláštny – blažený.

Udrela si svoje telo:
„To som v pláne nemala!“
A tak ležať na tej zemi
pekne krásne ostala.

„Ojój, hruška! Čo to robíš?“
Dedko hľadí pod seba.
„Už ťa nechcem, už mi takú
hnilú hrušku netreba.“

Ostala tam hruška ležať.
Prešla ju aj radosť, smiech.
Do rána ju na záhrade
prikryl celú prvý sneh.

Autorka: básne Jana Barillová

No jářku co na to říct? Snad je že je to prasarna obřího zrna.☝️😱 Tuto kauzu sleduji od samého začátku. A věřil jsem že to pro tebe dopadne dobře. Jsou to fakt pěkný při zdi sráčové. Ať se ti daří bejku šikovná a už se nad tím nepozaztavuj. Život jde dál. Přeji hodně úspěchů a kýble plné zlaťáků. A hlavně buď svůj. Ať žije anarchie 😉☘️✌️

Díky hrobaříku, ať se ti daří.
Vivat anarchie! :-D :-D

NAMORE,NAMORE,nechoď s pány na led,led se prolomì a....

Král, pán, sedlák, žebrák
Asi tak bych to nazval za sebe.

Když si našel první tři kousky tak su byl král.

Při dohledávce si byl pán, protože ty si byl ten hlavní hrdina dané situace.

Pak si čekal dlouhou dobu na vyjádření se příslušných orgánú jako když sedlák čeká na sklizeň.

No a skončil si jako ,,žebrák "
Ani bl blbé děkuji ti nikdo neřekl

SMUTNÉ a NEFÉR vůči podstivému hledači, asi by se měl někdo zamyslete kde se vzalo 80% artefaktů a mincí v muzeích.

Neber to nijak osobně toho žebráka, ale tak nějak to vidím já....

Přeji ti mnoho hledačských uspěchů ;-)

arrivas - už se stalo.
Cel1n - napsal jsi to velice trefně, pouze u sedláka bych to lehce poupravil :-)
Sedlák zaseje a čeká. Nemusí přemlouvat obilí aby rostlo, nemusí žádat slunce o jeho svit a déšť o blahodárné kapky vody. On svou práci vykonal a nyní čeká. Čeká a ví, že se dočká.
Já od samého začátku v podstatě jen stále někoho přemlouval aby dělal to, co se od něj očekává.

I tobě mnoho zdaru kolego a děkuji ti.

A ještě bych rád zmínil, že jediné místo kde to funguje 100% je právě web Marka Mlejnského.
Mára udělal pro záchranu nálezů strašně moc a ačkoliv je jeho web nežádoucí neb skrývá nelegální či dokonce trestnou činnost, přivedl na cestu poznání a odevzdávání několikanásobně víc hledačů, než všichni archeologové v Čr dohromady.

Lhostejnost a šlendrián některých lidí mě nutí zvolat: Kde by byly všechny ty nálezy, kdyby nebyl nežádoucí LP a Marek Mlejnský? (polocopyright Gustav Prouzů - Světáci)

No já myslím, že zdejší sedlák sice zaseje a pěkně čeká, nemusí přemlouvat to krásné ,zdravé ,české obilí, aby rostlo , ani to slunce a zatím ani tu vodu 🤷‍♂️
Sedlák sa mosí řídit jen tím, co mu navrhnou ti edruzí a pak sa všeci dočkáme, , protože jen čekáme a už sa nám nikoho přemlůvat nechce👍😁😁 sláva obilí 👍😁😁

Vivat obilí :-D :-D

Stejně si myslím, že jsi to neměl vzdát 🤷‍♂️ tímto jsi jim vlastně podtrhl tlustou čarou ,jejich verdikt ☝ Měl jsi oslovit nějakého novinářa , ti majů dneskaj takovů moc, že by jeden nevěřil , z malé húsenky,udělajů velků 🤷‍♂️🤭😁 kupříkladu toho kroupu ,to je kapacita 🤭😁
No ale zase na druhou stranu , ti jako rozumím ☝ voní dnes někoho dokážou pěkně sundat ,jeden by si aj řekl,že sa vrátil v čase👍😁 sláva hruškám, sláva obilí, sláva brakteatům 👍

Ano, dnes je možností spoustu. Kdysi mi tu někdo na lovci nabízel, že mi domluví spolupráci s novinářem Klímou, což je jak všichni víme investigativní guru. Ale já už to vážně uzavřel.

Ale dnes je na pořadu dne zcela jiná záležitost.
Doufám, že jako správný moravský chasník dnes dojdeš se svými vrstevníky ukrást do panského lesa pěknou vzrostlou smrčku, abyste společně v této podobě přinesli do vesnice lesního ducha, který zajistí celé obci požehnání.

Já odjíždím do své rodné obce za 15min., tak se drž kamaráde a nepi moc! ;-) :-)

Já su téměř abstinent ☝👍 a májka už stojí 👍 akorát sa bojím, že na to požehnání ,už je duch slabí , to víš pokrok🤷‍♂️

Je to smutné kam se to dostalo ale i velmi poučné pro ostatní 8-)🐀

Ano Jerry, přesně tak. Je to na každém člověku, zda odevzdá něco podobného státu (muzeu, kraji) či zda to nechá pro děti, vnoučata na horší časy. (nikoho k ničemu nenavádím, pouze konstatuji) ;-)

Kdyby se šlo do důsledku,tak ty hypoteticky nevyplacené odměny,se budou počítat jako úspory kraje,tím pádem se můžou s těchto peněz odměnit za dobré hospodaření. :-D :-D :,-(

Ano, zde je odměna na místě. Vše funguje jak má, podřízení šlapou jak švýcarské hodinky, komplet to jede jak dobře namazaný stroj ;-)

Tvojí kauzi sleduji také od samého začátku,nikdy sem nevěřil že toto takhle dopadne,takovej poklad a oni takhle!!! je to hnus a to velkej, dost mě to sklamalo. Ale jak říká hrobařík, život jde dál a na každého se vaří voda. On je ten poklad dožene ;-)

Cémo, díky za odkaz. Neměl jsem tušení že to někde žije vlastním životem ;-)

Díky bambino a souhlas.
Hrobařík ten ví, co říká. Ten člověk vidí i na druhou stranu břehu (rozuměj záhrobí) :-)

Áno Hrobař už brousi lopatu na mělký hrob... 😁

Vendo na mělké hroby sem odborník já. :-D néé borci, steho to mě poklesalo srdíčko. Takovej poklad 🙆🤦 njn jde vidět že i tací lidi nejsou jen u nás, ale i na Písecku. Ať se daří

Pánové, to jsou vášně!
Tak přidám trochu za sebe.
Tehdy sem se nevešel do "výběru" a dneska sem tomu rád.
Dneska mi nový kolega ve work dál výstřižek s článkem o depotu od Jevíčka - taky detektorem a odměna.... dohledejte si na internetech.
Před měsícem se viděl taky jeden depot (když ho rozbalovali) - možná za dva roky bude nálezce oceněn.

A teď už konečně trochu k tématu: jedná se mojí osobní zkušenost! Při dotazu na možnou spolupráci ve třech muzeích sem se dozvěděl.... vlastně sem se nedozvěděl nic - jen sem nabyl dojmu, že je v podstatě otravuju a to i v případě, že sem jim nález přinesl.... asi se jim nehodil k publikování.
Namore na video se kouknu a jen doufám, že neudusí poslední zbytky naděje, že páni s titulem nejsou úplně mimo mísu. :,-(

Asi sem neměl na to video koukat, nyní sem rád, že mi zdraví neumožňuje v tuto chvíli trajdat s detikem. Neboť bych mohl pouze teoreticky něco najít a ještě z toho mít problémy.

Sleduju to celé jen tak z povzdálí, ale toto je opravdu hnus a ani nebyli schopní poděkovat nebo nějak na férovku napsat svoje vyjádření. Pevně věřím tomu, že jestli existuje nějaká spravedlnost, tak tyhle lidi na svých místech brzy skončí a neštěkne po nich ani pes. ...

Maobo —asi ti to vzalo poslední zbytek důvěry v odbornou archeologii :-)

cob —nezažít to, nevěřil bych. Ale jsem vděčný osudu za to, že se v životě nenudím. Tohle byl pořádný adrenalin.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben