Amík z Kutnohorska

Vůbec netuším, jak se to sem mohlo dostat - nějaký suvenýr? Podle pamětníků kolem kdysi prchali Němci a po těch jsem tam našel dřív kropenáč, nějaké náboje a naposledy orbou osekanou přezku Wehrmachtu, ale tohle jsem tam nečekal. je trochu štrejchnutý radlicí a musel jsem ho rovnat, ale i tak mi udělal radost.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Schaltflächen (1 Meinung) Markoman: Schaltflächen

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Amík z Kutnohorska
Amík z Kutnohorska
Amík z Kutnohorska
1 Stimme
1 Stimme
angezeigt:
230x,
Kommentare:
14,
Finder:
Markoman Markoman
Fotografiert:
der 21. März,
Eingefügt:
der 22. März

Kommentare

Příteli, to se válí všude :-) Min. týden jsem u KH kopl dva :-D

Tak to mě se připletl vůbec prvně. Ale stejně by mě zajímalo, s čím se to sem dostalo. I kdyby to nemělo přímou vazbu na druhou světovou a pocházelo až z totáče, tak zlé imperialistické knoflíky se tu určitě neprodávaly na poutích :-D no, i když, kdo ví...

Napadlo mě, jestli to nemůže být z východu - když Amíci rudým dodávali voj. materiál, tak jestli v tom nebylo i oblečení.

Nebooo... UNRRA, ale nevim, jestli dodávali mundůry i sem k nám.

Ta UNRRA to klidně může být , UNRRA k nám dodávala nejen potraviny, ale také šatstvo, látky, obuv, pneumatiky, léky a zdravotnický materiál, dokonce celá vybavení nemocnic včetně sanitek, zubařské nástroje, rentgenové filmy, mýdlo, cigarety, obilí (například ještě v březnu 1946 byl každý třetí bochník upečen z obilí od UNRRY), traktory, umělá hnojiva, autobusy, mostní konstrukce, krávy, ovce, koně, dokonce i líhňová vejce, z kterých se až u nás vyklubala kuřata.

jelda80 - díky Jeldo. Mě přišla jakákoliv rekonstrukce doputování knoflu až sem během války docela krkolomá, tohle by mohlo být podstatně reálnější.

Já se po tom trošku pídil , protože v Olomouci , na sýdlišti kde jsem bydlel , stojí dodnes mostní konstrukce právě z UNRRA , jako jedna z mála v republice. Tak jsem se k tomu dostal :-) . Starší článek , rekonstrukce už proběhla :-)

https://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/lavka-u-hradiska-je-v-havarijnim-stavu-opravi-ji-za-1-7-milionu-20131114.html

Čau pánové také se přikláním k vaši tézi. U nás byla "trhárna", kde se takové šatstvo zpracovávalo a "odpad" se vyvážel na pole. Různorodost knoflíku je tu veliká.

Zdravím na Brněnsko a díky za názor ;-)

Kvád zdraví Markomana 8-)

Jitrnice - tak tak :-D chtělo by to zase dohodnout nějakou větší taškařici a vyrazit poplenit za Limit, aby se špageťákům v Carnuntu nezkrátily žíly :-D :-D

:-D ;-)

http://www.aic.cz/osvobozeni/americka-vojska-v-cechach/potravinova-pomoc-unrra/

U nás taky dost. Zatím.

Jj taky jsem u sebe našel pár v různých velikostech prý to tu po válce bylo a nosilo se to...přišlo to možná jako pomoc..a pak čundraci atd...

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben