část sekeromlatu

Bohužel uražen v oblasti otvoru, ale to je normální. Mladší doba kamenná-- neolit. Nástup zemědělské civilizace na našem uzemí. Náhlá změna způsobu života. Lidé začali vyrábět první broušené nástroje --- sekery, kopytovité klíny,dláta, vrtané nástroje - sekeromlaty motyky a pod.. Vznikla první kultura a to kult. lineární keramiky( volutová )-výroba prvních nádob. Myslím, že zatím stačí, popis dlouhý, ale třeba to někdo ocení. Děkuji za pochopení.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Steinzeit - Neolithikum und Eneolithikum (2 Meinungen), Äxte (2 Meinungen), Eneolit - Instrumente (1 Meinung), Schleifende Industrie (1 Meinung) tutovka: Steinzeit - Neolithikum und Eneolithikum, Mac: Schleifende Industrie, dynamo: Äxte, kvalt: Steinzeit - Neolithikum und Eneolithikum, ja.runa: Eneolit - Instrumente, MARTIINdetekit: Äxte

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

část sekeromlatu
část sekeromlatu
část sekeromlatu
část sekeromlatu
část sekeromlatu
část sekeromlatu
část sekeromlatu
část sekeromlatu

Fundumstände

Lokalität:Olomoucký kraj
Bodenzustand:Nass
15 Stimmen
15 Stimmen
angezeigt:
2576x,
Kommentare:
14,
Finder:
tutovka tutovka
Fotografiert:
der 3. Januar 2018,
Eingefügt:
der 5. Januar 2018

Kommentare

Pěkná.Materiál vypadá na granyt.(přeměněná břidlice.) ;-)

Tohle už není kultura s lineární keramikou. Vzhledem k regionu, kde byl předmět objeven, půjde už o kulturu s moravskou malovanou keramikou, a tedy již o počátek eneolitu.

Super, ale jak píše pan kvalt, bude to mladší :-)

krásnej eneolit :-)

Já jsem jen chtěl napsát, aby takové nálezy nebyly zařazovány do paleolitu, proto jsem začal neolitem. Jinak vím ,že je to pozdní doba kamenná- eneolit. ;-) ;-)

ty kategorie tady v katalogu by možná chtěly upravit
je tu neolit + eneolit i eneolit zvlášť
některé sekeromlaty jsou v sekci eneolit - nástroje
jiné v sekci neolit + eneolit - sekery
a třetí část v paleolit + mezolit - broušená industrie

Děkujeme vkladateli za osvětový text u nálezu. To, že si následně sám nebyl schopen artefakt správně určit, působí trapně, ale neboj Tutovko, jen trochu. ;-) :-D :-D :-D

Kvasak: nepíše se granyt, nýbrž granit. Granit není přeměněná břidlice, granit je žula, vyvřelina, na rozdíl od sedimentární horniny, jako je břidlice. A zklamu tě, tenhle mlat není ani z břidlice, ani z granitu, ale z hadce. o:-)

V každým případě parádní kousek co už hodně pamatuje! :-)

Krásnej nález, gratulace! Zdenda69 má recht, břidlicovej sekeromlat by se rozpadl už při vrtání díry ;-)

i kdyby byla ta břidlice metamorfovaná?

Břidlice je metamorfovaná. Skládá se z jemných částic jílovců a vyznačuje se dobrou rovinnou štěpností, proto se z ní dělají střešní krytiny, obklady, nebo třeba desky kulečníkových stolů. Ale k výrobě nástrojů typu sekeromlat vhodná není ;-)

zdravím kamaráde a mám dotaz: byli tyto sekeromlaty používané k nějaké praktické práci? jak dlouho jim asi trvalo to provrtat? :) vše dobré do nového roku

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben