Perkusní zámek

Natáhnul, ale už nevystřelil .......
Minulý týden se mi podařilo nalézt tento perkusní zámek, před očištěním od hlíny a hrubších nečistot jsem si říkal, že to bude asi nějaké kování z valníku. Jaké ale pak bylo mé překvapení .... :-D
Už delší dobu se v okolí naší obce snažím dohledat místo menšího střetu Pruských a Rakouských jednotek z období Sedmileté války a tak jsem si říkal, že bych mohl být již někde poblíž ....
Jelikož se ve zbraních příliš nevyznám, začal jsem pátrat na internetu a hlava se mi z toho zamotala ještě víc - většina odkazů na perkusní zámky směřuje na počátek 19. století, kdy měli být vymyšleny (http://cs.wikipedia.org/wiki/Pu%C5%A1ka). Narazil jsem ale i na odkaz, který by do tohoto období zapadal, ale asi se jedná o chybu ... (http://kvmuz.cz/typ/restaurujeme/vojenska-perkusni-karabina-pol-18-stol-mp-307), ač je to odkaz muzea.
Po té, co jsem si o této problematice přečetl, bych nyní řekl, že se jedná o bývalý křesadlový zámek, předělaný později, tedy počátkem 19.stol., na perkusní. Na posledních dvou fotografiích se objevili i zbytky nějakého nápisu, ale nejsem schopen to rozluštit. Bude se zřejmě jednat o zbraň loveckou a ne vojenskou ... :-( .... má radost z tohoto nálezu se tím ale nijak nesnižuje! :-)
Pokud se někde mýlím a nebo by jste mi mohli podat i nějaké další informace budu velmi rád .... :-)

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Waffenteile (4 Meinungen), Neues Zeitalter (1 Meinung), Kováni (1 Meinung)
: Waffenteile, Schonauer: Kováni, Ladik: Waffenteile, : Waffenteile, OldaHajek: Neues Zeitalter, : Waffenteile, Stimme des Admins (?)

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Perkusní zámek
Perkusní zámek
Perkusní zámek
Perkusní zámek
Perkusní zámek
Perkusní zámek
Perkusní zámek
Perkusní zámek

Fundumstände

Lokalität:Liberecký kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:10 cm
4 Stimmen
4 Stimmen
angezeigt:
3023x,
Kommentare:
4,
Finder:
OldaHajek OldaHajek
Fotografiert:
der 1. Januar 2008,
Eingefügt:
der 15. Juni 2014

Kommentare

Další nedovolené ozbrojování :-D :-D :-D :-D :-D :-D o:-)

Jen ať si z toho někdo přijde vystřelit .... ! :-D

efendi: Děkuji za potvrzení mého odhadu. :-)

no dle mého.... tak je to furt jednoranná perkusní zbraň vyrobená před rokem 1890.... což znamená, že na to nemusí být zbrojní průkaz a není to tedy nedovolené ozbojování..... ;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben