Perkusní zámek

Natáhnul, ale už nevystřelil .......
Minulý týden se mi podařilo nalézt tento perkusní zámek, před očištěním od hlíny a hrubších nečistot jsem si říkal, že to bude asi nějaké kování z valníku. Jaké ale pak bylo mé překvapení .... :-D
Už delší dobu se v okolí naší obce snažím dohledat místo menšího střetu Pruských a Rakouských jednotek z období Sedmileté války a tak jsem si říkal, že bych mohl být již někde poblíž ....
Jelikož se ve zbraních příliš nevyznám, začal jsem pátrat na internetu a hlava se mi z toho zamotala ještě víc - většina odkazů na perkusní zámky směřuje na počátek 19. století, kdy měli být vymyšleny (http://cs.wikipedia.org/wiki/Pu%C5%A1ka). Narazil jsem ale i na odkaz, který by do tohoto období zapadal, ale asi se jedná o chybu ... (http://kvmuz.cz/typ/restaurujeme/vojenska-perkusni-karabina-pol-18-stol-mp-307), ač je to odkaz muzea.
Po té, co jsem si o této problematice přečetl, bych nyní řekl, že se jedná o bývalý křesadlový zámek, předělaný později, tedy počátkem 19.stol., na perkusní. Na posledních dvou fotografiích se objevili i zbytky nějakého nápisu, ale nejsem schopen to rozluštit. Bude se zřejmě jednat o zbraň loveckou a ne vojenskou ... :-( .... má radost z tohoto nálezu se tím ale nijak nesnižuje! :-)
Pokud se někde mýlím a nebo by jste mi mohli podat i nějaké další informace budu velmi rád .... :-)

Artifact category

Identified category:
User feedback: Weapon parts (4 názory), New Age (1 názor), Kováni (1 názor)
: Weapon parts, Schonauer: Kováni, Ladik: Weapon parts, : Weapon parts, OldaHajek: New Age, : Weapon parts, Admin's vote (?)

Log in and help identify this find.

Photo

Perkusní zámek
Perkusní zámek
Perkusní zámek
Perkusní zámek
Perkusní zámek
Perkusní zámek
Perkusní zámek
Perkusní zámek

Circumstances of the finding

Location:Liberecký kraj
State of soil:Damp
Depth of the finding:10 cm
4 votes
4 votes
viewed:
3022x,
comments:
4,
finder:
OldaHajek OldaHajek
photographed:
1 January 2008,
loaded:
15 June 2014

Post

Další nedovolené ozbrojování :-D :-D :-D :-D :-D :-D o:-)

Jen ať si z toho někdo přijde vystřelit .... ! :-D

efendi: Děkuji za potvrzení mého odhadu. :-)

no dle mého.... tak je to furt jednoranná perkusní zbraň vyrobená před rokem 1890.... což znamená, že na to nemusí být zbrojní průkaz a není to tedy nedovolené ozbojování..... ;-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top