Dutej šutr

Nález při sběru vltavínu.Zaujal mě ten otvor.myslel jsem že uvnitř je rez ale není:-)Dá někdo určení?dík

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Fossilien und Fossilien (4 Meinungen), Mineralien (1 Meinung) 123Martin: Fossilien und Fossilien, GATTO: Fossilien und Fossilien, : Mineralien, francimon77: Fossilien und Fossilien, poustevnik48: Fossilien und Fossilien

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Dutej šutr
Dutej šutr
Dutej šutr
Dutej šutr

Fundumstände

Lokalität:Jihočeský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:1 cm
Verwendeter Detektor:oči
4 Stimmen
4 Stimmen
angezeigt:
1476x,
Kommentare:
9,
Finder:
Hering Hering
Fotografiert:
der 27. März 2019,
Eingefügt:
der 27. März 2019

Kommentare

Nejspíš - železná ruda, limonit nebo goethit, případně i hematit. Vytváří tzv. konkrece. Uvnitř byl třeba jíl z okolních hornin.

jak píše cobasico je to konkrece u nas se nachazi ve vyvřelinách hlavně v čediči

Díky za info

Ono je dost obtížné určit, jaké minerály tu konkreci tvoří. Na některých lokalitách se uvádí obecně "limonit", ale po řádné mineralogické analýze, se často ukáže, že je to trochu jinak. :-D To, že jde o Fe- rudu se dá snadno poznat např. tak, že kousek (cca 5 - 10 mm ze vzorku) intenzivně vyžíháš. Po vychladnutí a rozdrcení by měl být ten kousek vzorku magnetický. Teď se u konkrece žádný magnetizmus neprojevuje. Je to takový jednoduchý test na ověření železa ve vzorku. Ale kdo s tím nemá zkušenosti tak ať to raději nedělá.

nastezce: Co se ti nezdá!

cobasico zajimave info konkreci sem už našel detektor ji bere magnet ne tohle skusim

To nevím, co máš za konkreci, že ji bere detektor. Ale toto platí pro ty tři výše zmíněné nerosty obecně. Stačí vzít kus hematitu, hodit na hoďku do kamen a docela intenzivně potopit (případně použít propanbutanový hořák; ale bacha všechny šutry obsahují vodu = EXPLOZE!). No a pak otestovat magnetizmus. Časté chyby u tohoto tesu jsou - nedostatečná teplota, krátká doba žíhání - pak se magnetizmus neprojeví. Chce to cvik a jisté praktické zkušenosti. Můžeš si to vyzkoušet třeba i na pyritu, který už je přeměněný na limonit, ale stále si zachovává krystalový tvar pyritu (pseudomorfoza).

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben