Amík z Kutnohorska

Vůbec netuším, jak se to sem mohlo dostat - nějaký suvenýr? Podle pamětníků kolem kdysi prchali Němci a po těch jsem tam našel dřív kropenáč, nějaké náboje a naposledy orbou osekanou přezku Wehrmachtu, ale tohle jsem tam nečekal. je trochu štrejchnutý radlicí a musel jsem ho rovnat, ale i tak mi udělal radost.

Artifact category

Identified category:
User feedback: Buttons (1 názor) Markoman: Buttons

Log in and help identify this find.

Photo

Amík z Kutnohorska
Amík z Kutnohorska
Amík z Kutnohorska
1 vote
1 vote
viewed:
228x,
comments:
14,
finder:
Markoman Markoman
photographed:
21 March,
loaded:
22 March

Post

Příteli, to se válí všude :-) Min. týden jsem u KH kopl dva :-D

Tak to mě se připletl vůbec prvně. Ale stejně by mě zajímalo, s čím se to sem dostalo. I kdyby to nemělo přímou vazbu na druhou světovou a pocházelo až z totáče, tak zlé imperialistické knoflíky se tu určitě neprodávaly na poutích :-D no, i když, kdo ví...

Napadlo mě, jestli to nemůže být z východu - když Amíci rudým dodávali voj. materiál, tak jestli v tom nebylo i oblečení.

Nebooo... UNRRA, ale nevim, jestli dodávali mundůry i sem k nám.

Ta UNRRA to klidně může být , UNRRA k nám dodávala nejen potraviny, ale také šatstvo, látky, obuv, pneumatiky, léky a zdravotnický materiál, dokonce celá vybavení nemocnic včetně sanitek, zubařské nástroje, rentgenové filmy, mýdlo, cigarety, obilí (například ještě v březnu 1946 byl každý třetí bochník upečen z obilí od UNRRY), traktory, umělá hnojiva, autobusy, mostní konstrukce, krávy, ovce, koně, dokonce i líhňová vejce, z kterých se až u nás vyklubala kuřata.

jelda80 - díky Jeldo. Mě přišla jakákoliv rekonstrukce doputování knoflu až sem během války docela krkolomá, tohle by mohlo být podstatně reálnější.

Já se po tom trošku pídil , protože v Olomouci , na sýdlišti kde jsem bydlel , stojí dodnes mostní konstrukce právě z UNRRA , jako jedna z mála v republice. Tak jsem se k tomu dostal :-) . Starší článek , rekonstrukce už proběhla :-)

https://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/lavka-u-hradiska-je-v-havarijnim-stavu-opravi-ji-za-1-7-milionu-20131114.html

Čau pánové také se přikláním k vaši tézi. U nás byla "trhárna", kde se takové šatstvo zpracovávalo a "odpad" se vyvážel na pole. Různorodost knoflíku je tu veliká.

Zdravím na Brněnsko a díky za názor ;-)

Kvád zdraví Markomana 8-)

Jitrnice - tak tak :-D chtělo by to zase dohodnout nějakou větší taškařici a vyrazit poplenit za Limit, aby se špageťákům v Carnuntu nezkrátily žíly :-D :-D

:-D ;-)

http://www.aic.cz/osvobozeni/americka-vojska-v-cechach/potravinova-pomoc-unrra/

U nás taky dost. Zatím.

Jj taky jsem u sebe našel pár v různých velikostech prý to tu po válce bylo a nosilo se to...přišlo to možná jako pomoc..a pak čundraci atd...

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top