Bronz k určení

18. 12. 2016
Rozměry: vnější 40x47 mm, vnitřní 27x42, "oko" 20x30 mm

Zdravím pánové.
Tohle se mi povedlo v neděli v lese. Asi je to něco dobrého, protože chvíli na to zasáhla karma a odešla cívka :-D V muzeu z toho zatím moudří nejsou. Nějaké teorie byly, ale nechci je tu uvádět, protože to byly jen tipy a nechtěl bych být za šaška. Zkusím, zda se nenajde někdo, kdo už viděl analogii. V lednu to pojede na konzultaci do AÚ AV v Brně. Do té doby budu rád za každou teorii. Skoro. Novověké nábytkové kování si prosím nechte od cesty :-D Díky.
Přidáno foto s měřítkem.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Auto-Komponenten (2 Meinungen), Römerzeit (1 Meinung) tutovka: Römerzeit, zdenda69: Auto-Komponenten, Estetik: Auto-Komponenten

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Bronz k určení
Bronz k určení
Bronz k určení
Bronz k určení
Bronz k určení
Bronz k určení
Bronz k určení

Fundumstände

Lokalität:Jihomoravský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:30 cm
Verwendeter Detektor:Tesoro Silver
Abgegeben an: Muzeum Vyškovska
9 Stimmen
9 Stimmen
angezeigt:
2207x,
Kommentare:
9,
Finder:
Estetik Estetik
Fotografiert:
der 20. Dezember 2016,
Eingefügt:
der 20. Dezember 2016

Kommentare

Pp tom co jsem viděl první foto bych řekl otevírání šuplíku :-P :-P. Ale hned další mě z toho vyvedla, podle mě ucho bronzové nádoby, doba Římská. V Encyklopedii Římské a Germánské archeologie jich pár je.

Díky za rozumné tipy. Původně jsem doufal v něco úplně jiného, ale archeo bylo dosti skeptické. Tohle byl jeden z tipů muzejníků. Jen nám přišlo divné, že by se ucho dělalo s tak ostrými hranami.

U obřadních nádob a uren má ucho jen estetický význam, tak jestli to má nebo nemá ostré hrany je celkem fuk ;-). Celkem by mě zajímalo s čím přijdou archáči

No mě to přípomíná něco jako "ucho" u pokličky, u něčeho co se otevíralo shora a za "toto" se to chytilo.

Hodně se to podobá vodiči opratí , ale neznám typologii pro bližší zadatování , je známo od doby bronzové , tady bych se přikláněl k době římské.

prsten, který má vypadlou vložku.

Tutovka: já tam vrazím prsty dva a ještě zbyde trochu místa. Na prsten velké, na náramek zas dost malé. Jako vodítko otěží mi to příjde dost chabrusové - třeba proto se to urvalo :-D Snad budu během ledna moudřejší a nechám to správně zařadit. :-)

Zs to můžou mimozemšťani. ;D

Takže od odborníků stále nic, ale mnohé nasvědčuje laténskému vodítku opratí.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben